آنچه در این مقاله میخوانید
همان طور که در سایر مقالات مربوط به طرح درس در مجله اساتید استادبانک هم اشاره کردیم، یکی از بهترین روشها برای مدیریت هر چه بهتر کلاس و مدیریت زمان معلم در حین تدریس، نوشتن طرح درس روزانه است.
نوشتن طرح درس علوم دوم ابتدایی به معلم علوم کمک میکند تا جلساتِ تدریس را به بخشهای مختلف تقسیم کند و برای هر بخش، برنامه و زمانبندی مشخصی را در نظر بگیرد. این موضوع علاوه بر مدیریت هر چه بهتر کلاس، منجر به باعث افزایش سرعت یادگیری دانشآموزان و به پایان رساندن موضوعات مهم کتاب، در زمان مقرر میشود.
در این مقاله از مجله اساتید استادبانک (بزرگترین سامانه آموزش خصوصی در ایران)، ابتدا با سرفصلهای مختلف علوم دوم ابتدایی آشنا میشویم. سپس نگاهی به مراحل نوشتن طرح درس روزانه خواهیم داشت. در نهایت نیز لینکهای طرح درس روزانه علوم دوم ابتدایی (فصل ۱ تا ۱۴) را به صورت جداگانه در این صفحه قرار میدهیم. علاوه بر استفاده از اطلاعات داخل فایل امکان ویرایش طرح درس علوم دوم دبستان برای شما همکاران گرامی فراهم شده است.
موضوعات کتاب علوم دوم دبستان
کتاب علوم پایه دوم ابتدایی چاپ ۱۴۰۱، از ۱۰۳ صفحه و ۱۴ فصل تشکیل شده است. در این کتاب دانشآموزان با موضوعات مختلفی مانند بازدید و گردش علمی، محیط زیست، صدا، نور، انواع سوختها، رشد گیاهان، جانوران و انسان، انواع مواد و غیره آشنا میشوند.
سرفصلهای کتاب علوم دوم دبستان عبارتند از:
- زنگ علوم (گردش در باغ)
- هوای سالم، آب سالم
- زندگی ما و گردش زمین (۱)
- زندگی ما و گردش زمین (۲)
- پیام رمز را پیدا کن (۱)
- پیام رمز را پیدا کن (۲)
- اگر تمام شود
- بسازیم و لذت ببریم
- سرگذشت دانه
- درون آشیانه ها
- من رشد میکنم
- برای جشن آماده شویم
- بعد از جشن
- از گذشته تا آینده (نان)
هر فصل از این کتاب، متناسب با موضوع درس، شامل بخشهای مختلفی مانند فعالیت، ایستگاه فکر، مشاهده، مقایسه، جمعآوری اطلاعات، گفتوگو است. نحوۀ تدریس هر یک از این قسمتها در کتاب روش تدریس علوم تجربی دوم به طور کامل تشریح شده است. لینکهای طرح درس فصل به فصل علوم دوم نیز در انتهای این مقاله در اختیار شما قرار گرفته است.
در کنار مطالعۀ مقالۀ طرح درس علوم دوم دبستان، پیشنهاد میکنیم مقالۀ زیر را نیز مطالعه کنید تا از نکات مهم در رابطه با نوشتن طرح درس مطلع شوید.
مطالعه بیشتر: طرح درس چیست؟ | مراحل نوشتن طرح درس + دانلود نمونه طرح درس
مراحل نوشتن طرح درس علوم دوم دبستان
۱. برای نوشتن طرح درس روزانه علوم دوم دبستان، در رابطه با هر یک از درسهای ۱ تا ۱۴ ابتدا باید هدف کلی درس را بشناسید. چنان چه معلم علوم با مهمترین هدف هر درس، که در قالب هدف کلی درس مشخص میشود، آشنایی کافی نداشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که دانش آموزان نتایج قابل توجهی کسب کنند.
برای مثال، هدف کلی درس اول علوم دوم ابتدایی، “مشاهده پدیدههای طبیعی، یادداشت برداری و ارائه گزارش” و هدف کلی درس دوم علوم دوم ابتدایی، “آشنایی با منابع آب سالم و اهمیت صرفهجویی در مصرف آب و عوامل موثر بر آلودگی محیط زیست” است.
۲. مرحله دوم از نوشتن طرح درس علوم دوم ابتدایی مشخص کردن اهداف جزیی درس است. اهداف جزیی، اهدافی هستند که به معلم کمک میکند دانش آموزان را در مسیر دستیابی به اهداف کلی هدایت کند.
برای مثال، اهداف جزیی درس دوم علوم دوم ابتدایی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آشنایی با منابع مختلف آب
- آشنایی با نحوۀ ایجاد آب آشامیدنی (مراحل تصفیه آب)
- شناخت راههای هدر رفتن آب
- شناخت اهمیت صرفهجویی در آب
- شناخت راههای صرفهجویی در آب
- شناخت نیازهای جانوران و تاثیر محیط زیست ناسالم بر زندگی موجودات زنده
۳. تا این مرحله از نوشتن طرح درس علوم دوم دبستان، اهداف کلی و جزیی را مشخص کردید. اکنون نوبت به تعیین اهداف رفتاری هر درس میرسد.
اهداف رفتاری، در واقع اعمال و آثاری هستند که باید از دانشآموزان بروز کند، تا مشخص شود که موضوع مورد نظر را به خوبی آموختهاند. این اهداف را از آن جهت که قابل مشاهده، شنیدن، لمس کردن و سنجش هستند اهداف رفتاری مینامیم.
بنابراین برای تکمیل این بخش، باید از خودتان سؤال کنید که انتظار دارم در پایان این درس از علوم دوم دبستان، دانشآموز چه مهارتهایی را کسب کرده باشد.
برای مثال، اهداف رفتاری که معلم در پایان درس دوم از علوم پایه دوم ابتدایی، از دانشآموزان خود انتظار دارد عبارتند از:
- مراحل تصفیه آب و تولید آب آشامیدنی را بیان کند
- روشهای استفادۀ درست از آب را نام ببرد
- نیازهای جانوران و تأثیرات محیط زیست سالم را روی زندگی موجودات زنده بیان کند
- راهکارهای پیشنهادی جهت رفع آلودگی و حفظ محیط زیست را بیان کند
- لیستی از راههای صرفهجویی در مصرف آب تهیه کند
- فهرستی از عوامل مؤثر بر آلودگی محیط زیست را تهیه کند
- به هنگام آشامیدن و شستن دستها آب را بیهوده هدر ندهد
- نسبت به استفاده درست از آب علاقه نشان دهد
۴. پس از مشخص کردن این سه نوع هدف آموزشی در طرح درس علوم دوم دبستان، ابتدا باید میزان اطلاعات دانشآموزانتان را در مورد درس جدید مورد ارزیابی قرار دهید. چرا که نحوه تدریس به شاگردانی که اطلاعات بسیار کمی در رابطه با یک موضوع دارند در مقایسه با تدریس به دانش آموزانی که اطلاعات زیادی در رابطه با آن موضوع دارند، بسیار متفاوت است.
این مرحله، تحت عنوان ارزشیابی تشخیصی شناخته میشود و نتایج آن، نقطۀ شروع آموزش را مشخص میکنند. در مثال ما یعنی طرح درس علوم دوم درس دوم، معلم میتواند برای تشخیص میزان اطلاعات دانشآموزان، سؤالاتی را در در رابطه با موضوع درس مطرح کند. برای مثال:
- ما انسانها چه استفادههایی از آب میکنیم؟
- سایر موجودات زنده مانند گیاهان و حیوانات چه نیازی به آب دارند؟
- آب رودخانه چگونه آلوده میشود؟
- برای جلوگیری از آلودگی آب رودخانه چه کارهایی را نباید انجام بدهیم؟
۵. در این مرحله نوبت به ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای شروع تدریس موضوع جدید میرسد. این کار به معلم کمک میکند تا توجه دانش آموزان را به موضوع درس جلب کرده و در طی تدریس از مشارکت و همراهی آنها نیز استفاده کند. البته با استفاده از سوالاتی که در مرحله قبل مطرح میشود تا حدی این ایجاد انگیزه اتفاق میافتد.
با این حال در مثال ما، استفاده از پوسترها یا تصاویر و کلیپهایی از محیطهای پاکیزه و آلوده، آبهای پاکیزه و آلوده و مشکلات ناشی از کمبود آب میتواند انگیزه بیشتری را در شاگردان ایجاد کند. به همین ترتیب برای سایر دروس علوم دوم نیز میتوان از چنین روشهای استفاده کرد.
۶. مشخص کردن ابزارهای مورد نیاز برای تدریس، یکی دیگر از قسمتهای هر طرح درسی است. آموزش برخی موضوعات نیاز به ابزارهای خاصی دارد.
برای مثال، در رابطه با آموزش درس زنگ علوم (درس اول علوم دوم ابتدایی) به وسایلی برای تولید انواع صدا، صداهایی که از قبل ضبط شده، چراغ قوه و غیره نیاز خواهید داشت. بنابراین لازم است که از قبل، این موارد را در طرح درس خود مشخص کرده و آنها را تهیه کنید.
۷. انتخاب روش تدریس مناسب برای هر درس نیز بخش دیگری از مراحل نوشتن طرح علوم دوم دبستان است. برخی از روشهای تدریس مناسب این درس عبارتند از:
- روش تدریس ایفای نقش
- روش تدریس آزمایشگاهی
- روش تدریس سخنرانی
- روش تدریس پرسش و پاسخ
۸. مرحله بعد، تعیین فعالیتهای معلم در حین تدریس است. معلم علوم دوم دبستان باید به طور دقیق بداند برای دستیابی به اهداف جزیی که در مرحلۀ دوم مشخص شد، معلم و دانشآموزان چه فعالیتهایی را باید انجام دهند. مدت زمان تقریبی هر یک از این فعالیتها نیز باید مشخص شود.
در تمامی مقالات طرح درس علوم پایه دوم ابتدایی، فعالیت های معلم و دانش آموز برای هر درس از علوم دوم دبستان مشخص شده است. پیشنهاد میکنیم مطالعه این مقالات را از دست ندهید.
۹. در انتهای درس و قبل از اینکه میزان یادگیری دانشآموزان را مورد ارزیابی قرار دهید، لازم است مروری بر مطالب درس داشته باشید و خلاصهای از آن را برای دانشآموزان بیان کنید.
۱۰. پس از اجرای مراحل تدریس و جمعبندی و مرور، نوبت به ارزشیابی دانشآموزان میرسد. البته در حین اجرای فعالیتهای تدریس نیز نباید اجرای ارزشیابی مستمر از دانش آموزان را فراموش کنید. این روش به شما کمک میکند تا نقاط مبهم در ذهن شاگرد و بدفهمی های دانش آموزان را به خوبی درک کنید و برای رفع آنها راهکارهایی را روش تدریس خود بگنجانید.
فراموش نکنید که منظور از ارزشیابی لزوماً امتحان گرفتن نیست. بلکه باید متناسب با سن دانشآموزان، مقطع، پایه و درس مورد نظر، روشهای متنوعی را برای ارزشیابی میزان یادگیری دانشآموزان، در طرح درس خود وارد کنید.
برای مثال به منظور ارزشیابی دانشآموزان در پایان درس ۳ از علوم دوم ابتدایی، سوالاتی را در رابطه با موضوعات زیر از دانش آموزان بپرسید:
- با انجام یک آزمایش، نحوه ایجاد شب و روز را نشان دهید.
- اثرات گردش زمین در زندگی ما چیست؟
- تاثیر نور خورشید و گرمای آن در زندگی جانداران روی زمین چیست؟
- تغییرات دما و حرکت وضعی زمین چه ارتباطی با هم دارند؟
۱۱. در آخرین مرحله از فرآیند تدریس، باید تکالیف مورد نظر خود را برای دانشآموزان مشخص کنید. توجه داشته باشید تکالیفی را انتخاب کنید که علاوه بر متنوع بودن و توجه به انواع سبکهای یادگیری دانشآموزان، با اهداف آموزشی و رفتاری که در طرح درس خود در نظر گرفتهاید همخوانی داشته باشد.
طرح درسهای روزانه علوم دوم دبستان
در حال حاضر میتوانید طرح درسهای زیر را از درس علوم پایه دوم ابتدایی مشاهده و دانلود کنید. طرح درس سایر فصول نیز به زودی در این قسمت قرار داده میشود.
همچنین در صورتی که علاوه بر درس علوم تجربی پایه دوم، درس ریاضی دوم ابتدایی را نیز تدریس میکنید، میتوانید از طریق لینک طرح درس ریاضی دوم دبستان، به طرح درس فصل ۱ تا ۸ ریاضی پایه دوم دسترسی داشته باشید.
راهکاری برای پایین بودن حقوق معلمان
نوشتن طرح درس تنها یکی از هراران وظیفهای است که یک معلم به خصوص در مقطع ابتدایی بر عهده دارد. آماده کردن ابزارها و محتواهای تدریس، حفظ نظم کلاس، شناسایی مشکلات دانش آموزان که مانع یادگیری آن ها میشود، ارتباط با شاگردان، والدین و همکاران، طرح سوال، برگزاری آزمون ها، تصحیح سوالات، بررسی تکالیف و غیره از دیگر وظایفی است که معلمان باید در کنار تدریس در نظر داشته باشند.
اما حقوق معلمان در مقایسه انواع و اقسام وظایفی که بر عهده دارند، رقم بسیار ناچیزی است به گونه ای که بسیاری از معلمان عزیز ما بدون داشتن شغل دوم امکان داشتن یک زندگی راحت و بدون دغدغه را ندارند. تدریس خصوصی یکی از همین مشاغل است.
بسیاری از این مشاغل دوم بی ارتباط با تدریس و حوزه کاری معلم هستند. اما مزیت تدریس خصوصی این است که معلم میتواند در رشته مورد علاقه خود و به کار مورد علاقه خود یعنی تدریس بپردازد و درآمدهای قابل توجهی را نیز از این حوزه کسب کند.
بسیاری از معلمان رسمی و حقالتدریس آموزش و پرورش یا معلمان مدارس غیرانتفاعی برای رفع مشکل کمبود حقوق معلمان به تدریس خصوصی آنلاین یا حضوری و تدریس خصوصی کنکور روی میآورند. البته ناگفته نماند که بسیاری از این افراد با ورود به حوزۀ تدریس خصوصی و کمی استمرار و تلاش، به درآمدهای قابل توجهی هم دست پیدا میکنند. مطالعه بیشتر: درآمد معلمان خصوصی استادبانک
از آن جا که معلمان در قلب مراکز آموزشی کشور حضور دارند، از نزدیک با نیازهای تحصیلی شاگردان مقاطع مختلف تحصیلی آشنا هستند بنابراین معلمان اطلاعات خوبی در مورد انواع مشکلات دانشآموزان ابتدایی، از جمله مشکلات درسی، اختلالات یادگیری، مشکلات رفتاری و غیره دارند و میتوانند خدمات ارزشمندی را به منظور پیشرفت تحصیلی دانشآموزان ابتدایی یا شاگردانی که دچار افت تحصیلی شدهاند، ارائه دهند.
با شروع سال تحصیلی جدید نیز تقاضا برای معلم خصوصی و برگزاری کلاسهای خصوصی روز به روز افزایش پیدا میکند. به ویژه که امسال بسیاری از دانشآموزان به دلیل ضعف در آموزش مجازی، دچار مشکلات زیادی در دروس خود هستند و به کلاسهای خصوصی روی میآورند.
استادبانک نیز با هدف معرفی معلمان توانمند و فراهم کردن فرصتی برای کسب درآمد این عزیزان از تدریس خصوصی، اقدام به استخدام معلم خصوصی در تمامی دروس، به صورت حضوری و آنلاین کرده است. پیشنهاد میکنیم به منظور اطلاع از شرایط همکاری با استادبانک، مقالۀ زیر را مطالعه کنید.
همکاری با استادبانک، یکی از برترین مؤسسات تدریس خصوصی در ایران
در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک به بررسی روش نوشتن طرح درس روزانه علوم دوم ابتدایی پرداختیم. همچنین لینک هایی را نیز برای دانلود طرح درس های آماده فصول مختلف علوم دوم ارائه کردیم که از طریق آنها میتوانید به فایل ورد طرح درس هر فصل از علوم دوم دبستان دسترسی داشته باشید.
استادبانک به عنوان معتبرترین سامانه تدریس خصوصی در کشور همواره در تلاش است تا با همکاری برترین معلمان و اساتید کشور و با استفاده از تجربیات آنها، نقشی تأثیرگذار در گسترش دانش، به روزرسانی اطلاعات معلمان و معرفی آنها به دانشآموزان و دانشجویان کشور داشته باشد.
به همین جهت تلاش کردهایم تا به روزترین مقالات را در زمینههای مورد نیاز معلمان، در اختیار این عزیزان قرار دهیم. در صورتی که به مطالعۀ سایر مقالات در زمینۀ روش های آموزش علوم، توسعۀ شغلی معلمان، تکنولوژیهای آموزشی، مدیریت کلاس و اخبار معلمان علاقمند هستید، به بخشهای مختلف سایت معلمان استادبانک نیز مراجعه کنید.
همچنین اگر به عنوان معلم به تدریس خصوصی علوم علاقه دارید میتوانید شرایط همکاری با استادبانک را مطالعه و فرم ثبت نام معلم خصوصی را تکمیل کنید یا از طریق شماره ۹۱۰۰۵۳۴۳-۰۲۱ با مشاورین ما در ارتباط باشید.
در این مقاله از مجله اساتید استادبانک، به بررسی طرح درس روزانه علوم دوم دبستان درس ۱ تا ۱۴ پرداختهایم. از طریق این مقالات می توانید به طرح درس روزانه فصل به فصل علوم دوم دبستان دسترسی داشته و فایل ورد طرح درس صفحه به صفحه علوم دوم را دانلود کنید.
با مطالعۀ بخش طرح درس علوم دوم دبستان درس دوم (هوای سالم آب سالم)، در این مقاله از آکادمی اساتید استادبانک پاسخ سوال خود را دریافت خواهید کرد.
در این مقاله از سایت معلمان ابتدایی استادبانک طرح درس روزانه علوم دوم ابتدایی درس اول (زنگ علوم-گردش در باغ) ارائه شده است. با ورود به مقاله میتوانید به توضیحات بیشتری در این مورد دسترسی داشته باشید.
سلام درس فارسی همه ی درس ها نبود… فقط مسجد محله ما بود ممنون میشم راهنماییم کنید