موفقیت در برگزاری یک کلاس خصوصی جنبه های متفاوتی دارد. به همین خاطر میزان موفقیت برگزاری جلسات معمولا به صورت های مختلفی بروز میکند:
- بهبود نمرات شاگرد در امتحانات
- میزان رضایت والدین از استاد
- تداوم کلاس های استاد با شاگرد
- تداوم ارتباط شاگرد با استاد و استادبانک
- ...
همانطور که گفتیم، برگزاری "کلاس موفق" جنبه های متفاوتی دارد و تعریف واحدی برای آن ارائه نشده است. هدف از ارائه این درسنامه، بررسی تجربیات اساتید استادبانک در زمان برگزاری کلاس هاست. مرور دقیق این نکات و همچنین نظرات دیگر اساتید، بدون شک میتواند در بهبود کیفیت کلاس نقش مثبتی داشته باشد.
همچنین تلاش داریم تا به تعریف مشترکی از مفهوم کلاس موفق بین اساتید و استادبانک نزدیک شویم.
در ادامه به بررسی برخی از تجربه های پرتکرار اساتید استادبانک در این زمینه میپردازیم.
1.عدم استفاده از تلفن همراه در زمان کلاس
اکثر خانواده ها نسبت به استفاده از تلفن همراه حساس هستند و بی توجهی نسبت به این موضوع میتواند ذهنیت آنها را نسبت به استاد منفی کند.
برخی اساتید در زمانی که یک شاگرد در حال حل سوال است، گوشی خود را چک می کنند یا زمانی که درخواستی از طرف استادبانک ارسال می شود، پیام را بررسی کرده و با شاگرد جدید تماس هم می گیرند!
جملات زیر چند نمونه از نظرات ثبت شده ی والدین و شاگردان در این خصوص است:
(در جهت جلوگیری از سوگیری و همچنین احترام به اساتید، نظرات والدین درج شده در درس نامه ها بدون ذکر نام استاد و شاگرد و با تغییرات در جمله بندی ها منتشر میشود.)
استاد هیچ جزوه ای با خود به همراه نداشت و تمام مدت از روی گوشی تدریس می کرد.
استاد برای یافتن پاسخ هر سوال در اینترنت جست و جو می کرد.
در تمام طول کلاس استاد در حال صحبت با تلفن و ارسال پیامک بود و اصلاً روی کلاس تمرکز نداشت.
توصیه می شود اساتید، گوشی خود را در حالت پرواز یا سکوت (silent) گذاشته و در کیف قرار دهند. تنها در آخر جلسه از موبایل خود برای تعیین وضعیت کلاس و هماهنگی جلسات بعدی استفاده نمایند.
2.عدم ورود به مسائل سیاسی و اعتقادی با شاگردان
مسائل سیاسی و اعتقادی هم مانند هر نوع بحث غیر مرتبط دیگری، جایی در کلاس درس ندارد. توصیه می شود اساتید از ورود به مسائل این چنینی خودداری کنند؛ زیرا علاوه بر تاثیرگذاری بر جنبه ی علمی کلاس، فرایند آموزش شاگرد را نیز منحرف و کند خواهد کرد.
برای مثال در یکی از شکایات منتقل شده به استادبانک، یکی از اساتید به شاگرد خود توصیه کرده بود که پیانو حرام است و بهتر است که شاگرد به کلاس های موسیقی نرود. شاگرد کلاس خود را با این استاد با بهانه ای دیگر لغو و از بابت دخالت استاد در موضوعات غیر درسی ابراز تاسف و نارضایتی کرد.
رعایت این مورد در حین ارائه ی گزارش کلاس به والدین در پایان جلسه هم لازم است. به اساتید توصیه می شود در پایان کلاس صرفا به ارائه گزارشی از روند پیشرفت شاگرد و کلاس برگزار شده به والدین بسنده کرده و از مطرح کردن صحبت های متفرقه خودداری کنند.
3.عدم ارائه توضیح اضافه در رابطه با مطالب
یکی از دلایل عمده ی نارضایتی شاگردان و والدین در استادبانک، به حاشیه رفتن کلاس یا روند کند آن است.
اگر استاد می تواند مبحثی را در زمانی کوتاه تمام کند، به هیچ عنوان نباید کلاس را با ارائه ی مطالب اضافی به قصد برگزاری تعداد جلسات بیشتر به حاشیه ببرد.
شاگرد و والدین موضوعات این چنینی را حس می کنند و به وجود آمدن این بدبینی می تواند زمینه خاتمه کلاس را فراهم کند.
همچنین این ذهنیت منفی ممکن است مستقیما به خود استاد منتقل نشود ولی اثرش را در خاتمه کلاس، کوتاه شدن تعداد جلسات و عدم تمایل شاگرد برای برگزاری جلسات بیشتر نشان می دهد.
نظرات اساتید