جلسه 9: تجربه های پرتکرار در برگزاری کلاس موفق (خارج از کلاس)

سر فصل: دوره اخلاق حرفه ای تدریس (پایه)

تعداد درسنامه ها: 11

1910

همانطور که در درسنامه ی قبلی ذکر کردیم برگزاری "کلاس موفق" جنبه های متفاوتی دارد و تعریف واحدی برای آن ارائه نشده است.

برای رسیدن به تعریف مشترکی از مفهوم کلاس موفق بین اساتید و استادبانک در درسنامه ی قبل به بررسی برخی از تجربه های پرتکرار اساتید استادبانک در فضای درون جلسه ی کلاس پرداختیم.

در این درسنامه هم قصد داریم به برخی دیگر از تجربه های پرتکرار اساتید استادبانک در خارج از جلسه ی کلاس اشاره کنیم:

1. ارتباط با شاگرد خارج از کلاس

قطعا تفاوت هایی بین معلم مدرسه و معلم خصوصی وجود دارد. یک تفاوت اصلی در نوع ارتباط بین مدرس و شاگرد است.

در کلاس های عمومی مانند کلاس های مدرسه، ارتباط معلم با شاگرد به دلایل عمده ای از جمله تعداد زیاد شاگردان معمولا از حدی فراتر نمی رود.

برعکس در کلاس های خصوصی به دلیل ماهیت آن، توجه استاد معطوف به یک شاگرد است و لذا رابطه عمیق تری بین شاگرد و استاد شکل میگیرد.

به این مثال دقت کنید:

شاگرد روز بعد از کلاس برای حل یک نمونه سوال یا رفع اشکال، از طریق تلگرام یا واتساپ به استاد پیام میفرستد.

در حالت اول ممکن است استاد تصور کند به هیچ وجه وظیفه او نیست که در خارج از زمان کلاس به پرسش های شاگرد پاسخ دهد.

و در حالت دیگر ممکن است استاد زمان بسیار زیادی را صرف پاسخ دادن به سوالات این شاگرد کند.

توصیه استادبانک این است که ارتباط با شاگرد در خارج از کلاس نبایستی به صورت ارائه درسنامه یا حل کامل نمونه سوالات شاگرد باشد. هرچند که پیشنهاد میکنیم اساتید تا حد امکان برای یک مکالمه چند دقیقه ای یا ارسال چند پیام کوتاه در دسترس باشند.

"هدف از این ارتباط ارائه درس نبوده، بلکه صرفا یک مکالمه چنددقیقه ای یا ارسال چند پیام است است."

2. پیگیری نتیجه امتحان شاگرد

ما بسیار و بسیار از اساتید استادبانک شنیده ایم که یکی از مواردی که اثر بسیار مثبتی بر ذهنیت شاگرد دارد، پیگیری نتیجه امتحان اوست. استاد می تواند نتیجه ی امتحان را از طریق تماس با شاگرد یا والدینش جویا شود.

پیگیری نتیجه ی امتحان این حس را به شاگرد می دهد که کلاس بیشتر از یک جلسه ی تدریس برای استاد اهمیت داشته و نتیجه برای استاد هم مانند شاگرد و والدینش مهم است.

والدین بسیاری در ارزیابی کلاس توسط استادبانک به این نکته اشاره میکنند که استاد حتی پیگیر نمرات شاگرد در زمان امتحانات هم بوده است.

3.عدم پیگیری مکرر بعد از جلسه اول از شاگردان

در پایان جلسه اول معمولا یکی از دو حالت زیر رخ می دهد:

  • استاد و شاگرد روز و زمان جلسه دوم را هماهنگ می کنند.
  • شاگرد این طور مطرح میکند که زمان جلسه دوم را بعدا با استاد هماهنگ خواهد کرد.

در حالت دوم توصیه میشود فرصت فکر کردن را به شاگرد و والدین بدهید. پس از چند روز، در صورتی که با شما تماسی گرفته نشد، نهایتاً یک بار با شاگرد یا والدین او تماس بگیرید و موضوع را به آنها یادآوری کنید.

برای مثال می توانید از عبارت زیر در تماس خود استفاده کنید:

"درحال تنظیم جدول برنامه ی هفته ی آینده ی خود هستم و شاگردان سابقم در اولویت قرار دارند به همین دلیل با شما تماس گرفتم تا وضعیت کلاس را تعیین کنیم."

این نکته قابل درک است که اساتید هم برای برگزاری کلاس ها از قبل نیاز به برنامه ریزی دارند. برای همین آگاهی از تشکیل شدن یا نشدن جلسه دوم حق بدیهی استاد است. توصیه ما صرفا از این جهت است که پیگیری مکرر این موضوع در اغلب موارد نتیجه مثبتی را به همراه ندارد.

برای شرکت در دوره اخلاق حرفه ای استادبانک و دریافت گواهینامه، بایستی عضو اساتید استادبانک شوید. عضویت در استادبانک

تمرین جلسه 11

موارد بالا جزو نکات عمومی و کلی هستند که در دسته بندی خاصی قرار نمیگیرند و بایستی به طور کلی به آنها توجه شود.

لطفا شما هم به یک مورد از اتفاقاتی اشاره کنید که میتواند پس از برگزاری کلاس در کیفیت آن اثر بسیار منفی یا مثبت داشته باشد.

(لطفا تنها به اتفاقات و نکات خارج کلاس اشاره کنید. در درسنامه قبلی به موارد مهم در طی جلسه کلاس پرداخته ایم.)

عضو اساتید استادبانک شوید و پاسخ خود را ثبت کنید عضویت اساتید
علی اصغر یزدانی علی اصغر یزدانی استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
سلام به همگی
به نظرم موارد دیگری هم تاثیر گذار است :
1- ارسال نمونه سوال و پیگیری حل آن
2- برنامه ریزی برای شاگرد در صورت رضایت والدین
3- پیگیری نمرات شاگرد در طول سال
4- انعطاف در تغییر زمان کلاس

علاوه بر نکات فوق، یکی از مواردی که در اکثر اوقات اتفاق می افتد، تاخیر و یا فراموشی والدین در پرداخت وجه مربوط به کلاس، به صورت کاملا سهوی است. به نظرم در این مواقع تماس و پیگیری های مکرر با والدین، یک تاثیر بسیار منفی در ادامه دار بودن جلسات دارد.

با تشکر از همگی
13
راضیه رشیدی راضیه رشیدی استاد تایید شده
۳۰ فروردین ۱۳۹۹
با سلام و آرزوی تندرستی برای اساتید گرامی

این موارد به صورت نسبی در مورد شاگردان متفاوت و فرهنگ خانوادگی آنها، تفاوت دارد
برخی شاگردان از فرستادن فایل های صوتی یا تصویری
فایل های نمونه سوال یا جزوات به شدت استقبال میکنند
بعضی ترجیح می‌دهند بار کاری مدرسه سنگین تر نشود و به آوردن نمره متوسط اکتفا میکنند

مورد بعد دادن پیشنهاد تشکیل کلاس در ایام امتحانات میان ترم و پایان ترم، برای شاگردان شب امتحانی است که معمولا اثربخش است، گاهی والدین فراموش میکنند و یادآوری استاد مفید است

همراهی با والدین برای نحوه و میزان واریز وجه و تعیین روز و ساعت کلاس، گاهی بسیار کمک کننده است

برخی والدین به شدت برون گرا هستند و تمایل دارند ارتباط برقرار کنند
در این صورت پاسخ مطلوب و حساب شده و نه بیش از اندازه به پیامهای والدین تاثیر مثبتی به همراه دارد، برخورد استاد با والدین بسیار مهم است.

گاهی ارسال خبرهای تازه در حوزه آموزش میتواند اثربخش باشد
6
امین یارمحمدی امین یارمحمدی استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
سلام
یکی از کارهایی که من در جلسات اول انجام می‌دهم، انجام برنامه‌ریزی مطالعه دروس است. بدین صورت که 2 دو برگه برنامه‌ریزی (هفتگی و روزانه) همواره آماده دارم و به شاگرد نحوه پر کردن آن را آموزش می‌دهم یا حتی به کمک خودش آن را پر میکنم. در روزهایی که کلاس نداریم تماس میگیرم یا در شبکه‌های اجتماعی پیام می‌دهم و نحوه اجرای آن را پیگیری می کنم تا مطمئن شوم شاگرد حتماً اجرا میکند که این پیگیری خیلی حس خوبی به شاگرد و خانواده وی میدهد.
نکته دیگر هم اینکه برای برخی دروس که درخواست بیشتری دارند فیلمهای آموزشی ضبط کرده ام که بعد از آموزش آن قسمتها، فیلم آموزش همان قسمت را به شاگرد میدهم تا ببیند و در روزهای بعد با تماس پیگیری میکنم که آیا فیلمها را دیده یا نه. همین فیلمها بین شاگردها ردوبدل میشود و تاکنون شاگردهای زیادی از طریق فیلمهای من با من آشنا شده اند و درخواست کلاس خصوصی کرده اند.
5
لادن مرادی لادن مرادی استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
معمولا پس از تدریس جلسه اول 90 درصد شاگردانم جلسه ی بعدی را تنطیم میکنند مگر شاگردانی که صرفا برای امتحان دقیقه نودی هستند.
بارها پیش امده که پس از کلاس شاگرد سوال داشته یا بحثی را متوجه نشده که در این صورت در حد امکان به والدین اخر کلاس همیشه توصیه میکنم اگر مایلند شماره من را مستقیم به شاگرد داده و در صورت داشتن سوال و کمک حتما به من پیام دهند و تا هر زمان که در دسترس باشم پاسخ انها را خواهم داد.
بیشتر مواقع نیز که ممکن است تایم کلاس برای نمونه سوال کم باشد، نمونه سوالات تک درس یا کلی را برای شاگرد ارسال میکنم تا مرور شود و حتی در برخی مواقع بصورت دست نویس سوالی را توضیح داده و برای شاگرد نوشته یا بصورت ویس نیز توضیح میدهم. چرا که این کار تاثیر زیادی در ارتباط موثر داشته و شاگرد با ارامش سوالات خود را مطرح میکند.
در بیشتر مواقع کلاس های شب امتحانی حتما در پایان امتحانات نمره شاگرد را از والدین جویا میشوم و بازخورد خوبی نزد والدین دارد.
در مواقعی هم که شاگرد نیاز به اهرمی برای مطالعه دروس و تکالیف دارد والدین را نیز در جریان ارایه تکالیف و پرسش از فرزندشان در منزل قرار میدهم تا بازدهی کلاس بالا برود و اینکار باعث ایجاد مشارکت والدین و همراهی انها در بحث اموزش شده و اطمینان خاطر انها را به همراه دارد.
در برخی موارد نیز انها می خواهند استاد دیگری به انها معرفی کنم که حتما تا حد امکان به انها کمک میکنم تا مطمئن شوند در بیرون از حیطه کارم هم به انها کمک خواهم کرد.
4
امیرحسین مرادی لنبر امیرحسین مرادی لنبر استاد تایید شده
۰۸ خرداد ۱۴۰۰
با سلام<br />
<br />
بنده می خواهم به چند مورد از موارد خارج از کلاس بپردازم<br />
ابتدا آنها را برایتان فهرست می کنم :<br />
1- تشویق وتمجید دانش آموزان<br />
2- تدوین قانون و مقررات کلاس<br />
3- برنامه ریزی مطالعاتی<br />
4- داشتن طرح درس<br />
<br />
در این قسمت تعریف کوتاهی از موارد بالا را برایتان بیان می کنم :<br />
<br />
تشویق و تمجید دانش آموزان:<br />
اگر خارج از محیط کلاس، دانش آموز توسط معلم تشویق شود حالا به هر سبکی اعم از تلفنی، پیامکی، استوری و... اینها همه می تواند سبب رشد دانش آموز و همراه شدن بیش از پیش او با کلاس شود و به مراتب اهمیت بسیاری به کلاس می دهد.<br />
همچنین برای والدین هم حسن رضایت را به همراه دارد چرا که این کار، نشان از توجه به فرزند شان می باشد.<br />
<br />
تدوین قانون و مقررات کلاس:<br />
اگر مقررات کلاس در همان جلسه اول مختصرا و مفید بیان شود دانش آموزان از سردرگمی خارج می شود و می داند چطور خودش را برای کلاس آماده کند. اما اگر اینها حتی بیان نشود و به آنها پرداخته نشود ممکن است بدون بیان چیزی از طرف معلم و بدون آگاهی دانش آموز، معلم نسبت به یک رفتار دانش آموز رفتار و واکنش خوبی را نداشته باشد که این خودش می تواند به استمرار جلسات آسیب وارد کند.<br />
<br />
برنامه ریزی مطالعاتی:<br />
اگر برای دانش آموز، مسیر کلاس و مطالعه او مشخص و معین شود او می داند که ما بین جلسات می بایست چقدر و به چه میزان تمرین و مطالعه داشته باشد و این کار از فرسایش جلسات بعدی جلوگیری و در وقت کلاس صرفه جویی خواهد شد و از بروز تعارضات جلوگیری خواهد کرد.<br />
البته منظور بنده هم همان برنامه ریزی مطالعاتی می باشد نه برنامه ریزی تحصیلی.... که اینها با یکدیگر تفاوت دارند<br />
<br />
داشتن طرح درس:<br />
داشتن نقشه تدریس و طرح درس و بیان مقاصد کلی، جزئی و رفتاری و... می تواند برای شخص معلم، نظم و برای والدین و دانش آموزان، آگاهی و آرامش را به همراه داشته باشد.<br />
<br />
با احترام<br />
امیر حسین مرادی لنبر
4
مریم عزیزی مریم عزیزی استاد تایید شده
۱۴ تیر ۱۳۹۹
ارتباط معقول و به اندازه با دانش آموز خارج از کلاس می تواند حس اعتماد به دانش آموز بدهد که اگر در فاصله دو جلسه اشکال درسی داشته باشد معلم به او کمک می کند و پاسخگویی به سوالاتش تنها به زمان برگزاری کلاس محدود نیست.
شخصا بار‌ها برای تکمیل مبحث و یا ساده تر کردن مسیر آموزش، ویس های آموزشی ام را در اختیار دانش اموزان قرار داده ام یا تست و فیلم آموزشی برایشان ارسال کرده ام بخصوص شب قبل از امتحان.
و چندین بار پیش آمده که بعد از امتحان یا من به دانش آموز پیام داده ام که امتحان چطور بود؟ یا دانش آموز با من تماس گرفته و پاسخ هایش را چک کرده است.
گاهی نیز تماس بعد از امتحان برای بیان احساسات مثبت و منفی خود درباره امتحان بوده و با هدف آرامش روان یافتن صورت گرفته است.
2
علی رضا شمس آبادی علی رضا شمس آبادی استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
بنده کانال خودم را به دانش آموز معرفی می کنم. فیلم و انیمیشن و مطالب تکمیلی از طریق شبکه های اجتماعی برایش می فرستم. ضمن آنکه اگر سوالی در بیرون محدوده کلاس داشته باشند پاسخگو هستم‌.
اما متاسفانه در بسیاری از موارد دانش آموزان پیگیر مطالب درسی و یادگیری آن نیستند یعنی انگیزه و علاقه درونی در آن ها خیلی وجود ندارد برای همین اکثرا پیگیری لازم برای پرسش را ندارند.
2
مهدی باغستانی مهدی باغستانی استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
نکته ای که مدنظرم هست این است که
یک هفته بعد از کلاس در صورت تماس نگرفتن شاگرد میتوان یک صفحه تمرین برایش فرستاد و از حال او جویا شد و بطور غیرمستقیم در مورد برگزاری یا عدم برگزاری کلاس تصمیم گرفت .
2
آذر خامنه آذر خامنه استاد تایید شده
۳۰ فروردین ۱۳۹۹
با سلام و آرزوی سلامتی
یکی از کاربردی ترین اصول در امر تدریس پیگیری از اطلاع از نمرات امتحانی بعد از تدریس است زیرا اعتقادم به این است که به خاطر این در خدمت گرفته شده ام که در آن درس دانش آموز پیشرفت کند و سیر صعودی داشته و نمرات را مشاهده فرمایند.
پس حتماً جویای امتحان خواهم بود و حتی با دیدن برگه اشکالات دانش آموز گرفته خواهد شد و در حد رفع اشکال بعضی موارد جوابگویی دانش‌آموز در واتساپ هستم.
الان که کلاس آنلاین دارم هم دانش آموز و هم من نیاز داریم که خارج از کلاس ارتباط داشته باشیم زیرا باید نمونه سوال بدهم تا توانایی حل تمرین در تدریس از راه دور را ببینم و هم دانش آموز بداند که پیگیر آموزش و رفع اشکال او هستم تا قدرت یادگیری او را بالا ببرم.
2
مرضیه شریف افتخاری مرضیه شریف افتخاری استاد تایید شده
۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
با سلام
ارسال نمونه سوال در واتس اپ یا تلگرام و رفع اشکال آن مخصوصا در ایام امتحانات اثر مثبتی دارد.
همچنین پیگیری نمره دانش آموز نشان میدهد که پیشرفت دانش آموز از دغدغه های استاد است.
2
×
ثبت نام به عنوان معلم خصوصی