در ادامۀ سری مقالات مربوط به طرح درس در مجله اساتید استادبانک (بزرگترین پلتفرم تدریس خصوصی در ایران)، قصد داریم به بررسی طرح درس علوم اول ابتدایی درس زنگ علوم بپردازیم.
هدف کلی، اهداف جزیی، اهداف رفتاری، روش ارزشیابی تشخیصی، روش تدریس و ابزارهای مورد نیاز، فعالیتهای معلم و دانشآموز و تعیین تکالیف، از جمله مواردی هستند که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتهاند. همچنین در انتهای مقاله، یک فایل ورد دانلودی و قابل ویرایش، شامل اطلاعات کامل طرح درسِ فصل یک علوم، ارائه شده است. لطفا با ما همراه باشید.
موضوعات فصل اول کتاب علوم پایۀ اول ابتدایی (زنگ علوم)
کتاب علوم اول دبستان چاپ ۱۴۰۰، از ۱۴ فصل و ۱۰۳ صفحه تشکیل شده است. هر فصل از این کتاب، متناسب با موضوع درس، شامل بخشهای مختلفی مانند هشدار، نکتۀ تاریخی، شگفتیهای آفرینش، فعالیتهای خارج از کلاس، آداب و مهارتهای زندگی، کار و فناوری، علم و زندگی، در اختیار شما و ایستگاه تفکر است.
هدف از فصل یک کتاب علوم اول دبستان، با عنوان زنگ علوم، فراهم کردن فرصتهایی برای کنجکاو شدن دانشآموزان در مورد پدیدههای طبیعی و تقویت مهارت پرسشگری در آنها است. بازیها و فعالیتهای این درس فرصتی را برای شاگردان ایجاد میکنند تا اولین قدمها را در مسیر پرسشگری و به کارگیری روشهای علمی برای آگاهی از پدیدههای طبیعی اطراف خود بردارند.
در این مقاله، طرح درس علوم اول ابتدایی درس زنگ علوم را مورد بررسی قرار دادهایم. همچنین در مقالاتی جداگانه از مجله اساتید استادبانک که در آینده منتشر خواهند شد، طرح درس سایر فصلهای علوم اول دبستان را نیز در اختیار شما همکاران عزیز قرار خواهیم داد.
در کنار مطالعۀ مقالۀ طرح درس علوم اول درس اول، پیشنهاد میکنیم مقالۀ زیر را نیز مطالعه کنید تا با نکات بسیار مهمی در رابطه با نوشتن طرح درس سالانه و روزانه آشنا شوید.
مطالعه بیشتر: طرح درس چیست؟ | مراحل نوشتن طرح درس + دانلود نمونه طرح درس
طرح درس علوم اول ابتدایی درس زنگ علوم
۱. هدف کلی:
کنجکاو شدن دانشآموزان در مورد برخی پدیدههای طبیعی و تقویت مهارت پرسشگری در آنها
۲. اهداف جزیی:
- کسب اطلاعات در مورد سایه و خورشید از جمله علت به وجود آمدن سایه، اندازۀ سایه در ساعات مختلف روز و علت این تغییرات
- شناسایی اجسامی که روی آب میمانند و اجسامی که به زیر آب میروند
- آشنایی با دنیای داخل میوهها مانند گوجه فرنگی و کشیدن نقاشی گوجه و سایر میوهها
۳. اهداف رفتاری:
در پایان این درس، معلم خصوصی علوم اول ابتدایی یا معلم علوم مدرسه، از دانشآموزان انتظار دارد که در وهلۀ اول بتوانند پرسشهای مرتبطی را در رابطه با پدیدههای آشنای طبیعی اطراف خود مطرح کنند. در مرحلۀ بعدی، پاسخهای احتمالی خود را به این پرسشها ارائه دهند. در مرحلۀ سوم نیز بتوانند فعالیتهایی را برای یافتن پاسخ این پرسشها پیشنهاد بدهند.
۴. ارزشیابی تشخیصی:
بررسی اطلاعات دانشآموزان در رابطه با مفاهیمی مانند کوچک و بزرگ و جهتها (راست، چپ، بالا و پایین)
۵. روش تدریس:
روش تلفیقی شامل پرسش و پاسخ و بحث گروهی مطالعه بیشتر: ۶ نکتۀ بسیار مهم در روش تدریس علوم
۶. وسایل لازم:
- نور خورشید
- گچ
- گوجهفرنگی
- ظرف آب
- موادی که در آب شناور یا غوطهور شوند مانند سنگ ریزه، سوزن، برگ درخت، توپ پلاستیکی و غیره
۷. فعالیتهای معلم و دانشآموز:
فعالیت شماره ۱: بازی با سایهها
ابتدا دانشآموزان را گروهبندی کنید. سپس یک قطعه گچ به هر گروه بدهید و با رعایت نظم، آنها را به محل مورد نظر خود ببرید. سپس بچهها را در جریان عنوان فعالیت یعنی “بازی با سایهها” قرار دهید.
از اعضای هر گروه بخواهید که یک نفر را انتخاب کنند و پشت به آفتاب بدون هیچ حرکتی بایستد. سپس یکی دیگر از اعضای گروه، با یک گچ دور سایۀ او را خط بکشد. به همۀ گروهها فرصت کافی برای انجام این کار را بدهید.
در این مرحله آمادۀ ترک محل شوید. اما فراموش نکنید که قبل از ترک محل، به شاگردان بگویید که یک ساعت بعد برمیگردیم و هر گروه باید بتواند سایۀ خود را شناسایی کند. بنابراین لازم است که گروهها علامتهای مورد نظر خود را روی سایهها قرار دهند.
در حین ترک محل از شاگردان بپرسید “به نظر شما بعد از برگشتن، چه تغییراتی را مشاهده خواهیم کرد؟” بعد از یک ساعت به محل مورد نظر برگردید و به دانشآموزان فرصت کافی برای مشاهده، مقایسه، گفتگو، فرضیهسازی و ارزیابی بدهید.
به این ترتیب و با انجام این فعالیت، دانشآموزان باید به نتایجی در رابطه با علت تشکیل سایه، تغییر جهت و اندازۀ سایه و غیره دست پیدا کنند. تا حد امکان سعی کنید هیچ پاسخی را مستقیما در اختیار شاگردان قرار ندهید و اجازه دهید از طریق خودآموزی به این نتایج دست پیدا کنند. مطالعه بیشتر: تکنیکهای سؤال پرسیدن به منظور بحث و گفتگو با دانشآموزان
فعالیت شماره ۲: برش گوجه فرنگی
هدف از این فعالیت نشان دادن شگفتیها در مواد و خوراکیهای آشنای دنیای اطراف دانشآموز است. همچنین از شاگردان انتظار میرود بعد از انجام این فعالیت نسبت به خوراکیها و سایر اشیایی که در زندگی روزمره با آنها سروکار دارند نگاهی پرسشگر داشته باشند.
برای اجرای این فعالیت، از جلسۀ قبل، از دانشآموزان بخواهید هر کدام دو گوجه یا هر میوۀ دیگری که تهیۀ آن راحتتر است را همراه خود بیاورند. همۀ دانشآموزان باید یک نوع میوۀ مشابه را بیاورند.
در ابتدای فعالیت، با بیان پرسشهایی ساده در دانشآموزان ایجاد انگیزه کنید. برای مثال “کسی هست که تا حالا گوجه فرنگی نخورده باشه؟“، “به نظرتون داخل گوجه فرنگی چه خبره؟“.
بعد از شنیدن پاسخهای بچهها به سؤالات شما، یکی از گوجهها را بردارید و برش طولی دهید. داخل آن را با دقت مشاهده کنید. سپس یکی دیگر را بردارید برش عرضی بدهید. نیمههای ایجاد شده را به دقت با هم مقایسه کنید و سپس از دانشآموزان بخواهید که در صورت تمایل گوجهها را بخورند.
فعالیت شماره ۳: انداختن اجسام در آب و بررسی وضعیت اجسام مختلف در آب
همانند فعالیتهای قبلی، هدف از این فعالیت نیز تحریک حس کنجکاوی شاگردان نسبت به پدیدههای آشنای دنیای اطراف است.
برای انجام فعالیت، یک ظرف را که تا نیمه پر از آب شده است در محل مناسبی قرار دهید که همۀ شاگردان امکان دیدن آن را داشته باشند. سپس چند وسیلۀ دم دستی که در آب شناور میشوند و چند وسیله که در آب فرو میروند را انتخاب کنید (بهتر است این وسایل را از قبل آماده کنید).
از بین این وسایل، دو مورد را انتخاب کنید. یکی که روی آب میماند و یکی که در آب فرو میرود. با انجام این کار سؤالاتی را در رابطه با علت غرق شدن یا شناور شدن وسیله از بچهها مطرح کنید و با دقت پاسخهای آنها را بشنوید. در صورت امکان به بچهها نیز فرصت امتحان این آزمایش را بدهید.
در انتهای فعالیت ۳ لازم است یک جمع بندی کلی از درس اول علوم پایه اول یعنی درس زنگ علوم داشته باشید و تمامی فعالیتهای انجام شده را به صورت خلاصه برای شاگردانتان یادآوری کنید.
۸. ارزشیابی پایانی:
روی یک میز چند نوع مادۀ آشنا و ناآشنا مانند مانند شمع، اسفنج، گچ، میوه، چراغ قوه و غیره قرار دهید. سپس به منظور تقویت مهارت پرسشگری دانشآموزان از هر یک از آنها بخواهید یک ماده را انتخاب کرده در مورد آن حداقل یک پرسش را مطرح کنند.
در مرحلۀ بعد، معلم باید چند پرسش ساده را طرح کند و از شاگردان بخواهد روشی را برای پاسخ به این سؤال پیشنهاد کنند. برای مثال در رابطه با شمع بپرسید “به نظر تو این شمع چه مدت میتواند روشن بماند؟”
در این ارزشیابی دانشآموزان، آن چه که مهم است پاسخهای دانشآموز به سؤالات شما نیست. بلکه نحوۀ مطرح کردن پرسش و شیوۀ پاسخگویی او به سؤالات و عکسالعمل او در مقابل مطالبی است که نمیداند.
۹. تعیین تکلیف:
از دانشآموزان بخواهید برای جلسۀ بعد، نقاشی گوجه فرنگی برش خورده را بکشند.
نوشتن طرح درس علوم اول ابتدایی درس زنگ علوم برای کلاس خصوصی علوم
نوشتن طرح درس برای کلاسهای گروهی و خصوصی تفاوتی چندانی ندارد. تنها تفاوت در رابطه با انتخاب روش تدریس برای کلاس خصوصی است. برای مثال در کلاس خصوصی امکان استفاده از روشهایی مانند بحث گروهی، روش مشارکتی و برخی شیوههای تدریس مخصوصی کلاسهای گروهی، وجود ندارد.
بنابراین معلم خصوصی علوم اول ابتدایی باید روش تدریسی را برای هر مبحث در نظر بگیرد که هم متناسب با کلاس خصوصی باشد و هم بتواند دانشآموز پایۀ اول ابتدایی را با توجه مقتضیات سنی او، به یادگیری درس علوم علاقمند کند. مطالعه بیشتر: مطالب ویژۀ معلمان خصوصی
استادبانک معتبرترین پلتفرم استخدام معلم خصوصی علوم
سامانۀ آموزش خصوصی استادبانک، یکی از معتبرترین و باسابقهترین پلتفرمها برای معرفی برترین اساتید تدریس خصوصی علوم آنلاین و حضوری (و سایر دروس) به دانشآموزان، دانشجویان و دیگر متقاضیان کلاسهای خصوصی است.
اهداف و چشماندازهای استادبانک تنها به معرفی معلمان خصوصی محدود نمیشود. بلکه یکی از دغدغههای همیشگی تیم استادبانک، کمک به افزایش دانش معلمان در زمینۀ تدریس خصوصی و گروهی نیز بوده است.
ما در مجله اساتید استادبانک تلاش میکنیم تا به نیازهای مختلف اساتید، معلمان در زمینههای مختلف مانند توسعۀ شغلی، کسب درآمد، آشنایی با منابع مطالعاتی و غیره به بهترین شکل پاسخ دهیم.
برای مثال از یک سو با ارائۀ بخشهایی نظیر روش تدریس، معرفی کتاب، طرح درس، مدیریت کلاس و غیره میکوشیم تا نیازهای این عزیزان در حوزههای مذکور برطرف کنیم و از سوی دیگر، با فراهم کردن امکان کسب درآمد از تدریس خصوصی، به افزایش رضایت شغلی این عزیزان کمک میکنیم.
در صورتی که شما نیز علاقمند به تدریس و همکاری با سایت استادبانک به عنوان معلم خصوصی علوم هستید، میتوانید از طریق لینک عضویت اساتید مراحل ثبت نام خود را طی کنید.
چنان چه در مورد ثبتنام، نحوۀ همکاری و سایر خدمات آموزشی استادبانک نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، میتوانید با شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ تماس بگیرید.
طرح درس فصل اول علوم پایه اول دبستان، در این مقاله از سایت معلمان استادبانک، مورد بررسی قرار گرفته است. در انتها نیز یک فایل ورد دانلودی و قابل ویرایش ارائه شده است که با کلیک روی مقاله میتوانید آن را دانلود کنید. در مقالات دیگر بخش طرح درس، طرح درس سایر فصلهای علوم اول ابتدایی ارائه خواهد شد.
هدف کلی این فصل کنجکاو شدن دانشآموزان در مورد برخی پدیدههای طبیعی و تقویت مهارت پرسشگری در آنها است. با مطالعۀ این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک به اطلاعات کاملی در مورد اهداف جزیی و رفتاری این فصل و روش تدریس علوم اول ابتدایی نیز دسترسی خواهید داشت.
بله در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک طرح درس روزانۀ فصل یک علوم اول دبستان به صورت فایل ورد رایگان در اختیار شما معلمان عزیز علوم اول دبستان قرار گرفته است.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: