همانطور که در درسنامه ی قبلی ذکر کردیم برگزاری "کلاس موفق" جنبه های متفاوتی دارد و تعریف واحدی برای آن ارائه نشده است.
برای رسیدن به تعریف مشترکی از مفهوم کلاس موفق بین اساتید و استادبانک در درسنامه ی قبل به بررسی برخی از تجربه های پرتکرار اساتید استادبانک در فضای درون جلسه ی کلاس پرداختیم.
در این درسنامه هم قصد داریم به برخی دیگر از تجربه های پرتکرار اساتید استادبانک در خارج از جلسه ی کلاس اشاره کنیم:
1. ارتباط با شاگرد خارج از کلاس
قطعا تفاوت هایی بین معلم مدرسه و معلم خصوصی وجود دارد. یک تفاوت اصلی در نوع ارتباط بین مدرس و شاگرد است.
در کلاس های عمومی مانند کلاس های مدرسه، ارتباط معلم با شاگرد به دلایل عمده ای از جمله تعداد زیاد شاگردان معمولا از حدی فراتر نمی رود.
برعکس در کلاس های خصوصی به دلیل ماهیت آن، توجه استاد معطوف به یک شاگرد است و لذا رابطه عمیق تری بین شاگرد و استاد شکل میگیرد.
به این مثال دقت کنید:
شاگرد روز بعد از کلاس برای حل یک نمونه سوال یا رفع اشکال، از طریق تلگرام یا واتساپ به استاد پیام میفرستد.
در حالت اول ممکن است استاد تصور کند به هیچ وجه وظیفه او نیست که در خارج از زمان کلاس به پرسش های شاگرد پاسخ دهد.
و در حالت دیگر ممکن است استاد زمان بسیار زیادی را صرف پاسخ دادن به سوالات این شاگرد کند.
توصیه استادبانک این است که ارتباط با شاگرد در خارج از کلاس نبایستی به صورت ارائه درسنامه یا حل کامل نمونه سوالات شاگرد باشد. هرچند که پیشنهاد میکنیم اساتید تا حد امکان برای یک مکالمه چند دقیقه ای یا ارسال چند پیام کوتاه در دسترس باشند.
"هدف از این ارتباط ارائه درس نبوده، بلکه صرفا یک مکالمه چنددقیقه ای یا ارسال چند پیام است است."
2. پیگیری نتیجه امتحان شاگرد
ما بسیار و بسیار از اساتید استادبانک شنیده ایم که یکی از مواردی که اثر بسیار مثبتی بر ذهنیت شاگرد دارد، پیگیری نتیجه امتحان اوست. استاد می تواند نتیجه ی امتحان را از طریق تماس با شاگرد یا والدینش جویا شود.
پیگیری نتیجه ی امتحان این حس را به شاگرد می دهد که کلاس بیشتر از یک جلسه ی تدریس برای استاد اهمیت داشته و نتیجه برای استاد هم مانند شاگرد و والدینش مهم است.
والدین بسیاری در ارزیابی کلاس توسط استادبانک به این نکته اشاره میکنند که استاد حتی پیگیر نمرات شاگرد در زمان امتحانات هم بوده است.
3.عدم پیگیری مکرر بعد از جلسه اول از شاگردان
در پایان جلسه اول معمولا یکی از دو حالت زیر رخ می دهد:
- استاد و شاگرد روز و زمان جلسه دوم را هماهنگ می کنند.
- شاگرد این طور مطرح میکند که زمان جلسه دوم را بعدا با استاد هماهنگ خواهد کرد.
در حالت دوم توصیه میشود فرصت فکر کردن را به شاگرد و والدین بدهید. پس از چند روز، در صورتی که با شما تماسی گرفته نشد، نهایتاً یک بار با شاگرد یا والدین او تماس بگیرید و موضوع را به آنها یادآوری کنید.
برای مثال می توانید از عبارت زیر در تماس خود استفاده کنید:
"درحال تنظیم جدول برنامه ی هفته ی آینده ی خود هستم و شاگردان سابقم در اولویت قرار دارند به همین دلیل با شما تماس گرفتم تا وضعیت کلاس را تعیین کنیم."
این نکته قابل درک است که اساتید هم برای برگزاری کلاس ها از قبل نیاز به برنامه ریزی دارند. برای همین آگاهی از تشکیل شدن یا نشدن جلسه دوم حق بدیهی استاد است. توصیه ما صرفا از این جهت است که پیگیری مکرر این موضوع در اغلب موارد نتیجه مثبتی را به همراه ندارد.
نظرات اساتید