آنچه در این مقاله میخوانید
درس علوم تجربی را میتوان یکی از مهمترین دروس در دو مقطع ابتدایی و متوسطه اول در نظر گرفت. وظیفۀ معلم علوم در دو مقطع مذکور این است که مهارت کنجکاوی، مشاهده، کشف مجهولات و جستجوگری را در دانشآموزان تقویت کند و از سویی دیگر دانش و ابزارهای لارم را برای کشف واقعیتهای دنیای پیرامون در اختیار آنها قرار دهد. هر چقدر که معلم تسلط بیشتری روی روش تدریس علوم هفتم داشته باشد، این علاقمندی و کسب مهارت در دانشآموزان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله از مجله اساتید استادبانک (بزرگترین سامانه آموزش خصوصی در ایران) به بررسی روش آموزش علوم هفتم پرداختهایم. همچنین لینکهای دانلود فایل pdf روش تدریس علوم هفتم (راهنمای تدریس صفحه به صفحه علوم هفتم) و فایل pdf کتاب علوم هفتم چاپ ۱۴۰۱ را در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادهایم. لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
نگاهی به کتاب علوم هفتم چاپ ۱۴۰۱
قبل از وارد شدن به بحث روش تدریس علوم هفتم، ابتدا لازم است که نگاهی کلی به بخشهای مختلف کتاب درسی علوم هفتم داشته باشیم.
کتاب علوم هفتم چاپ ۱۴۰۱، شامل ۱۳۰ صفحه، ۵ بخش اصلی و پانزده سرفصل است. اهداف اصلی علوم هفتم، آشنا کردن دانشآموزان با مواد و کاربردهای آن، منابع خدادادی مانند آب، منابع انرژی، گرما، ساختار بدن انسان و غیره است.
پنج بخش اصلی کتاب عبارتند از:
- علوم و ابزارهای آن
- مواد در زندگی ما
- منابع خدادادی در خدمت ما
- انرژی نیاز همیشگی
- دنیای درون من
هر فصل از این کتاب، متناسب با موضوع درس، شامل بخشهای مختلفی مانند درسنامه، فعالیت، جمعآوری اطلاعات، آزمایش، گفتگو و خودآزمایی است. نحوۀ تدریس هر یک از این قسمتها، در کتاب راهنمای معلم علوم هفتم به طور کامل تشریح شده که لینک دانلود آن در قسمتهای پایانی همین مقاله ارائه شده است.
مروری بر سرفصلهای کتاب علوم تجربی هفتم
در این بخش مروری بر سرفصلها و اهداف کلی هر فصل از کتاب ریاضی سوم دبستان خواهیم داشت. به عنوان معلم خصوصی علوم هفتم آشنایی با اهداف هر فصل به تدریس هر چه بهتر شما کمک خواهد کرد. برای مشاهدۀ اهداف هر بخش روی گزینۀ مورد نظر کلیک کنید.
-در فصل اول تحت عنوان تجربه و تفکر، دانش آموزان با اهمیت تجربه، تفکر، مهارتهای علمی و به کارگیری روش علمی، شاخههای علوم تجربی و وابستگی آنها به یکدیگر در تولید علم و برخی نوآوریهای متخصصان داخلی آشنا می شوند.
-در فصل دوم با عنوان اندازهگیری در علوم و ابزارهای آن، شاگردان کلاس هفتم با یکاها و ابزارهای اندازهگیری طول، جرم، وزن، زمان و چگالی آشنا میشوند.
– در فصل سوم تحت عنوان اتمها الفبای مواد، دانش اموزان با اهمیت مواد در زندگی و برخی از مواد پرکاربرد آشنا میشوند.
– هدف از فصل چهارم تحت عنوان مواد پیرامون ما، آشنا شاگردان با برخی مواد مصنوعی و طبیعی در محیط اطراف ما است.
– در فصل پنجم تحت عنوان از معدن تا خانه، با برخی از اندوخته های طبیعی و مواد اولیه خام برای تولید شیشه و آهن و سیمان آشنا میشوند. با فرایند تولید آهن از سنگ معدن آن آشنا می شوند و نحوه خواندن معادله های شیمیایی به آنها آموزش داده میشود.
– در فصل ششم و هفتم با عنوان سفر آب درون زمین، مواردی مانند تأثیر و کاربرد آب در زندگی روزمره، اهمیت وجود رودخانهها از نظر کشاورزی، صنعتی و اجتماعی، پیامدهای ناشی از آلودگی رودخانهها، دریاها و دریاچهها، اهمیت خلیج فارس و دریای خزر آموزش داده میشود. همچنین اهمیت و کاربرد آبهای زیر زمینی، تأثیر اندازهٔ ذرات خاک بر سرعت نفوذ آب داخل زمین، سفرهٔ آب زیرزمینی آزاد و تحت فشار و میزان املاح و آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی از دیگر مواردی هستند که در این فصل ها ارائه میشوند.
– هدف فصل هشتم تحت عنوان انرژی و تبدیلهای آن، آشنایی دانشآموزان با مفهوم کار و عامل های مؤثر در آن، آشنایی با انرژی جنبشی، پتانسیل گرانشی و کشسانی و شیمیایی و قانون پایستگی انرژی است.
– در فصل نهم با عنوان منابع انرژی، دانش آموزان با منابع انرژی در جهان، شامل سوختهای فسیلی و هستهای، انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی موجهای دریا، انرژی برق آبی، انرژی زمین گرمایی و سوختهای زیستی آشنا میشوند.
– هدف از فصل دهم با عنوان گرما و بهینه سازی مصرف انرژی، آموزش مفاهیم دما، گرما و روشهای انتقال گرما، نقش گرما در زندگی و نحوه استفاده از دماسنج است.
– در فصل یازدهم با عنوان یاخته و سازمانبندی آن، دانشآموزان با سلول، اجزای درون آن، شباهت ها و تفاوت های سلول های مختلف، دسته بندی سلول ها در موجودات پرسلولی آشنا شده و نحوه کار با میکروسکوپ را برای مشاهده سلولها فرا میگیرند.
– فصل دوازدهم، سفرۀ سلامت، دانش آموزان با انواع مواد مغذی و اصول تغذیه سالم آشنا میشوند.
– در فصل سیزدهم سفر غذا، دانش اموزان با دستگاه گوارش، نحوه مراقبت از آن و مراقبت کلی از بدن آشنا میشوند.
– در فصل چهاردهم گردش مواد، هدف، آشنایی با دستگاه گردش مواد، ساختار و کار قلب، حفرات، دریچهها و رگهای ورودی و خروجی، انواع رگها در بدن، اجزای خون و افزایش اطلاعات در مورد نبض و فشار خون است.
– در فصل پانزدهم تبادل با محیط، دانش آموزان با دستگاه تنفس، مسیرهای عبور هوا، شش، مسیرهای انتقال گازهای تنفسی در خون، دم و بازدم، دستگاه دفع ادرار، نفرون، کلیه، بیماری های دستگاه ادرار آشنا میشوند.
طرح درس روزانه علوم هفتم
طرح درس روزانه علوم هفتم به زودی در اختیار شما همکاران عزیز قرار خواهد گرفت. در حال حاضر طرح درس علوم دوره ابتدایی در مجله اساتید استادبانک در حال تکمیل است. پیشنهاد میکنیم مقالۀ زیر را مطالعه کنید تا با نکات بسیار مهمی در رابطه با نوشتن طرح درس سالانه و روزانه آشنا شوید.
برنامۀ زمانبندی تدریس کتاب علوم هفتم
جدول زیر پیشنهاد بودجه بندی سالانۀ درس علوم هفتم را ارائه میدهد که به برنامهریزی شما برای تدریس خصوصی یا گروهی این درس کمک خواهد کرد. زمانبندی ارائه شده در جدول زیر حدودی است. برخی معلمان متناسب با شرایط کلاس و تواناییهای دانشآموزانشان این زمانبندی را تغییر میدهند.
نکات مهم در روش تدریس علوم هفتم
در رابطه با تدریس علوم پایه هفتم، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
۱. در روش تدریس علوم از رویکرد زمینه محور استفاده کنید درس علوم شامل موضوعات و مفاهیمی است که میتوان به راحتی آنها را به محیط زندگی انتقال داد. اگر دانشآموزان بتوانند برای مفاهیمی که به آنها آموزش داده میشود دلیل و معنایی در دنیای اطراف و محیط زندگی خود پیدا کنند، یادگیری بسیار راحتتر صورت میگیرد.
۲. یادگیری در درس علوم به دلیل ماهیت خاص این درس، تنها از طریق مطالعه کتاب علوم اتفاق نمیافتد. بلکه دانشآموز باید بسیاری از موضوعات این درس را از طریق ویدیو، عکس، شبیهسازی، بازی و کارهای عملی مختلف آموزش ببیند. بنابراین بسیار ضروری است که در روش تدریس علوم از محتواهای متنوع موجود در این زمینه نیز استفاده کنید.
۳. متناسب با موضوع برخی از فصلهای علوم، میتوانید دانشآموزان را به حیاط مدرسه، پارک، موزه و اردوهای کوتاه مدت ببرید.
۴. رویکرد دانشآموز-محور را در روش تدریس علوم فراموش نکنید. در این رویکرد شاگردان به طور مستقیم با موضوع درگیر میشوند، نظرات خود را بیان میکنند، در مورد یک موضوع با معلم و سایر همکلاسیها بحث و گفتگو میکنند. در این روش آموختن به معنای واقعی کلمه اتفاق میافتد.
۵. روش کلاس معکوس را در یادگیری درس علوم امتحان کنید کلاس معکوس یکی از تکنیکهای نوین در تدریس است. در این روش دانشآموزان در منزل، ویدیوها یا مطالب آموزشی که معلم برای آنها مشخص کرده است متناسب با سرعت یادگیری خودشان، مطالعه یا مشاهده میکنند و سوالات و اشکالات خود را یادداشت میکنند. در کلاس درس، معلم فقط به بحث و گفتگو با دانشآموزان و رفع اشکالات آنان میپردازد.
بهترین روش های تدریس علوم هفتم
به عنوان بهترین روشهای تدریس علوم هفتم، میتوان چهار روش تدریس زیر را که در کتاب راهنمای معلم علوم هفتم نیز به ان اشاره شده است، معرفی کرد:
- بارش فکری
- کار و بحث گروهی
- پرسش و پاسخ
- اکتشافی (کاوشگری)
در مقاله روش تدریس فعال، اطلاعات مفیدی را در رابطه با روش تدریس بحث گروهی کسب خواهید کرد. همچنین مقالهای جداگانه تحت عنوان روش تدریس پرسش و پاسخ در مجله اساتید استادبانک ارائه شده است که پیشنهاد میکنیم مطالعه این مقاله را نیز از دست ندهید.
از طریق لینک زیر نیز میتوانید نگاهی کلی به روش تدریس اکتشافی و نکات مربوط به آن داشته باشید.
بارم بندی درس علوم تجربی پایه هفتم دوره اول متوسطه (بخش آزمون عملی و کتبی)
تقسیم نمرات علوم پایه در نوبت اول و دوم به صورت ۵ نمره عملی و ۱۵ نمره کتبی است.
در آزمون عملی مواردی مانند طراحی، اجرا و تفسیر یک آزمایش مرتبط با یکی از دروس علوم هفتم، ساخت وسیله یا ماکت، استفاده از برخی ابزارها و غیره در نظر گرفته میشود.
آزمون عملی را میتوان قبل یا بعد از آزمون کتبی برگزار کرد. در نظر داشته باشید که نمره آزمون عملی جزو نمره مستمر شاگرد محاسبه نمیشود.
بارم بندی ۱۵ نمره بخش کتبی نیز در تصویر زیر ارائه شده است. در امتحانات نوبت اول، نمرات هر فصل میتواند نیم نمره نسبت به بارم زیر تغییر کند. در امتحانات نوبت دوم و شهریور نیز، نمرات هر فصل میتواند بیست و پنج صدم نسبت به بارم بندی زیر تغییر کند.
نگاهی به کتاب راهنمای معلم علوم هفتم
در کتاب روش تدریس علوم هفتم که لینک دانلود آن در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است، روش تدریس فصل به فصل علوم پایه هفتم به طور دقیق مشخص شده است.
در هر فصل ابتدا هدف کلی آن فصل ارائه شده. سپس در قسمت فصل در یک نگاه، دید کلی و جامعی نسبت به مفاهیم آن درس، در اختیار معلم قرار میگیرد. پس از ارائۀ یک نقشه مفهومی از فصل، معلم با اهداف یا پیامدهای آن فصل آشنا میشود. بعد از این بخشها آموزش صفحه به صفحه ارائه میشود که شامل توضیح فعالیتها و قسمتهای مختلف درس به همراه دانستنیهای معلم، تمرینات، فعالیتها و پرسشهای پیشنهادی است.
با استفاده از لینک زیر میتوانید به فایل pdf راهنمای تدریس کتاب علوم هفتم دسترسی داشته باشید.
تدریس خصوصی علوم هفتم در استادبانک
با توجه به پایین بودن حقوق فرهنگیان، بسیاری از دبیران علوم پایه هفتم، با هدف افزایش حقوق معلمی خود وارد حوزه تدریس خصوصی علوم هفتم به دانشآموزان میشوند.
معلمان به دلیل داشتن سابقۀ کار مرتبط و آشنایی با شرایط مدارس و سؤالات امتحانی، بیشتر از سایر معلمان خصوصی مورد استقبال متقاضیان کلاسهای خصوصی قرار میگیرند. به همین دلیل بسیاری از آنها با ورود به حوزۀ تدریس خصوصی و کمی استمرار و تلاش، به درآمدهای قابل توجهی از طریق آموزش خصوصی آنلاین و حضوری دست پیدا میکنند.
برای اطمینان از این موضوع کافیست نگاهی به نمونه درآمد معلمان خصوصی استادبانک بیندازید.
همچنین از آن جا که معلمان در قلب مراکز آموزشی کشور حضور دارند، از نزدیک با نیازهای تحصیلی شاگردان مقاطع مختلف تحصیلی آشنا هستند بنابراین معلمان اطلاعات خوبی در مورد انواع مشکلات دانشآموزان ابتدایی، از جمله مشکلات درسی، اختلالات یادگیری، مشکلات رفتاری و غیره دارند و میتوانند خدمات ارزشمندی را به منظور پیشرفت تحصیلی دانشآموزان متوسطه اول و یا شاگردانی که دچار افت تحصیلی شدهاند، ارائه دهند.
با شروع سال تحصیلی جدید نیز تقاضا برای معلم خصوصی و برگزاری کلاسهای خصوصی روز به روز افزایش پیدا میکند. به ویژه که امسال بسیاری از دانشآموزان به دلیل ضعف در آموزش مجازی، دچار مشکلات زیادی در دروس خود هستند و به کلاسهای خصوصی روی میآورند.
استادبانک نیز با هدف معرفی معلمان توانمند و فراهم کردن فرصتی برای کسب درآمد این عزیزان از تدریس خصوصی، اقدام به استخدام معلم خصوصی در تمامی دروس، به صورت حضوری و آنلاین کرده است. پیشنهاد میکنیم به منظور اطلاع از شرایط همکاری با استادبانک، مقالۀ زیر را مطالعه کنید.
استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام و معرفی معلم خصوصی علوم و سایر دروس
سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقهترین پلتفرمها برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی علوم آنلاین و حضوری (و سایر دروس) به دانشآموزان، دانشجویان و دیگر متقاضیان کلاسهای خصوصی است.
اهداف و چشماندازهای استادبانک تنها به معرفی معلمان خصوصی محدود نمیشود. بلکه یکی از دغدغههای همیشگی تیم استادبانک، کمک به افزایش دانش معلمان در زمینۀ تدریس خصوصی و گروهی نیز بوده است.
ما در مجله اساتید استادبانک (سایت معلمان) تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
برای مثال از یک سو با ارائۀ بخشهایی نظیر روش تدریس، معرفی کتاب، طرح درس، مدیریت کلاس و غیره میکوشیم تا نیازهای این عزیزان در حوزههای مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد از تدریس خصوصی، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، میتوانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، کتاب راهنمای معلم علوم کلاس هفتم برای دانلود ارائه شده است. در این کتاب میتوانید روشهای آموزش فصل های مختلف علوم پایه هفتم را مطالعه کنید.
کتاب روش تدریس علوم هفتم (راهنمای معلم علوم هفتم)، کاملترین مرجع برای معلمان عزیز است که با کلیک روی این مقاله میتوانید به لینک دانلود این فایل دسترسی داشته باشید.
فایل pdf کتاب درسی علوم هفتم به صورت رایگان در سایت چاپ ارائه می شود که لینک مورد نظر برای دانلود این فایل را در مقاله پیش رو در اختیار شما معلمان عزیز قرار داده ایم.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: