آنچه در این مقاله میخوانید
اهمیت یادگیری زبان انگلیسی، به منظور ایجاد ارتباط با جهان، مطالعه منابع روز دنیا و دستیابی به جایگاه شغلی مناسب بر کسی پوشیده نیست. تقریبا همۀ افراد در مسیر زندگی خود به یادگیری زبان انگلیسی نیاز پیدا میکنند. برخی برای مهاجرت، ادامه تحصیل یا سفرهای خارجی به دنبال یادگیری زبان انگلیسی هستند. برخی دیگر از افراد نیز برای به دست آوردن شغل بهتر یا استفاده از کتابها و فیلمهای زبان اصلی.
اهمیت بالای یادگیری زبان انگلیسی، نشان دهندهی اهمیت انتخاب بهترین روشهای آموزش زبان از سوی اساتید این رشته است. اما روش تدریس زبان متوسطه دوم از جنبه دیگری نیز دارای اهمیت است. چرا که بعد از اتمام این مقطع تحصیلی دانشآموزان باید در مهمترین و سرنوشتسازترین آزمون علمی زندگی خود یعنی کنکور سراسری شرکت کنند.
درس زبان نیز از جمله دروس بسیار مهم و رقابتی کنکور است که سوالات آن از درسهای زبان دهم، یازدهم و دوازدهم متوسطه دوم طرح میشوند. به همین دلیل زبان متوسطه دوم نقش تعیینکنندهای در نتیجۀ نهایی کنکور و سرنوشت تحصیلی و شغلی دانش آموزان دارد. این حساسیتها توانایی معلم در روش تدریس زبان متوسطه را در جایگاه ویژهای قرار میدهد.
در این مقاله به بررسی نکات مهم در رابطه با روش تدریس زبان متوسطه دوم پرداختهایم. در صورتی که به عنوان معلم خصوصی زبان فعالیت میکنید این مقاله برای شما مفید خواهد بود. لطفا با ما همراه باشید.
روش تدریس زبان متوسطه دوم، پایه دهم
زبان انگلیسی دهم از دو جهت حائز اهمیت است. اول اینکه موضوعات زبان دهم، پایهای برای یادگیری زبان یازدهم و دوازدهم نیز هست. تمامی لغات و نکات گرامری که در زبان دهم آموزش داده میشوند، در زبانِ سالهای بالاترِ متوسطۀ دوم نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
دومین دلیل اهمیت زبان انگلیسی دهم برای دانشآموزان، این است که بخشی از سؤالات درس زبان در کنکور سراسری، از این کتاب مطرح میشوند. از بین ۲۵ سؤال زبان، حداقل ۲ سؤال به طور مستقیم از کتاب زبان دهم استخراج شده است. همچنین معمولا ۸ سؤال ترکیبی نیز در بین تستها وجود دارد که برای پاسخ دادن به آنها نیاز به اطلاعات پایهای زبان انگلیسی دهم وجود دارد.
بهترین روش تدریس زبان دهم را تنها میتوان بر اساس شرایط و سطح همان دانشآموز انتخاب کرد. اما به طور کلی ارزشیابی اولیه از سطح دانشآموز، ارزشیابی در حین تدریس و ارزشیابی نهایی در پایان هر جلسه به معلم خصوصی زبان کمک میکند تا نقاط ضعف دانشآموز را به طور کامل متوجه شود.
همچنین برای آموزش هر چه بهتر گرامر، لغت و تقویت مهارتهای شنیداری و نوشتاری در زبان انگلیسی میتوان از فیلم، انیمیشن، فلش کارت و نرمافزارهای آموزشی استفاده کرد.
در مورد کلاسهای گروهی پیشنهاد میشود معلم در ابتدای هر جلسه، تکالیف دانشآموزان را بررسی کرده و درس جلسۀ قبل را مرور کند. بعد از ارائۀ یک warm up مناسب، کلمات موجود در بانک لغت (word bank) را معرفی کند. سپس یک ارزشیابی کوتاه از میزان یادگیری این کلمات به عمل آورد. بعد از این مراحل نوبت به فازهای listening ،pre listening و post listening میرسد.
پس از انجام برخی تسکهای کلاسی، در انتها تکالیف جلسۀ بعد را برای دانشآموزان مشخص کنید.
اما کتابی که از دیدگاه دانشآموزان و معلمان بیشترین امتیاز را کسب کرده است. زبان انگلیسی دهم تست مبتکران نوشته شهاب اناری و روزبه شهلایی مقدم است.
هدف اصلی کتاب تست زبان انگلیسی مبتکران، آمادهسازی دانشآموزان برای تستهای زبان انگلیسی کنکور سراسری است. اما درسنامهها و آموزشهای ارائه شده در آن، برای سایر اهداف آموزشی و موفقیت در امتحانات برای همۀ دانشآموزان در هر سطحی بسیار مفید است.
روش تدریس زبان متوسطه دوم، پایه یازدهم
بخش زیادی از سؤالات زبان انگلیسی در کنکور سراسری، مربوط به زبان پایۀ یازدهم است. بنابراین، یادگیری اصولی این درس میتواند تأثیر غیر قابل انکاری در نتیجۀ کنکور شاگردان شما داشته باشد. به همین دلیل، به عنوان معلم زبان مدرسه یا معلم خصوصی زبان باید بهترین روش آموزش زبان یازدهم را برای دانشآموزان خود شناسایی کرده و به کار بگیرید تا آنها را به بهترین نحو، به سوی اهداف مورد نظرشان هدایت کنید.
بدون شک تسلط بر کتابهای زبان دورۀ اول متوسطه و کتاب زبان دهم، در روش تدریس زبان یازدهم به کمک شما خواهد آمد. بنابراین اگر مدت زیادی است که این کتابها را تدریس تکردهاید حتما سری به آنها بزنید.
در مقاله روش تدریس زبان پایه یازدهم استاد مهدی خانی در پادکستی به نکات بسیار مهمی در زمینه آموزش زبان یازدهم اشاره کردهاند.
علاوه بر بخشهای ثابت، فعالیتهایی نیز متناسب با هر صفحه از کتاب در نظر گرفته شده که در کتاب روش تدریس زبان یازدهم، به طور کامل مورد بررسی قرار گرفتهاند.
روش تدریس زبان متوسطه دوم، پایه دوازدهم
کتاب زیان انگلیسی پایه دوازدهم، در امتداد آموزشهای کتابهای زبانِ دورۀ متوسطۀ اول و کتابهای زبان دهم و یازدهم، و در سه فصل کلی طراحی شده است. تمرکز و تأکید این فصلها بر روابط بین فردی در سطح اجتماع قرار دارد.
عناوین سه فصل اصلی کتاب درسی زبان دوازدهم عبارتند از:
۱- Sense of Appreciation
۲- Look it Up
۳- Renewable Energy
توجه داشته باشید که دانشآموزان پایه دوازدهم قصد شرکت در کنکور را دارند. بنابراین لازم است برای این هدف نیز آموزشها و تکالیف و ارزشیابیهای مفیدی را در نظر بگیرید. در مقاله زیر پادکستی توسط استاد پریناز گلستانه ارائه شده است که نکات مهمی را در رابطه روش تدریس زبان متوسطه دوم پایه دوازدهم ازائه کردهاند.
ساختار کتابهای زبان دوره متوسطه دوم
ساختار همه کتابهای زبان متوسطه دوم به این صورت است که هر کتاب از ۳ یا ۴ درس اصلی با موضوعات متنوع تشکیل شده است. هر فصل نیز شامل ۱۲ بخش ثابت است که عبارتند از:
- The Title Page
- The Impact Page
- Get Ready
- Conversation
- New Words and Expressions
- Reading
- Vocabulary Development
- Grammar
- Listening and Speaking
- Pronunciation
- Writing
- What You Learned
بخش The Title Page اطلاعات و حقایقِ علمی و مستندی را در مورد موضوع درس و آن موضوع ارائه میدهد. در بخش impact page تعدادی عکس ارائه میشود که پیش زمینهای را در مورد موضوع اصلی درس، در ذهن دانشآموزان ایجاد میکند. هدف از بخش get ready نیز آشنا کردن دانشآموزان با موضوع اصلی درس است. همچنین در این قسمت، برخی از کلمات درسهای قبلی مرور و کلمات جدید درس نیز ارائه میشود.
بخش conversation شامل یک تصویر، بانک لغات، مقدمه، مکالمه و تعدادی سوال است. هدف اصلی بخش مکالمه، ارائۀ ورودیهای قابل درک و به دانشآموزان و درخواست خروجیهای قابل درک از آنها است. همچنین دانشآموزان میتوانند کاربرد کلمات جدید درس را در این قسمت مشاهده کنند.
در این قسمت دانشآموزان با کلمات و عبارات جدیدی آشنا میشوند که در بخش Reading با آنها روبرو خواهند شد. همچنین فرصتی را برای تمرین آموختههای قبلی آنها فراهم میکند.
مهمترین هدف بخش reading، فراهم کردن دادههای قابل درک برای دانشآموزان است. در واقع دانشآموزان با کمک این بخش و از طریق تعامل و مشارکت، به معنا و مفهوم درس زبان انگلیسی پی ببرند. همچنین فرصتی را برای تمرین کلمات و عبارات جدید برای آنها فراهم میکند.
بخش Vocabulary Development شامل یک Definition Box و دو فعالیت است و هدف اصلی آن آشنا کردن دانشآموزان با ترکیبات مختلف کلمات جدیدی است که به تازگی آموختهاند. هدف از بخش گرامر کمک به دانشآموزان برای ساختن جملات درست، با معنی و قابل فهم است. قسمت Listening and Speaking به دانشآموزان کمک میکند تا مکالمات کوتاهی را با استفاده از راهکارهای Speaking و نکات گرامری که آموخته است انجام دهد.
نکات مهم در روش تدریس زبان متوسطه دوم
مهمترین موضوع در روش تدریس زبان متوسطه دوم تهیۀ طرح درس روزانه بر اساس شرایط و نیازهای دانشآموزان است. داشتن طرح درس روزانه به معلم کمک میکند تا زمان کلاس را به بهترین شکل مدیریت کند و دانشآموز را به سمت نتایج مطلوبتر هدایت کند.
برای آموزش لغات و Reading، استفاده از فلش کارت یکی از مناسبترین گزینهها برای کلاسهای خصوصی زبان انگلیسی است.
گرامر زبان انگلیسی بهتر است به روش غیرمستقیم و با استفاده از فیلمها و نرمافزارهای آموزشی تدریس شوند. در این نرمافزارها دانشآموزان با استفاده از کلمات در هم ریخته، جملهسازی میکنند و این موضوع به آنها در یادگیری نکات گرامری زبان دهم بسیار کمک میکند.
یکی از مهمترین مشکلات دانشآموزان در درس زبان دهم، آشنا نبودن آنها با صدای حروف انگلیسی (صداهای کوتاه و صداهای بلند) است. این موضوع روی مهارت Reading و یادگیری گرامر تأثیر منفی میگذارد. بنابراین بعد از ارزشیابی اولیه، در صورت وجود چنین مشکلی، ابتدا صدای حروف الفبای انگلیسی را آموزش دهید.
از دانشآموزان بخواهید در تمامی جلسات، حتما یک دفتر مجزا و یک هایلایتر همراه خود داشته باشد.
در آموزش زبان انگلیسی تنها بر روی یک مهارت زبانی تمرکز نکنید. بسیار ضروری است که هر چهار مهارت زبانی یعنی مهارت شنیداری، گفتاری، خواندن و نوشتن مد نظر قرار گیرد.
در انجام تمرینات از تکنیک “Together-Alone-Together” استفاده کنید. به این صورت که ابتدا تمرینی را همراه با دانشآموز انجام دهید، سپس تمرین مشابهی را در اختیار او بگذارید تا به تنهایی آن را حل کند و شما فقط نظارت داشته باشید. در نهایت به همراه دانشآموز نقاط ضعف او را رفع کنید.
استفاده از فیلمهای آموزشی، فایلهای صوتی، نرمافزارها، سایتها و اپلیکیشنهای آموزش زبان را در برنامۀ خود قرار دهید.
استفاده از کتابهای راهنمای معلم زبان، نباید محدودکنندۀ خلاقیت و نوآوری در آموزش زبان و استفاده از سبکهای تدریس موفق دبیر زبان شود. بلکه باید تنها به عنوان راهنما و مرجعی برای روش استاندارد آموزش زبان متوسطه دوم مد نظر قرار گیرد.
مطالعۀ کتابهای زبان دورۀ اول متوسطه و راهنمای معلم هر یک از این کتابها، به درک سطح فعلی زبان دانشآموزان متوسطه بسیار کمک میکند.
در روش تدریس زبان دوازدهم، هر چهار مهارت زبانی Writing، Listening، Speaking و Reading را به صورت همزمان پوشش دهید.
به سبکهای یادگیری دانشآموزان نیز توجه کنید و محتواهای آموزشی خود را برای سبکهای یادگیری مختلف طراحی کنید.
تدریس خصوصی زبان متوسطه دوم در استادبانک
با توجه به پایین بودن حقوق فرهنگیان، بسیاری از دبیران زبان متوسطه دوم، با هدف افزایش حقوق معلمی خود وارد حوزه تدریس خصوصی زبان به دانشآموزان و سایر متقاضیان یادگیری این رشته میشوند.
معلمان و دبیران به دلیل داشتن سابقۀ کار مرتبط و آشنایی با شرایط مدارس و سؤالات امتحانی، بیشتر از سایر معلمان خصوصی مورد استقبال متقاضیان کلاسهای خصوصی زبان قرار میگیرند. به همین دلیل بسیاری از آنها با ورود به حوزۀ تدریس خصوصی و کمی استمرار و تلاش، به درآمدهای قابل توجهی از طریق آموزش خصوصی آنلاین و حضوری دست پیدا میکنند.
برای اطمینان از این موضوع کافیست نگاهی به نمونه درآمد معلمان خصوصی استادبانک بیندازید.
همچنین از آن جا که معلمان در قلب مراکز آموزشی کشور حضور دارند، از نزدیک با نیازهای تحصیلی شاگردان مقاطع مختلف تحصیلی آشنا هستند بنابراین معلمان اطلاعات خوبی در مورد انواع مشکلات دانشآموزان ابتدایی، از جمله مشکلات درسی، اختلالات یادگیری، مشکلات رفتاری و غیره دارند و میتوانند خدمات ارزشمندی را به منظور پیشرفت تحصیلی دانشآموزان متوسطه دوم و یا شاگردانی که دچار افت تحصیلی شدهاند، ارائه دهند.
با شروع سال تحصیلی جدید نیز تقاضا برای معلم خصوصی و برگزاری کلاسهای خصوصی روز به روز افزایش پیدا میکند. به ویژه که امسال بسیاری از دانشآموزان به دلیل ضعف در آموزش مجازی، دچار مشکلات زیادی در دروس خود هستند و به کلاسهای خصوصی روی میآورند.
استادبانک نیز با هدف معرفی معلمان توانمند و فراهم کردن فرصتی برای کسب درآمد این عزیزان از تدریس خصوصی، اقدام به استخدام معلم خصوصی در تمامی دروس، به صورت حضوری و آنلاین کرده است. پیشنهاد میکنیم به منظور اطلاع از شرایط همکاری با استادبانک، مقالۀ زیر را مطالعه کنید.
استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام و معرفی معلم خصوصی زبان و سایر دروس
سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقهترین پلتفرمها برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی زبان آنلاین و حضوری (و سایر دروس) به دانشآموزان، دانشجویان و دیگر متقاضیان کلاسهای خصوصی است.
اهداف و چشماندازهای استادبانک تنها به معرفی معلمان خصوصی محدود نمیشود. بلکه یکی از دغدغههای همیشگی تیم استادبانک، کمک به افزایش دانش معلمان در زمینۀ تدریس خصوصی و گروهی نیز بوده است.
ما در مجله اساتید استادبانک (سایت معلمان) تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
برای مثال از یک سو با ارائۀ بخشهایی نظیر روش تدریس، معرفی کتاب، طرح درس، مدیریت کلاس و غیره میکوشیم تا نیازهای این عزیزان در حوزههای مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد از تدریس خصوصی، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، میتوانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: