آنچه در این مقاله میخوانید
پایه نهم متوسطه اول و به خصوص درس ریاضی نهم، از جایگاه و اهمیت ویژهای برای دانشآموزان برخوردار است. مباحث ریاضی نهم، جمعبندی تمامی مفاهیم ریاضی است که دانشآموزان در دورۀ متوسطۀ اول آموختهاند. همچنین این درس، پایۀ همۀ آموزشهای ریاضی در مقطع متوسطۀ دوم است. از سویی دیگر، بسیاری از دانشآموزان این پایه، قصد شرکت در آزمونهای مهم مدارس خاص مانند آزمون تیزهوشان یا نمونه دولتی را دارند. درس ریاضی جزو مهمترین درسهای این آزمونها است. این دلایل، روش تدریس ریاضی نهم را در جایگاه ویژهای قرار میدهد.
در این مقاله به بررسی روش تدریس ریاضی نهم پرداختهایم. همچنین فایل پیدیاف کتاب ریاضی نهم و راهنمای تدریس صفحه به صفحۀ ریاضی نهم را جهت دانلود، در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادهایم. در ادامۀ این مقاله میتوانید این فایلها را دانلود کنید. ضمنا میتوانید از سایر مقالات و پادکستهای روش تدریس ریاضی استفاده کنید. لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نگاهی به کتاب ریاضی نهم
کتاب ریاضی نهم چاپ ۱۴۰۰، شامل ۸ فصل و ۱۴۳ صفحه است. سه بخش اصلی هر درس عبارتند از فعالیت، کار در کلاس و تمرین.
هدف از بخش فعالیت، آشنا کردن دانشآموزان با مفهوم اصلی درس است. این فعالیتها که معمولا با مشارکت دانشآموزان و راهنمایی معلم انجام میشوند، در سطح متوسط طراحی شدهاند. بنابراین معلم میتواند به تشخیص خود و برای افزایش بار آموزشی این فعالیتها، مطالبی را نیز خارج از سطح کتاب به آن اضافه کند.
بخش کار در کلاس، به منظور تثبیت آموختهها یا تعمیم آنها طراحی شدهاند. این بخش نیز با مشارکت معلم و دانشآموزان اجرا میشود. اما تلاش کنید که سهم دانشآموزان در این قسمت بیشتر باشد.
در نهایت، بخش تمرین را باید به دانشآموزان واگذار کنید تا سطح یادگیری و آموختههای خود را محک بزنند. اما فراموش نکنید که هر جلسه، زمانی از کلاس زا به حل این تمرینات و رفع اشکال دانشآموزان در این زمینه اختصاص دهید.
سرفصلهای کتاب
در این قسمت نگاهی کوتاه به هر فصل از کتاب ریاضی نهم خواهیم داشت.
فصل اول: مجموعهها
در اولین فصل از ریاضی نهم، دانشآموزان برای اولین بار با مفهوم مجموعه، هم در زبان محاوره و هم به زبان ریاضی آشنا میشوند. اعمال روی مجموعهها مانند اجتماع، اشتراک، تفاضل و شیوههای مختلف نمایش یک مجموعه از دیگر موضوعات این فصل است. همچنین به عنوان کاربردی از مجموعهها، به مباحثی در رابطه با محاسبۀ احتمال یک رخداد اشاره شده است.
فصل دوم: عددهای حقیقی
در این فصل، دانشآموزان با مفهوم اعداد حقیقی و گنگ به طور کامل آشنا میشوند. محاسبات مربوط به اعداد گویا، تقریب اعشاری و نمایش اعشاری اعداد گویا از دیگر آموزشهای در نظر گرفته شده برای این فصل است. همچنین دانشآموزان باید با مفهوم هندسی و جبری قدرمطلق آشنا شوند.
فصل سوم: اثبات و استدلال در هندسه
در آموزش ریاضی نهم، فصل سوم، دقت داشته باشید که یکی از مهمترین اهداف این فصل، آشنایی دانشآموزان با استدلال کردن و اثبات، به عنوان بخشی از فرایندهای ریاضی است. همنهشتی مثلثها، تشابه و نوشتن اثبات برای برخی قضایا از دیگر آموزشهای این فصل است.
فصل چهارم: توان و ریشه
دانشآموزان در ریاضی سال هفتم و هشتم، با توانهای طبیعی یک عدد و برخی قواعد و قوانین مربوط به توانها آشنا شدهاند. مفهوم جذر، روش تقریبی محاسبۀ جذر و ریشههای دوم یک عدد نامنفی نیز از دیگر آموختههای پیشین دانشآموزان است. در این فصل از کتاب ریاضی نهم، با توان صحیح، ریشۀ سوم یک عدد، نماد علمی، گویا کردن مخرج کسرها و برخی محاسبات و قواعد در رابطه با رادیکالها آشنا میشوند.
فصل پنجم: عبارتهای جبری
در این فصل، ابتدا مطالبی در رابطه با یک جملهایها و چند جملهایها یادآوری میشود. عباراتی که یک جملهای نیستند، یک جملهایهای متشابه، درجۀ یک جملهای، یک جملهایهای غیر متشابه و چند جملهایها به طور دقیق تعریف میشوند.
مفهوم اتحاد و اتحادهای مربع دو جملهای، مربع سه جملهای، مزدوج و جمله مشترک از دیگر آموزشهای این فصل هستند. همچنین دانشآموزان با مفهوم تجزیه و تجزیۀ یک چند جملهای به کمک اتحادها آشنا میشود. در نهایت مفهوم نابرابری تعریف میشود و دانشآموزان حل نامعادلۀ یک مجهولی درجه اول را با استفاده از خواص نابرابریها میآموزند.
فصل ششم: خط و معادلههای خطی
در فصل ششم دانشآموزان با مفهوم معادلۀ خط آشنا میشوند. سپس مفهوم شیب و عرض از مبدأ را فرا میگیرند. رسم خط، نوشتن معادلۀ خط، روشهای حل دستگاه معادلات خطی و حل برخی مسألهها به کمک تشکیل دستگاه از دیگر مفاهیم مربوط به این فصل است.
فصل هفتم: عبارتهای گویا
عبارات گویا، نحوۀ ساده کردن آنها، محاسبۀ این عبارات به ازای متغیرهای داده شده، انجام اعمال جبری روی عبارات گویا و در نهایت تقسیم چند جملهایها بر چند جملهایها اهدفی است که برای این فصل در نظر گرفته اشت.
فصل هشتم: حجم و مساحت
دانشآموزان در درس ریاضی هفتم با حجمهای منشوری، کروی و هرمی و فرمول محاسبۀ مساحت جانبی، مساحت کل و حجم منشور آشنا شدهاند. در ادامۀ این مباحث، فصل هشتم از کتاب ریاضی نهم، به حجمهای کروی و هرمی میپردازد. فرمول محاسبۀ مساحت سطح کره و حجم هرم از جمله آموزشهای این فصل است. دوران شکلهای مسطح، گستردۀ شکلهای فضایی و مقطعهای حاصل از برش شکلهای فضایی نیز به تقویت قوۀ شهود دانشآموزان کمک میکنند.
نگاهی به کتاب روش تدریس ریاضی نهم
کتاب روش تدریس ریاضی نهم نیز شامل ۸ فصل است. در ابتدای هر فصل، بخش “نگاهی کلی به فصل” قرار دارد که رئوس تمامی مطالبی را که معلم باید در این فصل آموزش دهد، معرفی میکند. سپس نموداری تحت عنوان نقشۀ مفهومی ارائه میشود. این نمودار ارتباط بین بخشهای مختلف این فصل را نشان میدهد.
در ادامه، توضیحاتی در مورد تصویر عنوانیِ ابتدای فصل و دانستنیهایی برای معلم بیان میشود. معرفی منابعی برای معلمان و نمونه سؤالاتی برای ارزشیابی، از دیگر مواردی است که برای بهبود روش تدریس ریاضی نهم در اختیار معلم قرار میگیرد.
بعد از ارائۀ همۀ این موارد در ابتدای هر فصل، بررسی درس به درس آغاز میشود. در هر درس، ابتدا اهداف آموزشی، سپس روش تدریس، شیوۀ انجام برخی فعالیتها، توصیههای آموزشی و اشتباهات رایج دانشآموزان در آن درس بیان میشود. در پایان هر فصل نیز پاسخ تمامی تمرینات ارائه میشوند.
دانلود فایل pdf روش تدریس ریاضی نهم و کتاب درسی
در این بخش میتوانید به کتاب ریاضی نهم متوسطه اول، چاپ ۱۴۰۰ و کتاب راهنمای تدریس ریاضی نهم دسترسی داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی کتاب ریاضی نهم و روش تدریس ریاضی نهم پرداختیم. همچنین فایل کتاب راهنمای معلم ریاضی نهم را برای دانلود در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادیم. همان طور که در ابتدا هم اشاره کردیم درس ریاضی نهم یکی از منابع مهم برای آزمون تیزهوشان و نمونه دولتی است. بنابراین پیشنهاد میکنیم برای دانشآموزانی که قصد شرکت در این آزمونها را دارند، برنامۀ مشخصی را در نظر بگیرید. همچنین از پیشنهادات کتاب روش تدریس ریاضی نهم به منظور تأمین نیاز همۀ دانشآموزان با سبکهای یادگیری متفاوت استفاده کنید. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.
همکاری با استادبانک، یکی از برترین موسسات تدریس خصوصی در ایران
استادبانک بزرگترین مرجع انتخاب معلم خصوصی در کشور است. ثبت نام در این سایت، یکی از روشهای کسب درآمد از تدریس خصوصی برای بسیاری از فرهنگیان و معلمان است. معلمان در این سایت نگران تبلیغات، تولید محتوا و جذب شاگرد نیستند، چرا که این وظایف همگی بر عهدۀ تیم فعال و پرتلاش استادبانک است.
اگر شما هم قصد کسب درآمد از تدریس خصوصی ریاضی نهم را دارید کافی است با ثبتنام کاملا رایگان، مراحل استخدام معلم خصوصی در استادبانک را طی کنید و کسب درآمد خود را از این طریق آغاز کنید. در صورت نیاز به مشاوره و دریافت اطلاعات، کافی است با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید و یا از بخش تیکت پشتیبانی در پروفایل خود اقدام کنید. همکاران ما پاسخگوی سؤالات شما عزیزان خواهند بود و شما را به طور کامل راهنمایی خواهند کرد. از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.
در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک، به مرجعی برای روش آموزش ریاضی نهم اشاره شده است.
لینک دانلود فایل pdf راهنمای معلم ریاضی کلاس نهم، در این مقاله از مجله اساتید سایت استادبانک، قرار داده شده است.
کتاب ریاضی نهم متوسطه اول، شامل ۸ فصل است. در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، به این سرفصلها اشاره شده است.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: