توسعه شغلی معلمانروانشناسی تربیتیروش تدریس ابتداییروش تدریس اول ابتداییروش تدریس پنجم ابتداییروش تدریس چهارم ابتداییروش تدریس دوم ابتداییروش تدریس سوم ابتداییروش تدریس ششم ابتداییمشاوره تحصیلی
مشکلات دانش آموزان ابتدایی-استادبانک

مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی و راهکارهایی برای رفع آن‌ها

مقطع ابتدایی، حساس‌ترین و مهم‌ترین مقطع آموزشی برای همۀ دانش‌آموزان است. چرا که در این دوره، پایه‌های علمی و شخصیتی کودکان شکل می‌گیرد. آموزش‌هایی که اگر به درستی اتفاق نیفتند، مشکلات زیادی را مقاطع تحصیلی بعدی برای دانش‌آموز ایجاد می‌کند.

علاوه بر این، دانش‌آموزان دبستانی روحیات و ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی در مقایسه با شاگردان سایر مقاطع تحصیلی دارند. این روحیات خاص، منجر به ایجاد مشکلات و چالش‌هایی نیز می‌شود که مدیریت و رفع این چالش‌ها بر عهدۀ معلم است.

در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، قصد داریم به بررسی مهم‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی بپردازیم. با مطالعۀ این مقاله، علاوه بر شناسایی چالش‌های تدریس به دانش‌آموزان ابتدایی، با راهکارها و منابع کاربردی برای رفع این مشکلات آشنا خواهید شد.

همچنین اگر علاقمند به همکاری با استادبانک در زمینۀ تدریس خصوصی هستید، پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ زیر را مطالعه کنید.
مزایای استخدام به عنوان معلم خصوصی در استادبانک

۱. مشکلات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی

یکی از شایع‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، اختلالات یادگیری (Learning Disabilities) است. از مهم‌ترین این مشکلات، می‌توان به اختلال دیکته نویسی، اختلال ریاضی و اختلال در خواندن اشاره کرد. در مصاحبه‌های استخدام معلم نیز در این رابطه سؤالات مختلفی مطرح می‌شود.

بیش فعالی را نیز می‌توان در دستۀ مشکلات یادگیریِ دانش‌آموزان ابتدایی قرار داد. چرا که اکثر دانش‌آموزانِ بیش فعال، با وجود ضریب هوشی بالا اما به دلیل تمرکز پایین، در زمینۀ یادگیری، در مقایسه با سایر همکلاسی‌های خود عملکرد ضعیف‌تری دارند.

معلمان ابتدایی از چند جنبه درگیر مشکلات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی می‌شوند.

♦ در وهلۀ اول، معلم -به خصوص در کلاس خصوصی که تمام توجه او معطوف به یک دانش‌آموز است- اولین کسی است که می‌تواند متوجه مشکلات یادگیری دانش‌آموز خود ‌شود، نوع اختلال را شناسایی کرده و برای رفع آن اقدام کند.

 در صورتی که معلم اطلاعات و دانش کافی برای شناسایی انواع مشکلات یادگیری را نداشته باشد ممکن است این اختلالات برای همیشه پنهان بمانند و در نتیجه دانش‌آموز، سال‌های تحصیل خود را به سختی بگذراند و حتی از ادامۀ تحصیل منصرف شود.

برای رفع یکی از مهم‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، پیشنهاد می‌کنیم اطلاعات خود را در مورد انواع اختلال یادگیری بالا ببرید. به این ترتیب، به راحتی می‌توانید مشکلات یادگیری را در دانش‌آموزتان شناسایی کنید.

اما دومین نکته در رابطه با مشکلات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی، این است که بعد از تشخیص نوع اختلال، معلم باید بتواند برنامه‌های آموزشی ویژه‌ای را برای دانش‌آموز خود در نظر بگیرد.

درک شرایط دانش‌آموز و همدلی کردن با او به تنهایی کافی نیست. بلکه به عنوان یک معلم ابتدایی حرفه‌ای، باید تلاش کنید تا از تکنیک‌های تدریس و تکلیف‌دهی اثربخش برای این دسته از شاگردان استفاده نمایید.

مطالعۀ کتاب‌هایی مانند اختلالات یادگیری دکتر مصطفی تبریزی و مقالاتی که در آکادمی اساتید استادبانک در رابطه با مشکلات یادگیری دانش‌آموزان ارائه شده است، می‌توانند در این زمینه بسیار کمک کننده باشند.

سومین نکته در مورد اختلالات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی، مطلع کردن والدین از وجود چنین اختلالی در فرزندشان است.

شنیدن این جمله که ممکن است فرزند شما دچار اختلال یادگیری باشد” برای اغلبِ والدین نگران کننده است. از یک سو آن‌ها نمی‌دانند که در مواجهه با چنین مشکلی چه باید بکنند، از سویی دیگر اطلاعات و توصیه‌های غیرعلمی و متناقضِ اطرافیان می‌تواند باعث افزایش اضطراب آن‌ها شود.

بنابراین روشی که معلم برای مطلع کردن والدین از اختلال یادگیری فرزندشان به کار می‌گیرد، به اندازۀ کمک به این دانش‌آموزان، حائز اهمیت است.

در مقالۀ ۸ نکتۀ اساسی در مورد مطلع کردن والدین از اختلالات یادگیری فرزندشان، به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم. مطالعۀ این مقاله به شما کمک می‌کند تا به شیوه‌های مؤثرتری والدین را در جریان مشکلات یادگیری فرزندشان قرار دهید.

اختلالات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی

۲. مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی در رابطه با انجام تکالیف

به عنوان معلم، حتما بی‌انگیزگی بسیاری از دانش‌آموزانتان را نسبت به انجام تکالیف درسی مشاهده کرده‌اید و یا بارها و بارها با شاگردانی مواجه شده‌اید که تکالیف خود را ناقص رها کرده‌اند. بی علاقگی نسبت به انجام تکالیف، یکی از رایج‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی است.

دلایل بسیار ریشه‌ای و مهمی در رابطه با بی‌انگیزگی دانش‌آموزان برای انجام تکالیف وجود دارد.

معلمان دورۀ ابتدایی، با درک این دلایل، مطالعۀ یافته‌های علمی در زمینۀ تکالیف، شناسایی انواع تکالیف و استفاده از راهکارهای اثربخش به منظور علاقمند کردن دانش‌آموزان ابتدایی به انجام تکالیف، می‌توانند به افزایش انگیزۀ دانش‌آموزان و انجام هر چه بهتر تکالیف توسط آن‌ها کمک کنند.

مقالۀ راهکارهای ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان جهت انجام تکالیف درسی، که در سایت معلمان استادبانک منتشر شده است به همۀ این موارد پرداخته است. با مطالعۀ این مقاله علاوه بر آشنایی با راهکارهای ایجاد انگیزه در دانش‌آموزان برای انجام تکالیف، با منابع معتبر جهت مطالعۀ بیشتر در این زمینه آشنا خواهید شد.

تکالیف درسی
عدم توجه به نکات تکلیف‌دهی از سوی معلم، تأثیرات منفی در علاقمندی دانش‌آموز به انجام تکالیف دارد.

۳. مشکلات رفتاری و انضباطی دانش‌آموزان ابتدایی

از یک سو، آموزش به دانش‌آموزان دبستانی به دلیل ویژگی‌های خاص این دانش‌آموزان، برای هر معلمی جذابیت‌های زیادی دارد. از سوی دیگر، دانش‌آموزان این مقطع مشکلات رفتاری و انضباطی خاصی را از خود نشان می‌دهند که در مقاطع تحصیلی بالاتر کمتر مشاهده می‌شود.

مشکلاتی مانند پرخاشگری، صحبت کردن خارج از نوبت یا در حین تدریس معلم، عدم رعایت قوانین کلاسی، دعوا کردن کلامی یا فیزیکی با همکلاسی‌ها، سرپیچی از درخواست‌های معلم، دروغ گفتن و غیره، از جمله مشکلات انضباطی و رفتاری رایج در دانش‌آموزان ابتدایی هستند که اگر به درستی مدیریت نشوند، می‌توانند منجر به مشکلات جدی‌تری شوند.

مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی از بُعد رفتاری و انضباطی، می‌تواند دلایل و عوامل مختلفی داشته باشد. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • کسل کننده بودن محیط کلاس برای دانش‌آموزانی در این سن و سال
  • عدم درک صحیح انتظارات معلم و قوانین کلاسی
  • نیاز به جلب توجه معلم یا همکلاسی‌ها
  • اختلالاتی مانند بیش فعالی، اوتیسم و غیره
  • تقلید از رفتارهای خواهر یا برادر و غیره

معلمان ابتدایی با همکاری والدین، می‌توانند اقدامات اثربخشی را برای کاهش مشکلات رفتاری و انضباطی دانش‌آموزان ابتدایی انجام دهند. شناسایی ریشۀ مشکلات رفتاری دانش‌آموز نیز در پیشگیری از وقوع این رفتارها بسیار تاثیرگذار است.

ارائۀ بازخوردهای مثبت در صورت انجام رفتارهای درست، به حداقل رساندن زمان‌های استراحت و درگیر نگه‌داشتن دانش‌آموزان، برقراری ارتباط مؤثر با دانش‌آموزان و بیان قوانین صریح و شفاف، می‌تواند به کاهش مشکلات رفتاری دانش‌آموزان ابتدایی کمک کند.

همچنین در دو مقالۀ مدیریت کلاس و اشتباهات رایج در مدیریت کلاس، به نکات بسیار مفیدی در رابطه با مدیریت کلاس‌های ابتدایی اشاره شده است که در کاهش مشکلات رفتاری دانش‌آموزان مقطع ابتدایی بسیار مؤثر است.

مدیریت کلاس

۴. مشکلات ارتباطی دانش‌آموزان دبستانی

فرآیند یادگیری همواره از طریق ارتباطات صورت می‌گیرد. توانایی برقراری ارتباط فعال، برای موفقیت دانش‌آموزان در دوران تحصیل، نقش حیاتی دارد. بر همین اساس، می‌توان یکی از مهم‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی را مشکلات ارتباطی آن‌ها با معلم و همکلاسی‌ها دانست.

 مشکلات ارتباطی دانش‌آموزان ابتدایی را از دو جنبه می‌توان مورد بررسی قرار داد.

از یک جهت، این مشکلات ارتباطی می‌تواند مربوط به ناتوانی‌های فیزیکی دانش‌آموز باشد. به این معنا که کودک در رابطه با شنوایی، بینایی، سخن گفتن، تجزیه و تحلیل یا پردازش مسائل دچار نقص‌هایی است که چندان مشهود نیستند، اما برقراری ارتباط طبیعی با معلم یا سایر همکلاسی‌ها را برای او دشوار می‌کند.

معلمان ابتدایی باید برای شناسایی این نوع مشکلات ارتباطی اطلاعات و دانش کافی داشته باشند تا در سریع‌ترین زمان ممکن و قبل از اینکه دانش‌آموز به لحاظ روحی دچار سرخوردگی و آسیب شود، او را به مشاوران یا پزشکان متخصص ارجاع دهند.

اما جنبۀ دوم مشکلات ارتباطی دانش‌آموزان ابتدایی، ناشی از ناتوانی آن‌ها در برقراری ارتباط مؤثر با معلم و همکلاسی‌ها است. در بسیاری از موارد، دانش‌آموز هیچ نوع مشکل گفتاری یا شنوایی ندارد، اما به دلایل مختلف نمی‌تواند تعامل سازنده‌ای با دوستان و معلم خود ایجاد کند.

نگرانی از قضاوت شدن توسط دوستان، ناتوانی در درک جملات مبهم و غیرشفاف، عدم درک زبان بدن معلم، درونگرایی افراطی، نداشتن مهارت گوش دادن فعال، دریافت بازخوردهای نامناسب از سوی معلم، همگی می‌توانند منجر به عقب‌نشینی دانش‌آموز از برقراری ارتباط با افراد کلاس شود.

در چنین شرایطی، معلم می‌تواند با ایجاد یک محیط یادگیری مثبت، امن و حمایتی، این احساس را دانش‌آموز خود ایجاد کند که تحت هیچ شرایطی در کلاس او، کسی قضاوت یا تحقیر نخواهد شد. عدم استفاده بیش از اندازه از زبان بدن، به کارگیری جملات صریح و شفاف، ارائۀ بازخوردهای دقیق و به جا مشکلات ارتباطی دانش‌آموز را تا حد زیادی رفع کند.
در دانش‌آموزانتان این حس را ایجاد کنید که از قضاوت و تحقیر در امان هستند و تحت هر شرایطی با احترام کامل با آن‌ها رفتار خواهد شد.

مطالعۀ مقالۀ مهارت‌های ارتباطی که هر معلمی به آن نیاز دارد، نیز می‌تواند در این زمینه بسیار مفید باشد.

معلمان خصوصی و مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی

یکی از پردرآمدترین شاخه‌ها در تدریس خصوصی، تدریس دروس مختلف مقطع ابتدایی است.

همان طور که گفتیم، برخی از دانش‌آموزان مفطع ابتدایی دچار اختلالات یادگیری هستند. بسیاری از خانواده‌ها دانش کافی برای تشخیص این مشکلات را ندارند. در محیط مدرسه نیز معلم به دلیل تعداد زیاد دانش‌آموزان ممکن است فرصت لازم برای رسیدگی به مشکلات یادگیری تک تک دانش‌آموزان را نداشته باشد.

از سویی دیگر برخی از دانش‌آموزان نیز در پایان دورۀ ابتدایی قصد شرکت در آزمون‌های مختلفی مانند تیزهوشان و نمونه دولتی را دارند. با توجه به رقابت فشرده در این حوزه، این گروه از دانش‌آموزان نیاز به آموزش‌هایی فراتر از سطح کلاس‌ها و کتاب‌های مدرسه دارند.

با توجه به همۀ دلایلی که ذکر شد، دانش‌آموزان و خانواده‌های بسیار زیادی هر ساله با اهداف مختلف، نظیر تقویت درس‌های ریاضی، دیکته، علوم، روخوانی، موفقیت در آزمون‌های تیزهوشان و نمونه دولتی و یا درمان مشکلات یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی، متقاضی معلم خصوصی ابتدایی هستند. به همین دلیل، یکی از پردرآمدترین مقاطع در تدریس خصوصی، مقطع ابتدایی است.

معلمان عزیزی که توانایی و مهارت بالایی در تدریس دروس ابتدایی دارند می‌توانند با تدریس خصوصی در استادبانک، درآمد بیشتری کسب کنند که از کمترین مزایای آن می‌توان به ثبت نام رایگان، حفظ حریم خصوصی اساتید، ساعت کاری منعطف و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

استادبانک محلی برای ارتقای دانش و جذب معلمان ابتدایی

در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک، به برخی از مهم‌ترین چالش‌ها و مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی اشاره کردیم و در هر بخش راهکارهایی را برای معلمان ارائه دادیم.

راهکارهای ارائه شده در این مقاله یا مقالات مرتبط، به مدیریت مشکلات رفتاری و یادگیری دانش‌آموزان ابتدایی بسیار کمک می‌کنند. با این حال پیشنهاد می‌کنیم در کنار استفاده از این راهکارها، موضوعاتی را که باعث ایجاد مشکلات جدی در کلاس می‌شوند، با والدین دانش‌آموز در میان گذاشته و از آن‌ها بخواهید تا با یک مشاور متخصص مشورت کنند و راهکارهای تخصصی‌تری را در این زمینه دریافت کنند.

در ضمن چنان چه به عنوان معلم مقطع ابتدایی، به تدریس خصوصی نیز علاقمند هستید، ما منتظر حضور شما در جمع برترین اساتید تدریس خصوصی استادبانک هستیم.

برای این منظور، کافیست وارد صفحۀ ثبت نام اساتید در استادبانک شوید و یا با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ تماس بگیرید. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

شما به عنوان معلم ابتدایی چه تجربیاتی در زمینۀ مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی دارید؟ لطفا نظرات خود را زیر همین مقاله با ما و سایر همکارانتان به اشتراک بگذارید.
مهمترین مشکلات دانش آموزان ابتدایی چه مواردی هستند؟

در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، به بررسی چند مورد مهمترین مشکلات دانش اموزان ابتدایی پرداخته ایم و راهکارهایی را برای مدیریت این مشکلات ارائه داده‌ایم.

با مشکلات رفتاری دانش آموزان ابتدایی چگونه برخورد کنیم؟

مشکلات رفتاری دانش‌آموزان ابتدایی می‌تواند دلایل و عوامل مختلفی داشته باشد. با کلیک روی این مقاله از سایت استادبانک و مطالعه بخش “مشکلات رفتاری و انضباطی دانش اموزان ابتدایی” با راهکارهایی برای رفع این مشکلات آشنا خواهید شد.

شایع ترین اختلالات یادگیری دانش آموزان ابتدایی چیست؟

با مطالعۀ این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک، با انواع اختلالات یادگیری دانش اموزان ابتدایی و منابعی برای مطالعه بیشتر در این زمینه آشنا خواهید شد.

برچسب ها:

نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید:

دیدگاهی ثبت نشده است.
×
ثبت نام به عنوان معلم خصوصی