آنچه در این مقاله میخوانید
اغلب افراد زمانیکه از آنها پرسیده میشود، کوچینگ تحصیلی چیست، فکر میکنند همان مشاوره تحصیلی است. در حالی که مشاور و کوچ دو نفر متفاوت هستند. اگر چه میتوان کار آنها را نسبتا مشابه دانست، اما سر و کار هر کدام با بخش متفاوتی از زندگی دانشآموز یا دانشجو است. کوچها را میتوان مدیرانی دانست که مسیر زندگی و اهداف را تا رسیدن به نقطه امن برنامه ریزی و مدیریت میکنند. برای آن که با وظایف کوچینگ تحصیلی، تعریف آن و مسیری که همراه دانشآموزان طی میکنند، آشنا شوید، این مقاله را بخوانید.
تعریف اولیه کوچینگ تحصیلی
با گذر زمان و نیاز افراد به مدیریت برنامهها، کوچها روی کار آمدند. کوچینگ تحصیلی روندی طولانی مدت از مکالمه بین کوچ و دانشآموز یا دانشجو است که میتواند تمام طول سال تحصیلی را پوشش دهد. کوچینگ تحصیلی را میتوان به ابزاری قدرتمند تشبیه کرد که در آن با مدیریت زمان و برنامه ریزی درست، دانشآموز به اهداف خود میرسد.
هدف اصلی کوچینگ تحصیلی پیدا کردن هدف دانشآموز از تحصیل است. برخی ممکن است بخواهند نمرات خود را بالا ببرند و در کنکور رتبه خوبی بیاورند. حال آن که در مقابل برخی صرفا میخواهند مدرسه را تمام کنند و به سراغ کار و کسب مهارت بروند. همچنین ایجاد احساس مسئولیت و تقویت مسئولیت پذیری در تمام مسیرهای زندگی دیگر هدف کوچینگ تحصیلی است.
تفاوت کوچینگ و مشاوره تحصیلی
اگر میخواهید بدانید کوچینگ تحصیلی چیست، در وهله اول باید تفاوت آن را با مشاوره تحصیلی بدانید. وقتی از مشاوره تحصیلی صحبت میشود، هدف پیدا کردن مشکلات و نقاط ضعفی است که دانشآموز در مسیر تحصیلی خود با آنها روبروست. مشاوره تحصیلی اغلب شامل راهبردهای کوتاه مدت است که در آن راهحلهای کاربردی اما کوتاه مدت برای هر مشکل ارائه میشود. در مشاوره اصل بر همدلی و ارائه راهحل است.
برخلاف مشاوره تحصیلی، کوچینگ تحصیلی در تمام لحظات تحصیلی و تک تک برنامههای بلند مدت میتواند حضور داشته باشد. برای هر روز برنامه جدا خواهد داشت و عمیقا با گوش دادن به حرفهای دانشآموز و به کمک مهارت پرسشگری، جوابها را از دل دانشآموز بیرون میکشد.
به علاوه مشاوره تحصیلی محدود به مدرسه و برنامههای تحصیلی دانشآموزان است. مشاور میتواند مانند معلم باشد. در حالی که کوچ اهداف شما را تعیین کرده و کمک میکند تا با برنامه ریزی بلند مدت یا کوتاه مدت به آن اهداف برسید. در نهایت کوچینگ تحصیلی به تمام مراحل زندگی قابل بسط دادن است، چرا که کوچهای تحصیلی در واقع همان مربیان زندگی هستند که در حوزه تحصیلی بیشتر ورود میکنند. هدف کوچها یاد دادن ماهیگیری است نه ماهی گذاشتن در سبد دانشآموز.
چه کسی کوچینگ تحصیلی انجام می دهد؟
کوچینگ تحصیلی توسط کوچها انجام میشود. این افراد تخصص مربیگری یا همان کوچ کردن در مسیر تحصیلی دانشآموزان را دارند. کوچها کسانی هستند که کمک میکنند تا دانشآموزان اهداف تحصیلی خود را بشناسند، علایق خود را بیابند و برای رسیدن به آنها برنامه ریزی کنند.
آنچه در جلسات کوچ تحصیلی گفته می شود
جلسات کوچ تحصیلی برخلاف مشاوره با ارائه راهکار و درد و دل خالی نمیگذرد. در این جلسات ابتدا کوچ با صحبتهایی واضح و رک از دانشآموز میخواهد در تمام مسیر صادق باشد. در واقع به این دلیل که مسیر کوچینگ تحصیلی طولانیتر از مشاوره است، صداقت لازمه برنامه ریزیها و ارهکارها میشود.
کوچ از دانشآموز میخواهد تا دلیل خود برای کوچ گرفتن را بیان کند. او به دانشآموز کمک میکند تا بتواند آرام آرام اهداف خود را پیدا کند. در واقع در جلسات کوچینگ، دانشآموز ابتدا اهداف تحصیلی خود را پیدا میکند و سپس به کمک کوچ شروع به برنامه ریزی برای آن اهداف خواهد کرد.
در گامهای بعد و در طی جلسات متعدد کوچینگ، ارتباط دوستانه بین کوچ و دانشآموز باعث میشود که دانشآموز بدون دغدغه و نگرانی تمام مسائل و نگرانیهای خود را بازگو کند. در این هنگام کوچ وظیفه دارد با گوش دادن کامل، نقاط مبهم را پیدا کند. سپس با مهارت پرسشگری، تمام ابهامات را پیدا کرده و از این طریق دانشآموز را به پاسخهای خود برساند. در واقع او کمک میکند تا دانشآموز خود جواب سوالهایش را بدهد. در این حالت حتی اعتماد به نفس دانشآموز از پیدا کردن جوابها توسط خودش بالا میرود.
مزایای کوچینگ تحصیلی حرفه ای
وقتی دانشآموزی به جای انتخاب مشاور به کوچ تحصیلی رو میآورد، در واقع در پی آن است که موفقیت حتمی داشته باشد، اما انگیزه کافی ندارد. چنین دانشآموزی هدف خود را گم کرده و میخواهد با پیدا کردن راه خود، مسیر شکوفایی و موفقیت را طی کند. در این مسیر یک کوچ حرفهای با برنامه ریزی درست میتواند تمام نیازهای دانشآموز را برطرف کند.
یک کوچ تحصیلی حرفهای نظم و انضباط را به زندگی دانشآموز میآورد، استعداد و توانمندیهای او را شکوفا میکند و با حمایت و تشویق او را به مقصد میرساند. کوچ حرفهای مهارتهایی مانند تفکر و استدلال منطقی، خلاقیت و اعتماد به نفس را در دانشآموز افزایش میدهد. او را با فرایند حل مسئله آشنا میکند و به او اجازه میدهد خودش راهحل را پیدا کند.
سرلوحه کوچینگ حرفهای این ضربالمثل چینی است که میگوید:« اگر میخواهید کسی را یک روز سیر کنید، به او ماهی بدهید، اما اگر میخواهید او هرگز دوباره گرسنگی نکشد، به او ماهیگیری یاد بدهید.» کوچها با فعال کردن ذهن دانشآموزان و پرورش خلاقیت در پیدا کردن راهبردها در آنها در واقع ماهیگیری را یاد میدهند.
کاربرد کوچینگ تحصیلی در زندگی
کوچینگ تحصیلی در زندگی دانشآموزان مستعد و علاقهمند، اما بیانگیزه بسیار کاربرد دارد. کوچهای تحصیلی با برنامهریزی به زندگی این دانشآموزان نظم و ترتیب میدهند. به این ترتیب آنها را مجبور میکنند روتین زندگی خود را حفظ کنند تا بتوانند امور مختلف زندگی را در کنترل خود بگیرند.
کوچ به دانشآموزان کمک میکند تا اهداف تحصیلی خود را تیک بزنند، مهارتهای مطالعهای را فرا بگیرند و حتی به درس خواندن علاقهمند شوند. کوچینگ تحصیلی به خصوص برای دانشآموزان پشت کنکوری مفید است. چرا که میتواند با شنیدن کامل حرفهای آنها، اضطراب و نگرانی را درک کند و با توجه به نیازها و اهداف دانشآموز، برنامه ریزی درست انجام دهد.
جمع بندی
اغلب افراد نمیدانند کوچینگ حرفهای چیست و چه فرقی با مشاوره تحصیلی دارد. حال آنکه با دانستن این موضوع و کمک گرفتن از کوچ تحصیلی، مسیر درس خواندن هموارتر میشود. دانشآموزان به کمک کوچ تحصیلی میتوانند بهتر درس بخوانند، روی نظم و ترتیب پیش بروند و نتایج بهتری بگیرند. کوچینگ تحصیلی دقیقا مناسب دانشآموزانی است که علیرغم داشتن هوش و استعداد زیاد، انگیزه کافی برای رسیدن به اهداف خود را ندارند.
سوالات متداول درباره کوچینگ تحصیلی چیست؟ تعریف کار کوچ تحصیلی
- کوچینگ تحصیلی یعنی چی؟
فرایندی از گفتگو میان دانشآموز و کوچ است که در آن با مدیریت برنامههای زندگی، دانشآموز اهداف تحصیلی خود را پیدا میکند و با کسب مهارت حل مسئله به اهداف میرسد. - آیا کوچ همان مشاور است؟
کوچها را بیشتر از مشاوران تحصیلی میتوان مدیرانی دانست که با برنامه ریزی، استدلال و تحلیل منطقی پیش میروند. مشاوره بر پایه همدلی و ارائه راهکار موقت است. در حالی که کوچینگ بر اساس تحلیل و یافتن علت و معلول و در ادامه تقویت قدرت حل مسئله پیش میرود. - کوچینگ تحصیلی چقدر طول میکشد؟
جلسات کوچینگ تحصیلی برخلاف مشاوره تحصیلی کوتاه مدت نیست. کوچ ها روی لایف استایل زندگی تحصیلی و غیرتحصیلی دانشآموز کار می کنند. جلسات حتی ممکن است در کل طول سال تحصیلی نیز ادامه پیدا کنند. - کوچینگ تحصیلی برای چه کسانی مناسب است؟
دانشآموزانی که میخواهند در تحصیلات خود به اهداف بلند پروازانهتری مانند رتبه برتر در کنکور، شرکت در المپیاد یا حتی بالا بردن نمرات خود برسند. دانشآموزانی که برای زندگی تحصیلی خود نظم و روتین ندارند و دانشآموزانی که انگیزه تحصیلی کمی دارند میتوانند از کوچ کمک بگیرند. - کوچینگ تحصیلی توسط چه کسانی انجام میشود؟
با گذراندن دورههای کوچینگ حرفهای، معلمها و مشاوران تحصیلی میتوانند در نقش کوچ ظاهر شوند. برخی از معلمهای استادبانک نیز کوچینگ تحصیلی انجام میدهند.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: