مشاوره تحصیلی
انواع مشاورۀ تحصیلی-آکادمی اساتید استادبانک

انواع مشاوره تحصیلی و وظایف مشاور در هر مورد

“انسانی بخونم یا تجربی؟”، “ادامه تحصیل بدم یا دنبال پیدا کردن شغل برم؟”، “چطور خودم رو برای کنکور آماده کنم؟”، “چه رشته‌ای رو توی کدوم دانشگاه بخونم؟”، “چرا فرزندم نمی‌تونه ریاضی یاد بگیره؟”. این‌ها سؤالاتی هستند که همۀ ما در برهه‌ای از زمان با برخی از آن‌ها مواجه شده‌ایم.

در دهه‌های قبل، معمولا بر اساس حدس و گمان و مشاوره‌های غیرتخصصی به این سؤالات پاسخ داده می‌شد. اما امروزه افرادی هستند تحت عنوان مشاور تحصیلی، که صرفا برای پاسخگویی به این دسته از سؤالات، به صورت تخصصی آموزش می‌بینند تا به دانش‌آموزان و دانشجویان در انتخاب بهترین مسیر تحصیلی و شغلی برای آیندۀ خود کمک کنند.

اما اهمیت و مزایای مشاوره تحصیلی چیست؟ چه نوع مشاوره‌های تحصیلی وجود دارد؟ وظایف مشاور تحصیلی در هر یک از این موارد چیست؟ این‌ها سؤالاتی هستند که قصد داریم در این مقاله از مجله اساتید استادبانک (بزرگ‌ترین پلتفرم آموزش خصوصی در کشور) به آن‌ها پاسخ دهیم. لطفا با ما همراه باشید.

مشاوره تحصیلی چیست و مشاور تحصیلی کیست؟

مشاورۀ تحصیلی عبارت است از ارائۀ مشاوره و راهنمایی‌های تخصصی در رابطه با موضوعات تحصیلی نظیرِ

  • انتخاب رشته
  • برنامه‌ریزی درسی
  • هدایت شغلی
  • انتخاب مدرسه و دانشگاه
  • شرکت در آزمون‌های مهم مانند کنکور، تیزهوشان، المپیاد و غیره
  • مشکلات یادگیری
  • روش‌های مطالعه و برنامه‌ریزی
  • ارتباط با معلم و همکلاسی‌ها
  • درمان اضطراب‌های تحصیلی مانند اضطراب شب امتحان، اضطراب ریاضی و غیره

مشاور تحصیلی نیز فردی است که در رابطه با موارد بالا به دانش‌آموزان، دانشجویان، خانواده‌ها و معلمان توصیه‌ها و مشاوره‌های تخصصی را ارائه می‌دهد. به این ترتیب این افراد می‌توانند مشکلاتی را که مانع پیشرفت تحصیلی خود یا فرزند و یا دانش‌آموزشان شده است را تا حد امکان برطرف کرده و به هدف مورد نظر خود دست پیدا کنند.

مشاوران تحصیلی معمولا در مدارس یا مراکز مشاوره مستقر هستند و خدمات خود را به صورت حضوری، آنلاین و تلفنی، در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند.

انواع مشاوره تحصیلی کدامند؟

برای پاسخ به این سؤال در رابطه با انواع مشاورۀ تحصیلی، باید بگوییم که برای موضوع مشاورۀ تحصیلی، دسته‌بندی دقیق و مشخصی وجود ندارد. اما به طور کلی بر اساس ماهیت موضوعاتی که در قسمت قبل مطرح شد، می‌توان آن‌ها را به سه دستۀ اصلی طبقه‌بندی کرد:

  1. هدایت تحصیلی-شغلی
  2. مشاورۀ کنکور
  3. مشاورۀ تحصیلی روانشناختی

۱. هدایت تحصیلی-شغلی

هدایت تحصیلی-شغلی همان طور که از نام آن پیداست، در رابطه با موضوعاتی نظیر نحوۀ برنامه‌ ریزی درسی، نحوۀ مطالعۀ دروس مختلف، روش‌های یادگیری، انتخاب رشته، انتخاب مدرسه و دانشگاه،  انتخاب شغل، آمادگی برای کنکور یا آزمون‌های مختلف و غیره است.

۲. مشاوره کنکور

مشاورۀ کنکور را نیز به نوعی می‌توان جزو مبحث هدایت تحصیلی-شغلی در نظر گرفت اما با توجه به این که بسیاری از مشاوران کنکور، تحصیلات و مدرک مرتبطی در زمینۀ مشاوره و روانشناسی ندارند، تصمیم گرفتیم که آن را به عنوان یک بخش جداکانه در نظر بگیریم.

به طور خلاصه، هدف اصلی مشاورۀ کنکور، ارائۀ راهنمایی و مشاوره به دانش‌آموزان، به منظور قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر خود در کنکور سراسری است. مطالعه بیشتر: روش تدریس کنکوری

۳. مشاورۀ تحصیلی روانشناختی

در این دسته از انواع مشاورۀ تحصیلی، بیشتر بر موضوعاتی تمرکز می‌شود که جنبۀ روانشناسی یا روانپزشکی دارند. موضوعاتی مانند نحوۀ آموزش به کودکان بیش فعال یا اوتیسم، بررسی مشکلات یادگیری نظیر اختلال ریاضی، اختلال خواندن یا دیکته‌نویسی، رفع مشکلات دانش‌آموز در ارتباط با خانواده یا معلم و همکلاسی‌ها، درمان انواع اضطراب‌ها مانند اضطراب شب امتحان یا اضطراب ریاضی و غیره.

وظایف مشاور تحصیلی در هر یک از انواع مشاورۀ تحصیلی چیست؟

پس از بررسی انواع مشاورۀ تحصیلی، اولین سؤالی که مطرح می‌شود این است که وظایف مشاور تحصیلی در هر یک از این موارد چیست؟ آیا یک مشاور تحصیلی باید روی تمامی این موارد اشراف داشته باشد یا در هر حوزه نیاز به تخصص‌ و اطلاعات جداگانه‌ای وجود دارد؟

در این بخش به بررسی وظایف مشاوران در هر یک از این دسته می‌پردازیم.

وظایف مشاور تحصیلی-شغلی

در صورتی که قصد دارید به عنوان مشاور تحصیلی-شغلی فعالیت کنید، باید بتوانید در موارد زیر به دانش‌آموزان یا دانشجویان، مشاوره‌های دقیق و قابل قبولی را ارائه دهید:

۱. شناسایی استعدادها و توانمندی دانش‌آموزان مختلف و آگاهی دادن به دانش‌آموز، والدین و مسئولان مدرسه به منظور شکوفا کردن هر چه بیشتر این استعدادها

۲. کمک به دانش‌آموزان برای انتخاب رشته نهم به دهم، انتخاب رشتۀ دانشگاهی و انتخاب شغل بر اساس توانمندی‌ها و استعدادهای فردی آن‌ها

۳. ارائۀ راهنمایی‌های مربوط به نحوۀ مطالعه و برنامه‌ریزی و معرفی کتب کمک درسی به دانش‌آموزان متقاضی تحصیل در مدارس خاص

۴. بررسی دلایل افت تحصیلی دانش‌آموزان و یا ضعف پایۀ تحصیلی و ارائۀ مشاوره برای رفع این مشکلات

۵. شناسایی مشکلات و اختلالات یادگیری دانش‌آموزان، صحبت با والدین و ارجاع آن‌ها به متخصصین این حوزه‌ها

۶. آشنا کردن شاگردان با آزمون هدایت تحصیلی-شغلی

۷. بررسی مشکلات دانش‌آموزان در ارتباط با خانواده، دوستان، همکلاسی‌ها، معلمان و ارائۀ راهکار برای این مشکلات

۸. ارتباط با متخصصین در زمینۀ مشاورۀ کنکور، مشاورۀ روانشناسی، تدریس خصوصی و غیره به منظور ارجاع دانش‌آموزان به آن‌ها در موارد ضروری

افرادی که به عنوان مشاور هدایت تحصیلی-شغلی فعالیت می‌کنند معمولا در مدارس مستقر هستند. به همین دلیل ضروری است که در یکی از رشته‌های مشاوره یا روانشناسی تحصیل کرده باشند.

وظایف مشاور کنکور

در صورتی که قصد دارید از طریق مشاورۀ کنکور خدمات خود را به دانش‌آموزان و خانواده‌ها ارائه دهید، باید یک راهنمای تمام عیار برای شاگرد کنکوری خود باشید و در موارد زیر مشاوره‌های لازم را به او ارائه دهید.

۱. لازم است که دانش‌آموز را در جریان آخرین تغییرات کنکور سراسری، مواد امتحانی کنکور و ضریب هر درس قرار دهید.

۲. او را از نکات و مباحث مهم و تاثیرگذار هر درس مطلع کنید.

۳. نحوه برنامه‌ریزی برای کنکور و نحوۀ مطالعه و مرور دروس مختلف را به او آموزش دهید.

۴. به سوالات دانش‌آموز در رابطه با افزایش تمرکز در حین مطالعه پاسخ دهید.

۵. بهترین منابع درسی، کتاب‌های کمک آموزشی، آزمون‌های آزمایشی و اساتید کنکور را به او معرفی کنید.

۶. پیشرفت دانش‌آموز را به صورت روزانه و مستمر پیگیری کنید، وضعیت فعلی او را مورد بررسی قرار داده و راهکارهایی را برای رفع نقاط ضعف او ارائه نمایید.

۷.  او را با روش‌های تست زنی و مدیریت زمان و مدیریت استرس در جلسۀ کنکور آشنا کنید.

۸. بعد از برگزاری کنکور و بر اساس رتبۀ به دست آمده، به دانش‌آموز در طی فرآیند انتخاب رشته و انتخاب دانشگاه، راهنمایی‌های لازم را ارائه دهید.

در رابطه با مشاوره کنکور، رشته و مدرک رسمی در این زمینه وجود ندارد. معمولا افرادی که سوابق درخشانی در زمینۀ کنکور دارند و موفق به کسب رتبه‌های عالی شده‌اند، خدمات خود را به عنوان مشاور کنکور به متقاضیان این حوزه ارائه می‌دهند. مطالعه بیشتر: استخدام مدرس کنکور و بررسی درآمد اساتید کنکور

وظایف مشاور تحصیلی روانشناختی

این گروه از مشاوران، معمولا خدمات خود را در مراکز مشاوره تخصصی ارائه می‌دهند. بنابراین باید در زمینۀ مشاوره، روانشناسی یا روانپزشکی، تخصص‌های لازم را  کسب کرده باشند تا بتوانند راهکارهای مشاوره‌ای و درمان‌های دارویی مؤثری را برای رفع اختلالات یادگیری دانش‌آموزان، مشکلات اضطراب، اوتسیم، بیش‌فعالی و غیره ارائه دهند. مطالعه بیشتر: روانشناسی تربیتی و کاربردهای آن برای معلمان

در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، تلاش کردیم تا دسته‌بندی جامعی را برای انواع مشاورۀ تحصیلی ارائه دهیم و به وظایف مشاوران تحصیلی در هر یک از این حوزه‌ها اشاره کنیم. در مقالات آینده از دسته‌بندی مشاورۀ تحصیلی، به سایر موضوعات مانند نحوۀ تحصیل در رشتۀ مشاوره تحصیلی، ویژگی‌های یک مشاور تحصیلی خوب و بسیاری موارد دیگر اشاره خواهیم کرد.

استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام معلم خصوصی و مشاور تحصیلی 

سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقه‌ترین پلتفرم‌ها برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی به دانش‌آموزان، دانشجویان و سایر متقاضیان کلاس‌های خصوصی است.

اهداف و چشم‌اندازهای استادبانک تنها به معرفی معلمان خصوصی محدود نمی‌شود به همین دلیل یکی از دغدغه‌های همیشگی تیم استادبانک، کمک به افزایش دانش معلمان در زمینۀ تدریس خصوصی و گروهی نیز بوده است.

ما در مجله اساتید استادبانک تلاش می‌کنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان و مشاوران تحصیلی در زمینه‌های مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.

برای مثال از یک سو با ارائۀ بخش‌هایی نظیر توسعه شغلی معلمان، روش تدریس، معرفی کتاب و غیره می‌کوشیم تا نیازهای این عزیزان در حوزه‌های مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد به عنوان معلم خصوصی یا مشاور تحصیلی، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان کمک می‌کنیم.

در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی هستید، می‌توانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.

چنان چه در مورد ثبت‌نام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، می‌توانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.

لطفا دیدگاه‌های خود را در رابطه با این مقاله، در انتهای همین صفحه با ما در میان بگذارید.
مشاورۀ تحصیلی چیست؟

مشاورۀ تحصیلی عبارت است از ارائۀ مشاوره و راهنمایی‌های تخصصی در رابطه با موضوعات تحصیلی. در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، لیست کاملی از این موضوعات را معرفی کرده‌ایم.

وظایف مشاور تحصیلی کنکور چیست؟

مشاور تحصیلی کنکور باید یک راهنمای تمام عیار برای شاگرد کنکوری خود باشد. لیست وظایف یک مشاور تحصیلی کنکور در این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است.

اهمیت مشاورۀ تحصیلی چیست؟

مشاور تحصیلی به دانش‌آموزان، دانشجویان، خانواده‌ها و معلمان کمک می‌کند تا مشکلاتی را که مانع پیشرفت تحصیلی خود یا فرزند و یا دانش‌آموزشان شده است را برطرف کرده و به هدف مورد نظر خود دست پیدا کنند.

نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید:

دیدگاهی ثبت نشده است.
×
ثبت نام به عنوان معلم خصوصی