آنچه در این مقاله میخوانید
در ادامه مجموعه مقالات مربوط به طرح درس ریاضی دوم دبستان در مجله اساتید استادبانک (سامانه جامع آموزشی خصوصی)، به بررسی طرح درس ریاضی دوم فصل هشتم (آمار و نمودار) میپردازیم. مواردی مانند اهداف کلی، اهداف جزیی، اهداف رفتاری، روش تدریس، ارزشیابی تشخیصی، فعالیت معلم و شاگرد، ارزشیابی پایانی، تعیین تکلیف و وسایل لازم برای تدریس، از جمله مواردی هستند که در این مقاله پوشش داده شدهاند.
در انتهای مقاله نیز، یک فایل ورد قابل ویرایش، شامل اطلاعات کامل طرح درس آمار و نمودار ریاضی دوم دبستان را ارائه کردهایم که میتوانید آن را دانلود کرده و مورد استفاده قرار دهید. لطفا با ما همراه باشید.
موضوعات فصل هشتم کتاب ریاضی دوم دبستان
همان طور که در مقاله روش تدریس ریاضی دوم دبستان هم اشاره کردیم، کتاب ریاضی پایۀ دوم ابتدایی چاپ ۱۴۰۰، شامل ۸ فصل است. هر فصل از چهار واحد درسی و یک واحد حل مسأله تشکیل شده و در انتهای هر فصل نیز بخشی تحت عنوان مرور فصل در نظر گرفته شده است.
چیدمان فصل هشتم کتاب ریاضی دوم دبستان (آمار و نمودار) عبارتند از:
- سرشماری
- نمودار ستونی
- حل مساله به روش نمادین
- مفهوم احتمال
- نمودار تصویری
- انتخاب نمودار
در این مقاله، طرح درس ریاضی دوم دبستان درس آمار و نمودار را مورد بررسی قرار دادهایم. همچنین در مقالاتی جداگانه از مجله اساتید استادبانک، طرح درس سایر فصلهای ریاضی دوم را نیز مورد بررسی قرار دادهایم. برای مشاهده این موارد کافیست به بخش طرح درس ریاضی دوم دبستان مراجعه کنید.
در کنار مطالعۀ مقالۀ طرح درس ریاضی دوم دبستان، پیشنهاد میکنیم مقالۀ زیر را نیز مرور کنید تا از نکات مهم در رابطه با نوشتن طرح درس مطلع شوید.
مطالعه بیشتر: طرح درس چیست؟ | مراحل نوشتن طرح درس + دانلود نمونه طرح درس
طرح درس ریاضی دوم دبستان سرشماری (واحد یادگیری ۱، صفحه ۱۲۸ تا ۱۳۰)
هدف کلی:
آموزش مفهوم سرشماری و نحوه جمع آوری اطلاعات
اهداف جزیی:
- آموزش سرشماری با استفاده از چوب خط
- آموزش جمع آوری اطلاعات و سرشماری
اهداف رفتاری:
- دانش آموزان باید بتواند با استفاده چوب خط سرشماری کند
- نمادهای مربوط به چوب خط را به آمار و ارقام تبدیل نماید
- اطلاعات را جمع آوری کرده و جامعه اماری را تشخیص دهد
فعالیتهای معلم و دانشآموز واحد یادگیری ۱
در صفحه ۱۲۸ برای آموزش سرشماری به شاگردان ابتدا از آنها سوال کنید که هر یک در چه فصلی از سال به دنیا آمدهاند. بر اساس پاسخهای به دست امده دانش آموزان باید جدول را کامل کنند؛ یعنی تعداد متولدین هر فصل را با چوب خط نشان دهند و در نهایت تعداد را به عدد روبروی آن بنویسند.
پس از تکمیل جدول با پرسیدن سوالات مختلف نحوه تجزیه و تحلیل جدول را به شاگردان آموزش دهید. برای مثال کدام فصل متولدین بیشتری دارد؟ کدام فصل متولدین کمتری دارد؟ همچنین در همین صفحه با به دست آوردن مجموع در ستون آخر، آن ها را با مفهوم جامعه آماری آشنا کنید.
در صفحه ۱۲۹ دانش آموزان یاد میگیرند که چوبخطها را تبدیل به عدد کنند. همچنین مفهوم تقریب زدن برای آنها یاداوری میشود و تحلیل جدول را یک بار دیگر تمرین میکنند.
در صفحه ۱۳۰، نیز اموختههای خود را در رابطه با سرشماری، استفاده از چوب خط، تیدبل چوب خط به عدد و تجزیه و تحلیل جدول و جامعه آماری را تمرین و تکرار میکنند. مطالعه بیشتر: روش تدریس فارسی دوم دبستان
طرح درس ریاضی دوم دبستان نمودار ستونی (واحد یادگیری ۲، صفحه ۱۳۱ تا ۱۳۳)
هدف کلی:
آشنا شدن شاگردان نمودار ستونی و تعداد زوج و فرد
اهداف جزیی:
- تجزیه و تحلیل اطلاعات جدول
- کار کردن با نمودار ستونی
- مقایسه نمودارها
- شناسایی اعداد زوج و فرد
- آمادگی برای ضرب
اهداف رفتاری:
- از دانشآموزان انتظار میرود باید بتوانند اطلاعات جمع آوری شده را روی نمودار ستونی نمایش دهند
- نمودار ستونی به دست آمده را تحلیل و تفسیر کنند
- اعداد را تقریب بزنند و روی نمودار ستونی نمایش دهند
- نمودارهای ستونی را با همدیگر مقایسه کنند
- با استفاده از الگویابی عددی، اعداد زوج و فرد را مشخص نمایند
فعالیتهای معلم و دانشآموز واحد یادگیری ۲
در صفجه ۱۳۱ و ۱۳۲ از دانش آموزان بخواهید فعالیت های مربوط به نمودارهای ستونی را انجام دهند تا موضوع نموار ستونی که در کلاس اول آموخته بودند به طور کامل برای آنها یادآوری شود. با رسم هر نمودار ستونی، از طریق پرسیدن برخی سوالات آنها را به سمت تجزیه و تحلیل نمودارها هدایت کنید.
در انتهای صفحه ۱۳۱ دانش آموزان را با اعداد زوج و فرد آشنا کنید. در صفحه ۱۳۳ نیز بچه ها به صورت تصویری برای یادگیری مفهوم ضرب آماده میشوند. مطالعه بیشتر: طرح درس فارسی دوم درس دوم
طرح درس ریاضی دوم دبستان نمودار تصویری (واحد یادگیری ۳، صفحه ۱۳۶ تا ۱۳۸)
هدف کلی:
آشنا شدن دانش آموزان با نمودار تصویری و تفسیر آن
اهداف جزیی:
- آشنایی با نمودار تصویری
- آموزش نمایش اطلاعات با استفاده از نمودار تصویری
- نمایش اطلاعات با استفاده از نمودار تصویری
- تقویت مهارت تقریب زدن
اهداف رفتاری:
- از دانشآموز انتظار میرود ارقام و دادهها را به صورت نمودار تصویری نمایش دهد
- بتواند تقریب بزند
- اطلاعات را روی نمودار تصویری نمایش دهد
- نمودار تصویری را تحلیل و تفسیر کند
فعالیتهای معلم و دانشآموز واحد یادگیری ۳
در صفحه ۱۳۶ ابتدا تقریب را برای دانش آموزان یادآوری کنید و برای آنها توضیح دهید که چگونه اعداد دو رقمی را تقریب بزنند. سپس باید عدد تقریبی به دست آمده را به صورت تصویری نمایش دهند. برای مثال تقریب عدد ۶۱ را با ۶۰ نشان داده، سپس به ازای هر ۱۰ واحد یک تصویرک مشخص را در نظر بگیرد. یعنی برای عدد ۶۰ به ۶ تصویرک نیاز دارد. به این ترتیب نمودار صفحه ۱۳۶ کامل میشود.
همچنین این موضوع را به شاگردانتان آموزش دهید که برای عدد ۵ میتواند نصف تصویرک را رسم کند. همچنین با طرح سوالاتی در رابطه با نمودار به دست آمده، نحوه تفسیر نمودار را به شاگردان یاد بدهید. در صفحه ۱۳۷، دانش آموز تقریب زدن و رسم نمودار تصویری را مجددا تمرین میکند.
در تمرین دوم صفحه ۱۳۸، دانش آموز یاد میگیرد که چطور نمودار تصویری را بخواند و اطلاعات آن را به دادههای عددی تبدیل کند. در انتهای صفحه نیز با حل کار در کلاس، برای یادگیری ماشین ورودی-خروجی در سالهای بعد آشنا میشود.
طرح درس ریاضی دوم دبستان انتخاب نمودار (واحد یادگیری ۴، صفحه ۱۳۹ تا ۱۴۱)
هدف کلی:
آشنایی دانش آموزان با انتخاب نوع نمودار بر اساس اطلاعات ارائه شده
اهداف جزیی:
- نمایش اطلاعات با نمودار ستونی و افقی
- تفسیر اطلاعات از روی نمودار
- یادآوری آمار و احتمال
- الگویابی عددی
- مقایسهٔ نمودارها
- آمادگی برای نمودار دایرهای
اهداف رفتاری:
- دانشآموزان باید بتوانند نمودار مناسب را تشخیص دهند
- داده ها را روی نمودار نمایش دهند (رسم نمودار)
- اطلاعات را از روی نمودار تفسیر کنند
- نمودارها را مقایسه کنند
فعالیتهای معلم و دانشآموز واحد یادگیری ۴
در صفحه ۱۳۹ ابتدا از دانش آموزان بخواهید کارهای یک روز تعطیل خود را توضیح داده و آن را روی نوار افقی و نمودار ستونی نمایش دهند. سپس تصاویر به دست آمده رابا همراهی دانش آموزان تحلیل کنید و در انتها از آنها بپرسید که از روی کدام تصویر بهتر متوجه کارهای انجام شده میشوند. به این ترتیب هم در تفسیر نمودارها کسب مهارت میکنند و هم میتوانند نمودار مناسب را انتخاب کنند.
در صفحه ۱۴۰ این موضوع را مجددا تمرین میکنند و در کنار آن الگوهای عددی ده تا ده تا، پنج تا پنج تا و دو تا دو تا را تمرین میکنند. در صفحه ۱۴۱ نیز آموختههای خود را در رابطه با نمودارهای مختلف و تفسیر آنها مجددا تمرین کرده و با شکل استانداردتری از نمودار ستونی آشنا میشود.
ارزشیابی تشخیصی:
- پرسیدن سوالاتی در رابطه با سرشماری (برای مثال امروز میخواهیم ببینیم چند نفر از مادران شما شاغل و چند نفر خانه دار هستند یا هر دانش آموز در چه ماهی از سال به دنیا آمده است)
- پرسیدن سوالاتی در رابطه با تقریب زدن
- پرسیدن سوالاتی در رابطه با درس های گذشته
روش تدریس:
- پرسش و پاسخ
- مشارکتی
وسایل لازم:
- کتاب
- تخته و ماژیک
- چوب خط
- تصاویر آموزشی
ارزشیابی مستمر و پایانی:
- حل مثالها و تمرینات کتاب در حین تدریس هر واحد یادگیری (ارزشیابی مستمر)
- پرسیدن سوالاتی با استفاده از نمودارهای ستونی و افقی
- پرسیدن سوالاتی در رابطه با الگویابی عددی و آماده سازی برای یادگیری ضرب
تعیین تکلیف:
- حل تمرینات کتاب
- تهیه نمودارهای ستونی و افقی
نوشتن طرح درس ریاضی دوم فصل هشتم برای کلاس خصوصی ریاضی
نوشتن طرح درس برای کلاسهای گروهی و خصوصی تفاوتی چندانی ندارد. تنها تفاوت در رابطه با انتخاب روش تدریس برای کلاس خصوصی است. برای مثال در کلاس خصوصی امکان استفاده از روشهایی مانند بحث گروهی، روش مشارکتی و برخی شیوههای تدریس مخصوصی کلاسهای گروهی، وجود ندارد.
بنابراین معلم خصوصی ریاضی دوم ابتدایی باید روش تدریسی را برای هر مبحث در نظر بگیرد که هم متناسب با کلاس خصوصی باشد و هم بتواند دانشآموز پایۀ دوم ابتدایی را با توجه مقتضیات سنی او، به یادگیری این درس علاقمند کند.
مطالعه بیشتر: مطالب ویژۀ معلمان خصوصی
استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام معلم خصوصی ریاضی
سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقهترین پلتفرمها برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی ریاضی آنلاین و حضوری (و سایر دروس) به دانشآموزان، دانشجویان و دیگر متقاضیان کلاسهای خصوصی است.
اهداف و چشماندازهای استادبانک تنها به معرفی معلمان خصوصی محدود نمیشود. بلکه یکی از دغدغههای همیشگی تیم استادبانک، کمک به افزایش دانش معلمان در زمینۀ تدریس خصوصی و گروهی نیز بوده است.
ما در مجله اساتید استادبانک تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
برای مثال از یک سو با ارائۀ بخشهایی نظیر روش تدریس، معرفی کتاب، طرح درس، مدیریت کلاس و غیره میکوشیم تا نیازهای این عزیزان در حوزههای مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد از تدریس خصوصی، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، میتوانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، به بررسی طرح درس ریاضی دوم ابتدایی درس آمار و نمودار پرداختهایم. در انتهای توضیحات مقاله میتوانید فایل رایگان طرح درس ریاضی دوم فصل هشتم را دانلود کنید. در مقالات دیگر بخش طرح درس، طرح درس سایر فصلهای ریاضی دوم ارائه خواهد شد.
با مطالعۀ این مقاله از آکادمی اساتید به اطلاعات لازم برای نوشتن طرح درس فصل هشتم ریاضی دوم ابتدایی دسترسی خواهید داشت.
با مراجعه به صفحه طرح درس ریاضی دوم دبستان از سایت معلمان ابتدایی استادبانک طرح درس روزانۀ همه فصلهای کتاب ریاضی دوم دبستان دسترسی خواهید داشت. در این مقاله طرح درس ملی ریاضی دوم فصل آمار و نمودار ارائه شده است.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: