آنچه در این مقاله میخوانید
در ادامۀ سری مقالات مربوط به طرح درس در مجله اساتید استادبانک (بزرگترین پلتفرم تدریس خصوصی در ایران)، قصد داریم به بررسی طرح درس فارسی دوم درس مسجد محله ما بپردازیم.
همان طور که در مقاله مراحل نوشتن طرح درس هم اشاره کردیم، در هر طرح درس روزانه، مواردی مانند هدف کلی، اهداف جزیی، اهداف رفتاری، روش تدریس، ارزشیابی تشخیصی، فعالیت معلم و شاگرد، ارزشیابی پایانی، تعیین تکلیف و وسایل لازم باید مشخص شود.
ما در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، تمامی این موارد را پوشش دادهایم. همچنین در انتهای مقاله، یک فایل ورد دانلودی و قابل ویرایش، شامل اطلاعات کامل طرح درسِ دوم فارسی پایه دوم را ارائه کردهایم. لطفا با ما همراه باشید.
موضوعات کتاب فارسی پایه دوم ابتدایی
کتاب فارسی دوم دبستان چاپ ۱۴۰۰، شامل ۱۱۷ صفحه و ۷ فصل در هفت موضوع کلی و اساسی است. هر یک از فصلهای کتاب، از دو یا سه درس مختلف تشکیل شده است. در مجموع کتاب فارسی دوم ابتدایی دارای ۱۷ درس است که یکی از آنها تحت عنوان درس آزاد در نظر گرفته شده تا معلم و دانشآموز با مشارکت و همکاری یکدیگر موضوع مناسبی را برای آن انتخاب کنند.
اولین فصل کتاب فارسی دوم دبستان تحت عنوان نهادها، شامل دو درس است، که به ترتیب عبارتند از:
- کتابخانه کلاس ما
- مسجد محله ما
اهداف فصل اول کتاب فارسی دوم ابتدایی به شرح زیر است:
- تقویت مهارتهای زبانی
- آشنایی با نهادی مانند کتابخانه
- تقویت فرهنگ مطالعه
- آشنایی با منابع کسب اطلاعات
- آشنایی با مسجد و فعالیتهای مسجد
- تقویت روحیۀ مشارکت و همدلی اجتماعی
- آشنایی با برخی نکات زبانی و ادبی
برای کسب اطلاعات بیشتر با سایر فصلهای کتاب فارسی دوم دبستان، اهداف کلی هر فصل، و همچنین دانلود راهنمای تدریس فارسی دوم، پیشنهاد میکنیم مقاله روش تدریس فارسی پایه دوم ابتدایی را که در مجله اساتید استادبانک منتشر شده، مطالعه فرمایید.
در مقالۀ پیش رو، طرح درس فارسی دوم درس مسجد محله ما را مورد بررسی قرار دادهایم. همچنین در مقالاتی جداگانه از سایت معلمان استادبانک که در آینده منتشر خواهند شد، طرح درس سایر دروس فارسی دوم دبستان را نیز در اختیار شما همکاران عزیز قرار خواهیم داد.
در کنار مطالعۀ مقالۀ طرح درس روزانه درس مسجد محله ما فارسی دوم، پیشنهاد میکنیم مقالۀ زیر را نیز مطالعه کنید تا با نکات بسیار مهمی در رابطه با نوشتن طرح درس روزانه و سالانه آشنا شوید.
مطالعه بیشتر: مراحل نوشتن طرح درس و دانلود یک نمونه طرح درس
طرح درس روزانه فارسی دوم درس دوم (مسجد محله ما)
۱. هدف کلی درس مسجد محله ما:
آشنا شدن دانشآموزان پایه دوم با مسجد و کارهایی که در مسجد انجام میشود
۲. اهداف جزیی درس مسجد محله ما:
- آشنا شدن شاگردان با مکانی به نام مسجد به عنوان نماد دینی مسلمانان
- آشنایی با فعالیتهای مختلفی که در مسجد انجام میشود
- تقویت روحیه مشارکت و همدلی اجتماعی در بین دانشآموزان
- آشنایی با برخی نکات زبانی مثل واژهسازی با پیشوند “با” و نشانۀ “و” با چند صدای مختلف
- تقویت توانایی انجام فعالیتهای پیوسته با مهارتهای زبانی و ادبی درس
۳. اهداف رفتاری درس مسجد محله ما:
در پایان این درس، معلم خصوصی فارسی دوم ابتدایی یا معلم فارسی مدرسه، از دانشآموز انتظار دارد که:
- به اهمیت برگزاری نماز جماعت در مسجد پی ببرد
- با جایگاه امام جماعت و نقش آگاهی دهندۀ او در رابطه با امور مذهبی، سیاسی و اجتماعی آشنا شود
- انواع فعالیتهایی را که در مسجد انجام میشود نام ببرد، از جمله کلاس های آموزشی، ترویج فرهنگ کتابخوانی، برگزاری مراسم ملی-مذهبی
- در انجام کارهای گروهی مسحد مشارکت و همدلی داشته باشد
- با علاقه به مسجد برود
- با پیشوند “با” و نشانۀ “و” با چند صدای مختلف، واژهسازی کند
- متن درس را به صورت کاملا روان روخوانی کرده و دیکته آن را بدون غلط بنویسد
۴. ارزشیابی تشخیصی:
برای تشخیص میزان اطلاعات دانشآموزان در رابطه با موضوع درس، سؤالاتی را در مورد مسجد مطرح کنید. برای مثال:
- آیا تا به حال به مسجد رفتهاید؟
- به نظر شما افراد علاوه بر نماز خواندن، چه کارهای دیگری را در مسجد انجام میدهند؟
- آیا میدانید به چه کسی امام جماعت میگویند؟
- مهر و تسبیحها برای چه کاری در مسجد قرار داده شدهاند؟
۵. روش تدریس درس مسجد محله ما:
روش تدریس گردش علمی برای این درس گزینۀ مناسبی است. دانشآموزان را به نزدیکترین مسجد در اطراف مدرسه برده و آنها را با قسمتهای مختلف و فعالیتهای گوناگون مسجد آشنا کنید.
۶. وسایل لازم:
- تخته وایت برد
- کتاب درسی
- لوازم مورد استفاده در مسجد مانند مهر، تسبیح و غیره
۷. فعالیتهای معلم و دانشآموز:
با هماهنگی خانواده، مدیر مدرسه و متولی یک مساجد نزدیک مدرسه، با رعایت کامل نظم و آرامش، دانشآموزان را به مسجد مورد نظر ببرید. از آنها بخواهید وسایلی را که در مسجد مشاهده میکنند، روی یک برگه بنویسند.
سپس خودتان به عنوان معلم فارسی دوم دبستان، توضیحاتی را در رابطه با این وسایل، محل نماز خواندن، وظایف امام جماعت، محل ایستادن او، تفاوت معماری مسجد با معماری سایر بناها، علت نصب چادر در مسجد و غیره توضیح دهید. ضمن اینکه میتواند برای توضیح این مسائل، از خادم مسجد نیز کمک بگیرید تا در تدریس با شما همراهی کند.
بهتر است پاسخ تمامی این سؤالات را مستقیما به شاگردان ارائه نکنید. به جای آن، با استفاده از روش تدریس بحث گروهی، از بچهها نیز برای فکر کردن و پاسخ دادن به سؤالات، مشارکت بگیرید.
بعد از آموزش کامل موضوعات مربوط به مسجد، نوبت به آموزش ساختن کلمات مختلف با پیشوند “با” میرسد. مفهوم این پیشوند و نمونههایی از آن را برای شاگردان توضیح دهید. همچنین با استفاده از نشانۀ “و” و صداهای مختلف آن مثالهایی را طرح کنید. در نهایت نیز یک بار روخوانی درس مسجد محله ما را برای شاگردان انجام دهید.
بررسی فعالیتهای کتاب فارسی دوم درس دوم
نگاه کن و بگو درس مسجد محله ما: چهار تصویر ارائه شده در بخش نگاه کن و بگو، نشان دهندۀ فعالیتهایی است که در مسجد انجام میگیرد. مانند برگزاری نماز جماعت، خواندن قرآن، مطالعه در کتابخانهٔ مسجد و تصویری از کلاس نقاشی مسجد.
هدف از ارائۀ این فعالیت، مشاهدهی دقیق تصاویر و برقراری ارتباط منطقی بین آنها و بیان داستان مربوط به تصاویر است. لازم به ذکر است آموزگار کلاس دوم نباید در اولویتبندی تصاویر، دانشآموزان را وادار به رعایت یک الگوی مشخص کند.
درست، نادرست: ارزیابی از درک مطلب درس
واژهسازی و واژه آموزی درس دوم فارسی دوم دبستان: هدف از این بخش، آموزش غیرمستقیم ساختن صفت مشتق با پیشوند “با” است. ساختمان این نوع صفت مشتق به صورت “با + اسم = صفت مشتق” است.
دانشآموز از طریق الگوهایی مشابه یاد میگیرد که میتواند با افزودن پیشوند “با” به اول برخی کلمات، کلمات تازهای بسازد. معلم میتواند در فرصتهای پیش آمده تمرینهایی را برای گسترش واژگان شاگردان در نظر بگیرد.
به عنوان نمونه میتوانید از موارد زیر استفاده کنید:
- به کسی که هوش زیادی دارد چه میگویند؟ باهوش
- به کسی که اطلاعات و معلومات داشته باشد چه میگویند؟ با معلومات
- به چه کسی بااستعداد میگویند؟
- به چه کسی باشهامت میگویند؟
برای بخش واژهسازی و جای خالیها میتوانید از کلمات “با حوصله”، “با ایمان”، “با حجاب”، “با ادب”، “با محبت”، “با سلیقه”، “با مزه”، “با عرضه” و غیره استفاده کنید.
بیاموز و بگو درس دوم فارسی دوم: در این بخش دانشآموزان به صداهای مختلف شکل “و” پی میبرند (یک علامت در مقابل چند صدا). برای مثال:
- در کلمات گاو، ورزش (صدای صامت و)
- در کلمات دود، گردو (صدای مصوت او)
- در کلمات خویش، خود (صدای مصوت اُ)
- در کلمات نو، جو (صدای مصوت او)
- در کلمات خویش، خواهش (صدایی ندارد و خوانده نمیشود)
- کلماتی مانند “با”، “به”، “از”، “در”، “برای” و “تا” حروف اضافه هستند
بازی و نمایش درس مسجد محله ما: این نمایش از داستان بخوان و بیندیش “چغندر بابرکت” طراحی میشود و بچهها به ایفای نقش میپردازند. توصیه میشود در انجام این نمایش از ریتم، قصهگویی و غیره استفاده گردد.
بخوان و بیندیش درس دوم فارسی دوم: هدف این فعالیت تقویت مهارت درست خواندن، خواندن با سرعت و دقت و درک مطالب خوانده شده می باشد.
۸. ارزشیابی پایانی از درس مسجد محله ما:
برای ارزشیابی دانشآموزان در پایان درس دوم فارسی دوم، سؤالاتی در رابطه با آن چه که در مسجد دیدهاند یا انجام دادهاند مطرح کنید. برای مثال:
- در مسجد چگونه نماز میخوانیم؟
- امام جماعت در کدام قسمت مسجد میایستد و نام آن قسمت از مسجد چیست؟
- وظایف ما در هنگام حضور در مسجد چیست؟
۹. تعیین تکلیف:
- روخوانی متن درس مسجد محله ما
- نوشتن املا از کلمات جدید درس دوم فارسی دوم
- نقاشی مسجد
- پیدا کردن کلمات بدون نقطه در متن درس
- جمله سازی با کلمات جدید درس یا وسایل داخل مسجد
- از دانشآموزان بخواهید در رابطه با مسجد محله خود تحقیق کنند
نوشتن طرح درس فارسی دوم درس مسجد محله ما برای کلاس خصوصی فارسی
همان طور که در سایر مقالات بخش طرح درس استادبانک هم اشاره کردیم، به منظور آمادهسازی طرح درس مسجد محله و سایر دروس کتاب فارسی پایه دوم برای تدریس خصوصی فارسی میتوانید از توضیخات ارائه شده در این مقاله و دانلود فایل ورد روش تدریس درس مسجد محله که در بالا ارائه شد، استفاده کنید.
تهیه طرح درس برای کلاسهای گروهی و خصوصی تفاوتی چندانی ندارد. فقط باید دقت داشته باشید که برخی از روشهای تدریس فارسی، تنها در کلاسهای گروهی قابل اجراست. بنابراین معلم خصوصی فارسی دوم، باید به فراخور موقعیت، از روش تدریس مناسب برای کلاسهای خصوصی استفاده کند و یا همان روش تدریس فارسی کلاسهای گروهی را به گونهای طراحی کند که در کلاسهای تک نفره نیز قابل استفاده باشند.
در صورتی که علاقمند با کسب اطلاعات بیشتر در رابطه حوزۀ آموزش خصوصی و کسب درآمد از تدریس خصوصی فارسی هستید، پیشنهاد میکنیم مجموعه مقالات زیر را مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر: آموزش معلمان خصوصی
همچنین اگر هدف شما افزایش حقوق معلمی است، یکی از بهترین راه حلهای آن وارد شدن به حوزۀ تدریس خصوصی آنلاین یا حضوری و همچنین ارائۀ مشاوره خصوصی به دانشآموزان و والدین است.
معلمان به دلیل داشتن سابقۀ کار مرتبط و آشنایی با شرایط مدارس و سؤالات امتحانی، بیشتر از سایر معلمان خصوصی مورد استقبال متقاضیان کلاسهای خصوصی قرار میگیرند. به همین دلیل بسیاری از آنها با ورود به حوزۀ تدریس خصوصی و کمی استمرار و تلاش، به درآمدهای قابل توجهی از طریق آموزش خصوصی آنلاین و حضوری دست پیدا میکنند.
برای اطمینان از این موضوع کافیست نگاهی به نمونه درآمد معلمان خصوصی استادبانک بیندازید.
از آن جا که معلمان در قلب مراکز آموزشی کشور حضور دارند، از نزدیک با نیازهای تحصیلی شاگردان پایه ابتدایی آشنا هستند. معلمان ابتدایی اطلاعات خوبی در مورد انواع مشکلات دانشآموزان ابتدایی، از جمله مشکلات درسی، اختلالات یادگیری، مشکلات رفتاری و غیره دارند و میتوانند خدمات ارزشمندی را به منظور پیشرفت تحصیلی دانشآموزان ابتدایی و یا شاگردانی که دچار افت تحصیلی شدهاند، ارائه دهند.
اگر شما جرو آن دسته از معلمان ابتدایی هستید که تمایل دارید تجربیات چندین سالۀ خود را در احتیار خانوادهها و دانشآموزان قرار دهید، پیشنهاد میکنیم مطالعه مقاله زیر را از دست ندهید. مطالعه بیشتر: چگونه مشاوره تحصیلی شویم؟
استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام معلم خصوصی علوم
یکی از مهمترین دغدغههای ما در سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، به عنوان معتبرترین و باسابقهترین پلتفرم برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی و مشاوران تحصیلی، کمک به افزایش دانش این عزیزان در زمینۀ تدریس خصوصی، گروهی و مشاوره تحصیلی است.
ما در مجله اساتید استادبانک تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان و مشاوران تحصیلی در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
برای مثال از یک سو با ارائۀ بخشهایی نظیر توسعه شغلی معلمان، روش تدریس، معرفی کتاب، مشاوره تحصیلی و غیره میکوشیم تا نیازهای این عزیزان را در حوزههای مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد به عنوان معلم خصوصی یا مشاور تحصیلی، به افزایش رضایت شغلی آنها کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی یا مشاور هدایت تحصیلی-شغلی هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید، یا بنر زیر و یا دکمه سبز رنگ ثبت نام به عنوان معلم خصوصی، مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، میتوانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
طرح درس مسجد محله ما، در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است. در انتها نیز یک فایل ورد دانلودی و قابل ویرایش ارائه شده است که با کلیک روی مقاله میتوانید آن را دانلود کنید و تغییرات لازم را در این فایل اعمال نمایید. در سایر مقالات دیگر بخش طرح درس، طرح درس سایر دروس فارسی دوم ارائه خواهد شد.
بهترین روش تدریس درس مسجد محله ما، گردش علمی است. با مطالعۀ این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک به توضیحات بیشتری در رابطه با این روش آموزش درس دوم فارسی دوم دسترسی خواهید داشت.
در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک طرح درس روزانۀ درس دوم فارسی دوم به صورت فایل ورد رایگان در اختیار شما معلمان عزیز فارسی دوم دبستان قرار گرفته است و به اهداف کلی، اهداف جزیی و اهداف رفتاری آن به طور دقیق اشاره شده است.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: