آنچه در این مقاله میخوانید
یادگیری یکی از مهمترین موضوعات در روانشناسی تربیتی است. زمانی که یک معلم تلاش میکند تا دریابد موضوع خاصی را چگونه باید تدریس کند، به ناچار باید به روانشناسی یادگیری و نظریههای مربوط به آن مراجعه کند و نحوۀ یادگیری دانشآموزان خود را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.
البته باید این نکته را در نظر داشت که هر یک از نظریههای یادگیری معمولا بر جنبۀ خاصی از یادگیری تاکید میکنند و سایر جنبهها را کمتر مورد توجه قرار میدهند. بنابراین پیشنهاد میکنیم معلمان عزیز تنها به مطالعۀ یک یا چند نظریۀ محدود اکتفا نکنند. بلکه با انواع نظریهها آشنایی پیدا کنند و از نکات مثبت هر یک از آنها در تدریس خود استفاده کنند.
در این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک (بزرگترین سامانه تدریس خصوصی ایران)، بخش معرفی کتاب برای معلمان، به معرفی و بررسی کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری میپردازیم. با مطالعۀ این مقاله با مهمترین موضوعات ارائه شده در این کتاب ارزشمند در رابطه با یادگیری، آشنا خواهید شد. لطفا با ما همراه باشید.
دربارۀ کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری
کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری (An Introduction to Theories of Learning) همان طور که از نامش پیداست به بررسی نظریههای مختلف در زمینۀ یادگیری میپردازد. این کتاب توسط متیو اولسون و بی. آر. هرگنهان نوشته شده است و به همت دکتر علی اکبر سیف و نشر دوران به فارسی ترجمه شده است.
♦ کتاب از شش بخش و هفده فصل تشکیل شده است و یکی از منابع مهم در دورۀ کارشناسی ارشد و دکترای روانشناسی تربیتی است. مطالعۀ این کتاب را برای همۀ دانشجویان رشتۀ تکنولوژی آموزشی توصیه میکنیم.
سرفصل های کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری
همان طور که گفتیم کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری، از ۶ بخش و ۱۷ فصل تشکیل شده است. در ادامه، مروری کوتاه روی این شش بخش خواهیم داشت.
بخش اول: مقدمهای بر یادگیری
این بخش از ۳ فصل تشکیل شده است. در فصل اول نویسندگان تلاش میکنند تا تعریف قابل قبولی از یادگیری ارائه دهند.
البته در این زمینه هنوز تعریفی ارائه نشده که اکثر دانشمندان آن را پذیرفته باشند و بتوان همه جا آن را مطرح کرد. در حوزههای روانشناسی رفتارگرا، روانشناسی شناختی، روانشناسی رشد و روانشناسی اجتماعی، تعریفهای بسیار متنوعی از یادگیری وجود دارد.
♦ نوبسندگان در فصل اول از این بخش، به بررسی تعریف دانشمندان مختلف از یادگیری پرداختهاند.
♦ از آن جا که یادگیری از طریق رفتار مطالعه میشود، به همین دلیل رویکردهای مختلفی نیز در روشهای مطالعۀ یادگیری ظهور کرده است. در فصل دوم به بررسی روشهای مطالعۀ یادگیری از جمله روش مشاهدۀ طبیعی توجه شده است.
♦ در فصل سوم نویسندگان به بررسی نخستین اندیشههای یادگیری، از اندیشههای افلاطون و ارسطو تا توماس هابز، جان لاک، برکلی، هیوم، کانت، جان استوارت میل و بسیاری از دانشمندان دیگر میپردازند.
بخش دوم: نظریههای کارکردگرایی
بخش دوم کتاب به بررسی نظریههای کارکردگرایی در یادگیری و معرفی دیدگاههای افراد مؤثر در این زمینه، یعنی ثروندایک، اسکینر و لئونارد هال اختصاص دارد.
در نظریۀ کارکردگرایی (Functionalistic) فرض بر این است که فرایندهای ذهنی و رفتارهای موجود زنده به او در انطباق با محیط کمک میکنند.
♦ فصل چهارم از کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری، به بررسی دیدگاههای ثروندایک در مورد یادگیری و قوانینی مانند قانون یادگیری، قانون تمرین و قانون اثر میپردازد.
در بسیاری از منابع ادوارد لی ثروندایک (Edward Lee Thorndike) را پدر علم روانشناسی تربیتی میدانند. حدود ۵۰۷ کتاب و مقاله از او منتشر شده است. او در زندگینامۀ خود ادعا کرده که تا سن ۶۰ سالگی حدود ۲۰ هزار ساعت از زمان خود را صرف مطالعۀ کتابها و مجلات علمی کرده است.
♦ فصل پنجم کتاب نیز به بررسی دیدگاههای بوروس فردریک اسکینر (Burrhus Frederic Skinner) روانشناس و نویسندۀ آمریکایی و استاد دانشگاه هاروارد در زمینۀ یادگیری پرداخته است.
اسکینر را یکی از اثرگذارترین روانشناسان تاریخ میدانند. او نظریه رفتارگرایی بنیادین را مطرح کرد و آن را توسعه داد.
♦ فصل ششم نیز به بررسی رویکرد کلارک لئونارد هال (Clark Leonard Hull) در مورد یادگیری اختصاص دارد.
هال نیز یک روانشناس آمریکایی است. دلایل عمدۀ شهرت او، موضوعاتی مانند سنجش استعدادها، هیپنوتیزم و مطالعۀ فرآیند یادگیری است.
بخش سه: نظریههای تداعی گرایی
تداعی گرایی (Associationism) نظریهای است که از ارسطو فیلسوف یونانی به جا مانده است. این نظریه در اواخر قرن نوزده و اوایل قرن بیستم به صورت علمی مورد مطالعه قرار گرفت.
بر اساس نظریههای وابسته به تداعی گرایی، یادگیری، حاصل پیوند بین محرکها و پاسخها است. بر اساس این نظریهها، “شناخت“، “تفکر” و هر فرآیندی را که قابل مشاهدۀ مستقیم نباشد مردود خواهد بود.
♦ فصل ۷، ۸ و ۹ کتاب به ترتیب به بررسی نظریات ایوان پتروویچ پاولف (روانشناس و پزشک روسی)، ادوین ری گاتری (روانشناس آمریکایی) ، ویلیام کی استیس (روانشناس آمریکایی) میپردازد.
بخش چهار: نظریههای شناختی
تاکید رویکرد شناختی (cognitive) معمولا روی ادراک، تصمیمگیری و پردازش اطلاعات است. این نظریهها در مخالفت با تداعیگرایی افراطی به وجود آمدند.
این نظریهها به جنبههایی از فرآیند یادگیری توجه کردند که در نظریههای تداعی گرایی کنار گذاشته و حتی مردود اعلام شده بود. از نظریه پردازان این حوزه میتوان به گشتالت، پیاژه، تولمن و آلبرت بندورا اشاره کرد.
فصل ۱۰ تا ۱۳ کتاب به بررسی دیدگاههای این افراد پرداخته است.
بخش پنج: نظریۀ خبرپردازی
یکی دیگر از نظریههای شناختی یادگیری، نظریۀ خبرپردازی یا پردازش اطلاعات است. در نظریههای خبرپردازی، فرایندهای یادگیری، یادسپاری و یادآوری در ارتباط با یکدیگر مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرند.
♦ بخش پنجم از کتاب، به بررسی نظریۀ خبرپردازی و دیدگاه دونالد الدینگ هب در زمینۀ نوروفیزیولوژیک اختصاص دارد.
بخش شش : نظریۀ تکاملی
در بخش ششم کتاب، موضوعات مختلفی در زمینۀ روانشناسی تکاملی مورد بررسی قرار میگیرد. نظریات بولس و روانشناسی تکاملی، رفتار انسان و روانشناسی تکاملی، آموزش و پرورش و روانشناسی تکاملی از جملۀ این موضوعات هستند.
بخشهایی از کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری
در این بخش از مقاله، میتوانید پاراگرافهایی از کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری را مطالعه کنید.
همکاری با اساتید تدریس خصوصی استادبانک
در این مقاله از سایت معلم خصوصی استادبانک، به بررسی کتاب مقدمهای بر نظریههای یادگیری نوشتۀ هرگنهان و اولسون و ترجمۀ دکتر علی اکبر سیف پرداختیم. نظریههای یادگیری بخشی از روانشناسی تربیتی است که مطالعۀ آن برای همۀ معلمان، از جمله معلمان خصوصی ضروری است.
اما آگاهی از علم روانشناسی تربیتی و نظریههای یادگیری، تنها بخشی از مسیر توسعۀ شغلی معلمان خصوصی است. همکاری با مجموعههای معتبر تدریس خصوصی، کسب درآمد از تدریس خصوصی و برگزاری کلاسهای خصوصی موفق نیز بخش دیگری از این مسیر طولانی است.
در صورتی که تمایل دارید اطلاعات خود را در حوزۀ تدریس و آموزش، به روز نگه دارید و از تجربیات اساتید برتر استفاده کنید، میتوانید به بخشهای مختلف آکادمی اساتید استادبانک از جمله دورۀ اخلاق حرفهای تدریس خصوصی، سر بزنید.
همچنین در صورت علاقه به تدریس خصوصی و تمایل به همکاری با استادبانک در کنار اساتید موفق این حوزه، کافیست وارد بخش ثبت نام اساتید در استادبانک شوید و مراحل استخدام معلم خصوصی را طی نمایید.
اگر در زمینه استخدام معلم خصوصی نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید. همکاران ما از ساعت ۹ صبح الی ۲۳، پاسخگوی سؤالات شما عزیزان خواهند بود.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: