در یکی از مقالات بخش مشاوره تحصیلی که در مجله اساتید استادبانک (معتبرترین پلتفرم آموزش خصوصی کشور) منتشر شده است به انواع مشاوره تحصیلی و وظایف مشاور در هر مورد اشاره کردیم. همچنین در مقالهای جداگانه به این سؤال که “چگونه مشاور تحصیلی شویم” به طور مفصل پاسخ دادیم.
اما بعد از ورود به حرفۀ مشاوره تحصیلی، اولین سؤالی که برای بسیاری از افراد مطرح میشود این است که ویژگیهای یک مشاور تحصیلی خوب چیست؟ چگونه میتوان در جایگاه مشاور کنکور، مشاور هدایت شغلی-تحصیلی و غیره، وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام داد؟ در این مقاله از سایت معلمان و مشاوران درسی استادبانک، به بررسی این موضوع پرداختهایم. لطفا با ما همراه باشید.
۱. تسلط روی مباحث تخصصی حوزۀ مربوطه، یکی از ویژگیهای مشاور تحصیلی خوب
در هر یک از انواع مشاوره تحصیلی که فعالیت داشته باشید باید با موضوعات آن حوزه به صورت تخصصی و دقیق آشنا باشید و تسلط کاملی روی این موضوعات داشته باشید. در غیر این صورت نمیتوانید خدمت خود را به صورت تمام و کمال و مؤثر به دانشآموز یا والدین او ارائه دهید.
برای مثال، مشاور کنکوری را تصور کنید که از آخرین تغییرات کتابهای درسی یا کنکور سراسری اطلاع ندارد، یا نمیتواند بین همۀ منابع موجود یا آزمونهای آزمایشی، بهترین گزینه را به شاگرد کنکوری خود معرفی کند. در پاسخ به سؤالات شاگرد خود در رابطه با شیوههای تستزنی، نحوۀ مطالعه و انتخاب رشتۀ کنکور، پاسخ مناسب و قابل قبولی ندارد.
یا مشاور هدایت تحصیلی نهم را در نظر بگیرید که در زمان انتخاب رشتۀ نهم به دهم، علایق و استعدادهای دانشآموز را نادیده میگیرد و تنها بر اساس نمرات درسی، او را به سمت یکی از رشتههای تحصیلی هدایت میکند.
همۀ این موارد ناشی از عدم تسلط مشاور درسی روی موضوعات تخصصی این حوزه است که در نهایت منجر به ارائۀ راهنماییهای اشتباه، گمراه شدن شاگرد و عدم کسب نتایج موفقیتآمیز خواهد شد.
۲. توانایی در برقراری ارتباط مؤثر با دیگران
در پاسخ به این سؤال که “چگونه یک مشاور تحصیلی خوب باشیم” باید بگوییم که ارائۀ خدمتی مانند مشاوره تحصیلی، بدون برقراری ارتباط با دیگران امکان پذیر نیست. همۀ مشاوران تحصیلی بدون استثنا باید علاوه بر خودِ دانشآموز یا دانشجو، با دیگر افراد مؤثر در زندگی او، مانند معلم مدرسه، والدین و غیره ارتباط برقرار کنند.
برقراری ارتباط مؤثر با دیگران به خصوص در حوزۀ مشاوره، مستلزم برخی توانمندیها مانند اعتماد به نفس، گوش دادن فعالانه و همدلانه، توانایی خوب صحبت کردن، صراحت و قاطعیت در کلام، توانایی انتقال مطالب، خویشتنداری، متقاعدسازی، قضاوت نکردن و بسیاری موارد دیگر است.
مشاوری را تصور کنید که از مهارت خوب شنیدن که یکی از مهمترین مهارتهای ارتباطی است، برخوردار نیست. برای مثال صحبتهای مشاوره گیرنده را به طور مکرر قطع میکند، یا پس از شنیدن سخنان دانشآموز، او را به سرعت مورد قضاوت قرار میدهد. در چنین شرایطی فرد نمیتواند بدون نگرانی از قضاوتها و واکنشهای مشاور، آنچه را که احساس میکند به راحتی و به طور دقیق بیان کند.
در صورتی که مهارتهای ارتباطی خوبی دارید احتمال موفقیت شما در جایگاه مشاور درسی و تحصیلی بسیار بالاتر خواهد بود. اما چنان چه در برخی از موضوعات مربوط به مهارتهای ارتباطی، به اندازۀ کافی توانمند نیستید، پیشنهاد میکنیم قبل از ورود به حرفۀ مشاوره تحصیلی، روی این مهارتها کار کنید.
یکی از کتابهایی که میتواند در زمینۀ مهارتهای ارتباطی بسیار کمک کننده باشد، کتاب هفت چالش ارتباط نوشتۀ دنیس ریورز است. این کتاب که در مجله اساتید سایت تدریس خصوصی استادبانک هم معرفی شده است، شامل هفت راهکار ارتباطی و تمرینات متعددی است که به خواننده کمک میکند ارتباطات خود را با دیگران به گونهای مدیریت کند که رضایت بیشتری را هم برای خودش و هم برای آنها به ارمغان بیاورد.
۳. آراستگی ظاهری یکی از ویژگیهای هر مشاور تحصیلی خوب
سلیقهها و نگاههای مختلفی در رابطه با آراستگی ظاهری وجود دارد. منظور ما از آراستگی، رعایت حد متعارفی از پوشش و پاکیزگی است که اغلب افراد جامعه، آن را به عنوان ظاهر قابل قبول برای یک فرد موجه و قابل اعتماد پذیرفتهاند.
البته منظور ما این نیست که در تمامی جلسات مشاوره، پوشش کاملا رسمی داشته باشید و یا روزانه بخش زیادی از وقت خود را صرف رسیدگی به موضوعات ظاهری کنید. اما با توجه به اینکه در جلسات مشاوره تحصیلی حضوری، مشاور و دانشآموز یا والدین او در فاصلۀ بسیار نزدیک به هم مینشینند، رعایت برخی موضوعات مربوط به پاکیزگی و آراستگی ظاهری اهمیت بیشتری پیدا میکند. برای مثال:
- سعی کنید همواره معطر و خوش بو باشید
- آراستگی صورت و موهای خود را رعایت کنید
- قبل از برگزاری جلسۀ مشاوره حتما مسواک بزنید
- از استعمال دخانیات قبل از شروع جلسۀ مشاوره تحصیلی خودداری کنید
- از لباسهایی متناسب با نرم جامعه و در شأن یک مشاور و راهنما استفاده کنید
البته رعایت این نکات تنها مختص جلسات حضوری مشاوره نیست. در جلسات مشاوره تحصیلی آنلاین نیز رعایت نکات مربوط به آراستگی ظاهری و پوشش متعارف و مناسب تاثیر غیر قابل انکاری روی برداشت مخاطب از شما دارد.
۴. آشنایی کافی با موضوعات روانشناسی
شاید تصور کنید در برخی از انواع مشاوره تحصیلی، مانند مشاوره کنکور، کافیست روی مباحث درسی و نحوۀ مطالعه و برنامهریزی مسلط باشید تا بتوانید نتایج فوقالعادهای را کسب کنید. اما واقعیت این است که در تمامی انواع مشاوره از جمله مشاوره تحصیلی، هدایت شغلی و مشاوره کنکور، آشنایی مشاوره دهنده با موضوعات روانشناسی در پیشبرد جلسات و کسب نتایج هر چه بهتر از این جلسات، بسیار مؤثر است.
برای مثال اگر در جایگاه مشاور درسی، با انواع تیپهای شخصیتی افراد یا سبکهای یادگیری آشنا باشید، میتوانید عوامل انگیزاننده در دانشآموز یا عواملی که افت تحصیلی او میشوند را شناسایی کنید.
به عنوان مثالی دیگر، در جایگاه مشاور درسی، باید بدانید که نحوۀ تأثیرگذاری روی یک فرد برونگرا با یک فرد درونگرا کاملا متفاوت است. عوامل ایجاد انگیزه برای پیشرفت تحصیلی در این دو گروه نیز بسیار متفاوت هستند.
به طور کلی آشنایی مشاور تحصیلی با موضوعات روانشناسی، از جمله تیپهای شخصیتی، اختلالات یادگیری، سبکهای یادگیری و غیره به او کمک میکند تا به جای ارائۀ برنامههای کلی و یکسان برای همه، راهکارهای شخصیسازی شده و برنامههای متناسبی را بر اساس ویژگیهای شخصیتی مشاوره گیرنده، به او ارائه دهد.
۵. شفقت، همدلی و درک متقابل
ممکن است در بسیاری از مشاغل و کسب و کارها، جذب مشتریان بیشتر و در نتیجه افزایش درآمد، مهمترین هدف باشد. اما مهمترین هدف یک مشاور تحصیلی نمیتواند این چنین باشد.
مهمترین هدف هر مشاور تحصیلی باید کمک به دانشآموزان برای موفقیت در تحصیل، برنامه ریزی درسی، انتخاب رشته، آزمونهای مختلف، انتخاب شغل، رفع مشکلات یادگیری، ارتباطی و غیره باشد سپس در مرحلۀ بعد به جذب متقاضیان بیشتر و افزایش درآمد از این راه بپردازد.
بنابراین یک مشاور درسی و تحصیلی علاوه بر تمام ویزگیهایی که در بالا ذکر کردیم و در ادامه نیز خواهد آمد، باید صبور، همدل و دلسوز باشد و توانایی بالایی در درک افراد دیگر، در سنین مختلف داشته باشد. به این ترتیب میتوانید به آنها این اطمینان را بدهید که از قضاوت و تحقیر در امان هستند و از طریق دلسوزی و همدلی با آنها محیط امن و قابل اعتمادی را برای مشاوره گیرنده فراهم خواهید کرد.
مشاور تحصیلی که فاقد همدلی کافی یا درک متقابل باشد، نمیتواند متوجه شود که در ذهن و افکار دانش آموز چه میگذرد، علایق، نقاط قوت و نقاط ضعف او را درک نمی کند. در نتیجه نمیتواند برای رسیدن به اهداف تحصیلی او راهنماییهای مفیدی را ارائه کند.
۶. مطالعه و یادگیری مستمر امری ضروری برای هر مشاور تحصیلی خوب
بسیاری از افراد، مدت زمانی را به کسب یک مدرک دانشگاهی یا آموختن یک مهارت خاص اختصاص میدهند و بقیه عمر را تنها به دنبال استفاده از آن مهارت یا مدرک دانشگاهی هستند.
این دسته از افراد تصور میکنند که از جایی به بعد، نیازی به یادگیری موضوعات و مهارتهای جدید وجود ندارد. اما در عصر حاضر و با توجه با سرعت بالای تغییرات در جنبههای مختلف زندگی، بدون ایجاد مهارت یادگیری مستمر در خود، به احتمال زیاد موفقیتهای فردی و شغلی چندانی را تجربه نخواهید کرد.
این موضوع برای معلمان، به ویژه معلمهای خصوصی و همچنین مشاوران تحصیلی، از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که صنعت آموزش، تکنولوژیهای آموزشی، شیوههای برقراری ارتباط با دانشآموزان و غیره به سرعت در حال تغییر و تکامل است. بنابراین در جایگاه معلم و مشاور تحصیلی باید یادگیری مستمر را جزو برنامههای همیشگی خود قرار دهید و هیچ گاه یادگیری را متوقف نکنید.
استادبانک سامانۀ ارائۀ خدمات تدریس خصوصی و مشاوره تحصیلی
در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، تلاش کردیم تا به مهمترین ویژگیهای یک مشاور تحصیلی خوب اشاره کنیم. ویژگیهایی نظیر دانش تخصصی، آشنایی با موضوعات روانشناسی، آراستگی ظاهری از جمله مواردی بودند که در این مقاله به آنها اشاره شد.
سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقهترین پلتفرمها برای ارائۀ خدمات در حوزۀ آموزش خصوصی به دانشآموزان، دانشجویان و سایر متقاضیان کلاسهای خصوصی است. معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی، برگزاری کلاسهای خصوصی در حوزههای مختلف و ارائۀ مشاوره تحصیلی، از جملۀ این خدمات است.
ما نیز در مجله اساتید استادبانک به عنوان یکی از زیرمجموعههای پلتفرم استادبانک، تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان و مشاوران تحصیلی در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
همچنین همواره تلاش کردهایم تا با فراهم کردن امکان کسب درآمد به عنوان معلم خصوصی یا مشاور تحصیلی در استادبانک، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان نیز کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی یا مشاور درسی هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، کافیست با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
به عنوان یک مشاور تحصیلی خوب که میتواند خدمات ارزشمندی را در زمینه پیسرفت تحصیلی، افت تحصیلی، انتخاب رشته کنکور و بسیاری موارد دیگر به متقاضیان ارائه دهد باید ویژگیهایی داشته باشید که در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، به مهمترین آنها اشاره کردهایم.
مشاور تحصیلی کنکور باید یک راهنمای تمام عیار برای شاگرد کنکوری خود باشد. لیست وظایف یک مشاور تحصیلی کنکور در مقالۀ انواع مشاوره تحصیلی و وظایف مشاور در هر مورد ارائه شده است.
برای عضویت در سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک به عنوان مشاور درسی، ابتدا ثبت نام خود را به صورت غیرحضوری انجام میدهید. سپس کارشناسان ما در صورت تأیید رزومۀ ارسال شده با شما تماس خواهند گرفت و مراحل استخدام را کامل میکنند. همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله چگونه مشاور تحصیلی شویم را مطالعه کنید.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید:
۳ نظر