شغل معلمی با همۀ چالشها، مشکلات و کمبودهایی که دارد، یکی از تأثیرگذارترین مشاغل در هر جامعهای به شمار میرود. معلمان در تمام جوامع به عنوان الگو و پرورش دهندۀ نسل جوان در نظر گرفته میشوند. به همین دلیل و همچنین به منظور دستیابی به موفقیت شغلی، معلمان باید به صورت مستمر و همیشگی، در حال مطالعه و یادگیری باشند و در حوزههای مختلفی نظیر توسعۀ فردی، روشهای نوین تدریس، روانشناسی تربیتی، تکنولوژیهای آموزشی، مشکلات یادگیری، مدیریت کلاس و بسیاری موضوعات دیگر، دانش و اطلاعات خود را افزایش دهند. بدون شک یکی از بهترین روشها برای دستیابی به این هدف، مطالعۀ کتابهای مفید برای معلمان است.
در این مقاله از مجلۀ اساتید استادبانک، قصد داریم ۹ مورد از کتابهای مفید برای معلمان را معرفی کنیم. ضمنا برای معرفی کامل هر یک از این کتابها، مقالۀ جداگانهای نوشته شده که لینک همۀ این مقالات در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت. لطفا تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
۱. هنر معلمی، یکی از کتابهای مفید برای معلمان تازهکار

مترجم: منصور متین
انتشارات: مرسل
تعداد صفحه: ۱۹۲
کتاب هنر معلمی (۱۲۰ راهکار مهم در تدریس و کلاسداری)، نوشتۀ جانی یانگ، معلم با تجربۀ انگلیسی است. هدف اصلی این کتاب آموزش مدیریت کلاس و نحوۀ برخورد با مشکلات رفتاری دانشآموزان، به معلمان تازهکار است. نویسنده تلاش کرده تا بسیاری از مسائل مربوط به معلمان را از لحظهای که برای اولین بار وارد کلاس میشوند تا موضوعاتی مانند مدیریت کلاس، نحوۀ ارتباط با دانشآموزان، همکاران، والدین و… مد نظر قرار دهد و آموزشهایی را در قالب نکات کوتاه، کاملا کاربردی و قابل پیادهسازی در کلاس، بیان کند.
۲. روانشناسی تربیتی، کتابی که هر معلمی باید بخواند

مترجم: شاهده سعیدی
انتشارات: رسا
تعداد صفحه: ۶۷۲
کتاب روانشناسی تربیتی به معلمان و مدیران کمک میکند تا اطلاعات مفید و کاملی را در مورد حوزههای مربوط به دانشآموزان، معلمان و روابط بین آنها به دست بیاورند. ویژگی اصلی کتاب این است که در کنار بیان نظریههای بنیادین در زمینه آموزش و یادگیری، به کاربردی کردن نظریههای مطرح شده و استفادۀ آنها در کلاس درس نیز تأکید دارد.
در ابتدای هر فصل، یک داستان جذاب و مرتبط با محتوای فصل، در مورد تدریس بیان میشود. بسیاری از این داستانها توسط معلمها و به طور اختصاصی برای همین کتاب نقل شدهاند. در هر فصل نیز بخشهایی نیز وجود دارد که به معلمان کمک میکند تا نظریههای مطرح شده در آن فصل را به صورت عملی در کلاس خود به کار ببرند.
۳. سوپ جوجه برای روح معلم، کتابی انگیزشی برای معلمان

مترجم: علی اکبر راستکار محمودزاده
انتشارات: فروزش
تعداد صفحه: ۴۶۷
کتاب سوپ جوجه برای روح معلم که جزو کتابهای پرفروش نیویورک تایمز است کتابی الهامبخش و انگیزشی برای معلمان است. خواندن داستانهای جذاب این کتاب، در لحظاتی که معلمان دچار خستگی یا ناامیدی میشوند، میتواند بسیار انگیزهبخش و امیدوارکننده باشد.
سوپ جوجه برای روح معلم، شامل ۱۰۱ داستان از معلمهای بزرگ و الهامبخش است؛ داستانهای واقعی، کوتاه و فوقالعاده در مورد اهمیت تشویق، قدرت عشق، ریسکپذیری در کلاس، نیاز به وجود مربی و راهنما برای معلمان و… . این داستانها گاهی باعث خندۀ شما میشوند و گاهی نیز شما را به گریه میاندازد. اما در نهایت، خواندن آنها، انرژی و نیروی فوقالعادهای را برای ادامۀ راه معلمی، در شما ایجاد خواهد کرد.
۴. یادگیری معکوس، سبکی نوین در یادگیری و تدریس

مترجم: دکتر محمد عطاران
انتشارات: مدارس یادگیرندۀ مرآت
تعداد صفحه: ۱۷۱
کتاب یادگیری معکوس، یکی دیگر از کتابهای مفید برای معلمان است که به بررسی موضوعِ نسبتا جدیدِ کلاس معکوس، نحوۀ برگزاری کلاسها به صورت معکوس و بیان تجربیات معلمان از برگزاری این نوع کلاسها میپردازد. این کتاب معلمان را تشویق میکند تا به شیوۀ جدیدی از تدریس و برگزاری کلاسها فکر کنند.
جان برگمن و ارون سمز، در سال ۲۰۰۷ مفهوم کلاس معکوس را در دبیرستانهای محل تدریس خود به کار گرفتند. در سال ۲۰۱۴ نیز جامعهای آنلاین، شامل ۲۰۰۰۰ معلم علاقمند به یادگیری معکوس را ایجاد کردند. آنها نهایتا تجربیات خود و سایر معلمان را در کتاب یادگیری معکوس ثبت کردند.
۵. درمان اختلالات یادگیری، مرجعی مفید برای مشکلات یادگیری دانشآموزان

انتشارات: فراروان
اصطلاح اختلالات یادگیری (Learning Disability) برای اولین بار در سال ۱۹۶۲ توسط ساموئل کرک (Samuel Alexander Kirk) روانشناس آمریکایی مطرح شد. او این اصطلاح را برای دانشآموزانی به کار میبرد که ضریب هوشی متوسط یا بالاتر از متوسط داشتند، اما در یادگیری برخی موضوعات و مفاهیم درسی دچار مشکل بودند و از نظر درسی در سطحی که از آنها انتظار میرفت، قرار نداشتند.
دکتر مصطفی تبریزی در سه کتاب خود تحت عناوین “درمان اختلالات ریاضی“، “درمان اختلالات خواندن” و “درمان اختلالات دیکتهنویسی” به بررسی این سه اختلال شایع در دانشآموزان پرداخته و راهکارهایی را برای درمان هر یک از این اختلالات ارائه کرده است.
۶. روابط معلم و دانشآموز، برای پر کردن شکاف ارتباطی بین معلم و دانشآموز

مترجم: سیاوش سرتیپی
انتشارات: علم
تعداد صفحه: ۳۲۱
کتاب روابط معلم و دانشآموز را میتوان به عنوان یک راهنمای عملی و کاربردی برای معلمانی که علاقمند به ایجاد روابط سازنده با شاگردان و پر کردن شکاف ارتباطی بین معلم و دانشآموز هستند، معرفی کرد. به طور خلاصه میتوان گفت که دکتر گینات این کتاب را نوشته است تا با استفاده از مثالهای مختلف، کوتاه و مفید به معلمان و حتی والدین آموزش دهد که چگونه با دانشآموزان خوب رفتار کنند و محیطی شاد و سرشار از آرامش روانی را برای تعلیم و تربیت آنها فراهم کنند.
یکی از دلایل مهمی که این کتاب را در بین کتابهای مفید برای معلمان قرار میدهد، زبان ساده و روان آن در بیان مطالب است، به نحوی که خواننده با هر سطحی از دانش و معلومات میتواند از مطالب آن بهرهمند شود.
۷. هر دانشآموزی میتواند موفق شود، نگاهی نو به موفقیت دانشآموزان

مترجم: علی صاحبی
انتشارات: سایه سخن
تعداد صفحه: ۲۴۸
کتاب “هر دانشآموزی میتواند موفق شود”، روایتی است از دلایل عدم موفقیت دانشآموزان و نحوۀ رفع مشکلات آنها. این کتابِ نوآورانه، به معلمان آموزش میدهد که چطور با دانشآموزان چالش برانگیز تعامل داشته باشند.
معلمان در صفحه به صفحۀ این کتاب با موضوعاتی مواجه میشوند که بارها آنها را در ارتباط با دانشآموزانشان تجربه کردهاند. در این کتاب، آموزشهای اثربخشی ارائه میشود که معلمان و مدیران از طریق آنها میتوانند به پیشرفت تحصیلی دانشآموزان و بهبود وضعیت مدارس کمک کنند. به اعتقاد دکتر گلسر، مدرسه باید به مکانی شاد و سرزنده تبدبل شود که در آن هر دانشآموزی بتواند یاد بگیرد و کسب مهارت کند.
۸. تدریس در اوج حرفهای بودن، کتابی مفید برای اساتید دانشگاه

تعداد صفحه: ۳۷۵
تدریس در اوج حرفهای بودن که در درسنامۀ ۶ “دوره اخلاق حرفهای تدریس خصوصی استادبانک” هم به آن اشاره شد، یکی از پروفروشترین و ارزشمندترین کتابهایی است که تاکنون برای توسعۀ شغلی مدرسان و معلمان ارائه شده است.
این کتاب به معلمها و اساتید کمک میکند تا یادگیریِ دانشآموزان و دانشجویان را چه در کلاسهای حضوری و چه در کلاسهای آنلاین بهبود ببخشند. رهنمودهای کاربردی، تکنیکهای اثبات شده، تمرینها و فعالیتهای کلاسی در سرتاسر این کتاب به چشم میخورند و به محض یادگیری، میتوان آنها را در کلاس پیادهسازی کرد.
۹. تدریس خصوصی مهم است، برای علاقمندان به تدریس خصوصی

تعداد صفحه: ۲۱۳
کتاب تدریس خصوصی مهم است که در درسنامۀ ۴ “دوره اخلاق حرفهای تدریس خصوصی استادبانک” به آن اشاره شد، از آن دسته کتابهایی است که برای توسعۀ شغلی معلمان -به خصوص معلمانی که در زمینۀ تدریس خصوصی فعالیت میکنند- بسیار مفید و کاربردی است. در این کتاب، نویسندگان از تجربیاتِ بیش از صد معلم خصوصیِ با تجربه و تازهکار استفاده کردهاند و توصیهها و تکنیکهای بسیار کاربردی را برای مدیریت استرس معلم، ایجاد روابط مؤثر با دانشآموز و والدین، شیوههای تدریس و… ارائه کردهاند.
همکاری با استادبانک، یکی از برترین مؤسسات تدریس خصوصی در ایران
در این مقاله تلاش کردیم تا ۹ مورد از کتابهای مفید برای معلمان را به شما همکاران عزیز معرفی کنیم. البته بهترین کتاب هایی که معلمان باید بخوانند، تنها به این موارد محدود نمیشوند. در آینده کتابهای کاربردی و مفید دیگری را در حوزههای مختلف، برای معلمان عزیز معرفی خواهیم کرد.
در صورتی که به مطالعۀ مقالات مختلف در زمینۀ روش تدریس، توسعۀ شغلی معلمان، تکنولوژیهای آموزشی، مدیریت کلاس و اخبار معلمان علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم به سایر بخشهای مجله اساتیدِ استادبانک هم مراجعه کنید. همچنین اگر به عنوان معلم به تدریس خصوصی علاقه دارید میتوانید شرایط همکاری با استادبانک را مطالعه و فرم ثبت نام معلم خصوصی را تکمیل کنید یا از طریق شماره ۰۲۱۵۴۴۳۵۰۰۰ با مشاورین ما در ارتباط باشید.
استادبانک همواره در تلاش است تا با همکاری برترین معلمان و اساتید کشور و با استفاده از تجربیات آنها، نقشی تأثیرگذار در گسترش دانش، به روزرسانی اطلاعات معلمان و معرفی آنها به دانشآموزان و دانشجویان کشور داشته باشد. هدف ما بالا بردن سطح کیفیت آموزش معلمان و ساختن آیندهای روشن برای فرزندان این سرزمین است.
معلمان تازه کار باید در حوزههای مختلفی مانند روش تدریس، روانشناسی تربیتی، نرم افزارهای آموزشی، اختلالات یادگیری، مدیریت کلاس و غیره، مطالعه داشته باشند. در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، به کتاب هایی در هر یک از این حوزهها اشاره شده است.
کتابهای مختلفی در زمینه روابط معلم و دانش آموز وجود دارد. در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، به معرفی یکی از بهترین کتابها در این زمینه پرداختهایم.
پاسخ به این سؤال بستگی دارد که دانش آموز شما با کدام یک از اختلالات یادگیری دست و پنجه نرم میکند. برای پاسخ سوال خود کافیست بخش “معرفی کتابهای مربوط به مشکلات یادگیری” در این مقاله از سایت معلمان استادبانک را مطالعه کنید.
سلام. من دانش آموز هستم و میخوام یه کتاب به معلمم هدیه بدم ولی نمیتونم انتخاب کنم. لطفا معلمهایی که میتونن منو راهنمایی کنن. مرسی.
ممنونم برای معرفی این کتابهای بسیار خوب. من عاشق معلمی ام و عاشق یادگیری. از این که به رشد معلمها کمک میکنید بسیار سپاسگزارم.
سپاس از توجه و لطف شما همکار گرامی