آنچه در این مقاله میخوانید
هدف از ارائۀ درس ریاضی در دورۀ ابتدایی، آشنا کردن دانشآموزان با چند موضوع پایهای و مهم در ریاضیات است. این موضوعات عبارتند از:
- شناخت انواع عددها
- انجام محاسبات مختلف روی اعداد
- اندازهگیری (طول، مساحت، محیط، حجم، زاویه و…)
- آشنایی با اشکال هندسی
- راهبردهای حل مسأله
- شناخت الگوها (الگوهای عددی و هندسی)
- مفاهیم مربوط به درصد
- آمار و احتمال
- مختصات و تقارن.
آموزش اصولی این مفاهیم به دانشآموزان کمک میکند تا در یادگیری ریاضیات پایههای بالاتر مشکلات کمتری را تجربه کند. روش تدریس ریاضی چهارم ابتدایی و سبک آموزشی که معلم در نظر میگیرد، در دستیابی به این اهداف بسیار مؤثر هستند.
در این مقاله به بررسی روش تدریس ریاضی چهارم دبستان پرداختهایم. همچنین فایل پیدیاف کتاب ریاضی چهارم دبستان و راهنمای تدریس صفحه به صفحۀ ریاضی چهارم دبستان را در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادهایم که در ادامۀ همین مقاله میتوانید آنها را دانلود کنید.
در صورتی که به عنوان معلم خصوصی ریاضی چهارم ابتدایی یا معلم آموزش و پرورش، این درس را تدریس میکنید، این مقاله برای شما مفید خواهد بود. لطفا با ما همراه باشید.
نگاهی به کتاب ریاضی چهارم دبستان
قبل از ارائۀ فایل روش تدریس ریاضی چهارم دبستان، در این بخش نگاهی به ساختار کلی و محتوای کتاب ریاضی چهارم خواهیم داشت.
کتاب ریاضی پایۀ چهارم ابتدایی چاپ ۱۴۰۰، از ۱۵۴ صفحه و ۷ فصل تشکیل شده است. این کتاب موضوعاتی مانند انواع عدد (کسری، مخلوط، اعشاری) و عملیات روی آنها، اندازهگیری، اشکال هندسی و آمار و احتمال را پوشش داده است.
ساختار هر فصل از کتاب ریاضی چهارم از یک تصویر عنوانی، یک بخش حل مسأله، چهار درس اصلی و یک بخش مرور فصل تشکیل شده است. ضمنا هر یک از چهار درس اصلی، شامل بخشهایی تحت عنوان فعالیت، کار در کلاس و تمرین است.
بخش کار در کلاس با هدف تثبیت مفاهیم در نظر گرفته شده است و سهم دانشآموزان در این بخش نسبت به معلم بیشتر است.
بخش تمرین نیز بر عهدۀ خود دانشآموز است اما معلم باید زمینه را برای بررسی پاسخها در کلاس فراهم کند.
بعد از اتمام درسهای هر فصل، نوبت به بخش مرور فصل میرسد. این بخش شامل چهار قسمت “فرهنگ نوشتن“، “تمرین“، “فرهنگ خواندن” و “سرگرمی و معما” است. هدف از این بخش، ارائۀ تمرینات تکمیلی، تقویت مهارتهای خواندن، نوشتن و مهارتهای فکری در دانشآموزان چهارم ابتدایی است.
مروری بر سرفصلهای کتاب ریاضی چهارم و اهداف هر فصل
در این بخش مروری بر سرفصلها و اهداف کلی هر فصل از کتاب ریاضی چهارم دبستان خواهیم داشت. سرفصلهای کتاب ریاضی چهارم دبستان عبارتند از:
- آشنایی دانشآموز با اعداد پنج و شش رقمی
- پیدا کردن ارتباط میان دو عدد یا دو شکل (الگویابی)
- ماشین ورودی-خروجی
- آشنایی با طبقۀ میلیون و کوچکترین و بزرگترین عدد در این طبقه
- حل مسأله به روش الگویابی، رسم شکل
[vc_tta_section title="فصل دوم: کسر" tab_id="1629918358176-4e3ce4d8-18fa"]
- شناخت کسرها
- جمع و تفریق کسرها
- تساوی کسرها
- ضرب یک عدد در کسر
- حل مسأله به روش رسم شکل و حل مسألۀ سادهتر
- ضرب دو عدد دورقمی
- محاسبۀ حاصل ضرب
- محاسبههای تقریبی
- تقسیم و بخشپذیری
- تقسیم بر عددهای یک رقمی
- تقسیم بر عددهای دورقمی
- حل مسأله: الگوسازی، حذف حالات نامطلوب
- زاویه
- اندازه گیری زاویه
- اندازهگیری زمان
- اندازهگیری طول
- حل مسأله: الگوسازی، زیرمسأله
- عدد مخلوط
- عدد اعشاری
- جمع و تفریق اعشاری
- ارزش مکانی عددهای اعشاری
- حل مسأله: حل مسألۀ سادهتر، رسم شکل
- عمود-موازی
- چهارضلعیها
- مساحت متوازیالاضلاع و مثلث
- محیط و مساحت
- حل مسأله: حدس و آزمایش، روشهای نمادین
- نمودار خط شکسته
- احتمال
- حل مسأله: حل مسألۀ سادهتر، حدس و آزمایش
برخی نکات مهم در روش تدریس ریاضی چهارم دبستان
- بهترین روش تدریس ریاضی چهارم ابتدایی روش تدریس فعال و دانشآموز-محور است.
- در حال حاضر بسیاری از دانشآموزان به موبایل، تبلت و لپ تاپ دسترسی دارند. بنابراین تا جایی که امکان دارد از بازیها، نرمافزارها و ابزارهای تکنولوژیک در آموزش ریاضیات به دانشآموزان دورۀ ابتدایی استفاده کنید.
- در مورد مسألهها، دانشآموزان باید با مسائلی روبرو شوند که راه حل آنها واضح و روشن نباشد. در غیر این صورت نمیتوانند روشهای مختلف حل مسأله را امتحان کنند.
- در طرح مسألهها در نظر داشته باشید که دشواری مسائل باید در حدی باشد برای دانشآموزان ایجاد چالش کند اما نباید در سطحی باشد که انگیزۀ دانشآموز را از بین ببرد.
- ارزشیابیها را در فرایند تدریس انجام دهید نه در پایان تدریس. از این ارزشیابیها برای گرفتن بازخورد استفاده کنید. همچنین تلاش کنید تا روشهای متنوعی را برای ارزشیابی در نظر بگیرید. روشهایی مانند مشاهده، تکمیل چک لیستها، خودارزشیابی، ارزشیابی توسط دانشآموزان دیگر، آزمونهای عملکردی، امتحانهای شفاهی و کتبی متنوع استفاده کنید.
- از تصویر عنوانی برای ایجاد انگیزه در دانشآموزان و علاقمند کردن آنها نسبت به موضوع آن فصل استفاده کنید.
- همۀ راهبردهای حل مسأله در سالهای دوم و سوم تدریس شدهاند. در پایۀ چهارم این راهبردها تکرار میشوند. اما در هر فصل دو راهبرد مورد استفاده قرار گرفته است. تلاش کنید دانشآموزان با ارتباط این راهبردها با یکدیگر آشنا شوند و بتوانند راهبرد مناسب برای حل یک مسأله را شناسایی کنند.
- تمرینهای ارائه شده در بخش مرور فصل، ترکیبی است و چهار درس هر فصل را مرور میکند. اما برای تمرین، یادآوری و دوره کافی نیستند. پیشنهاد میکنیم برای هر فصل تمرینات جداگانهای را تهیه کنید. تلاش کنید تا در تمرینات هر فصل، مفاهیم فصلهای قبل نیز یادآوری شوند.
- دورۀ ابتدایی بهترین زمان برای شناسایی مشکلات ریاضی دانش آموزان و رفع آنها است. از این فرصت برای کمک به شاگردانی که دچار انواع مشکلات ریاضی هستند، نهایت استفاده را ببرید.
بودجهبندی سالانۀ ریاضی چهارم ابتدایی
برنامهریزی برای تدریس ریاضی چهارم ابتدایی باید به گونهای باشد که تا پایان هفتۀ سوم اردیبهشت ماه، تدریس کل کتاب به پایان رسیده باشد. جدول زیر پیشنهاد بودجه بندی سالانۀ درس ریاضی چهارم را ارائه میدهد که میتواند به برنامهریزی شما برای تدریس خصوصی ریاضی کمک کند.
زمانبندی ارائه شده در جدول زیر پیشنهادی است. میتوانید متناسب با شرایط کلاس و تواناییهای دانشآموزانتان این زمانبندی را تغییر دهید.

کتابهای کمک درسی ریاضی چهارم دبستان
روشهای مختلفی برای تمرین بیشتر و بهبود وضعیت درس ریاضی دانشآموزان پایۀ چهارم ابتدایی وجود دارد. یکی از این روشها، استفاده از آموزشهای شخصیسازی شده با کمک معلم خصوصی است. استفاده از نمونه سوالات ریاضی چهارم دبستان نیز میتواند به تکرار و تمرین بیشتر این درس کمک کند.
روش دیگر استفاده از کتابهای کمک درسی است که ما در این قسمت به معرفی دو مورد از این کتابها میپردازیم.
۱. کتاب کار ریاضی چهارم دبستان خیلی سبز
کتاب کار ریاضی چهارم خیلی سبز یکی از کتابهای کمک درسی مناسب برای انجام تمرینات هر چه بیشتر و تقویت درس ریاضی است.
در این کتاب ابتدا آموزشهای مربوط به هر مبحث ارائه میشود. سپس تمرینات در سطح متوسط، تمرینات ویژه و سؤالات تستی ارائه میشود.
این کتاب برای دانشآموزان متوسط، گزینۀ مناسبی است. برای دانشآموزان ضعیفتر کتاب “ماجراهای من و درسام” گزینۀ پیشنهاد میشود. برای دانشآموزان تیزهوش نیز سری کتابهای تیزهوشان خیلی سبز را پیشنهاد میکنیم.

۲. کتاب ریاضی چهارم ابتدایی سیر تا پیاز (گاج)
کتاب سیر تا پیاز گاج ریاضی چهارم، همانطور که نامش پیداست یک کتاب جامع و کامل است که تمام نیازهای دانشآموزان را در درس ریاضی چهارم دبستان برآورده میکند.
در بخش اول کتاب درسنامههای مفصلی ارائه شده تا دانشآموز به شکلِ ساده مفاهیم کتاب درسی را یاد بگیرد. بعد از یادگیری درس، برای تثبیت مطالب در ذهنِ دانشآموز، نوبت به حل نمونه سؤالات مختلف میرسد. در گام سوم و قدم پایانی، پرسشهای چهارگزینهای مطرح شده است تا دانشآموز از مقطع ابتدایی با روشهای تستزنی آشنا شود.

همکاری با استادبانک، یکی از برترین مؤسسات تدریس خصوصی در ایران
در این مقاله به بررسی کتاب درسی و روش تدریس ریاضی چهارم دبستان پرداختیم. همچنین فایل راهنمای معلم ریاضی چهارم دبستان را برای دانلود در اختیار شما همکاران عزیز قرار دادیم. معرفی برخی منابع کمک آموزشی و نمونه سؤالات ریاضی چهارم دبستان نیز در اختیار شما همکاران گرامی قرار گرفت. در آپدیتهای بعدی این مقاله، به برخی سؤالات رایج در مورد روش تدریس ریاضی چهارم دبستان میپردازیم.
در صورتی که به مطالعۀ سایر مقالات در زمینۀ روش تدریس، توسعۀ شغلی معلمان، تکنولوژیهای آموزشی، مدیریت کلاس و اخبار معلمان علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم به بخشهای مختلف مجله اساتیدِ (سایت معلمان ابتدایی و سایر مقاطع تحصیلی) استادبانک هم مراجعه کنید. همچنین اگر به عنوان معلم به تدریس خصوصی علاقه دارید میتوانید شرایط همکاری با استادبانک را مطالعه و فرم ثبت نام معلم خصوصی را تکمیل کنید یا از طریق شماره ۰۲۱۵۴۴۳۵۰۰۰ با مشاورین ما در ارتباط باشید.
استادبانک همواره در تلاش است تا با همکاری برترین معلمان و اساتید کشور و با استفاده از تجربیات آنها، نقشی تأثیرگذار در گسترش دانش، به روزرسانی اطلاعات معلمان و معرفی آنها به دانشآموزان و دانشجویان کشور داشته باشد. هدف ما بالا بردن سطح کیفیت آموزش معلمان و ساختن آیندهای روشن برای فرزندان این سرزمین است.
روش های مختلفی برای آموزش ریاضی چهارم دبستان وجود دارد. با استفاده از این مقاله از سایت معلمان استادبانک، میتوانید با این روشها آشنا شوید.
در این مقاله از سایت معلمان استادبانک نسخه pdf روش تدریس ریاضی چهارم قرار داده شده است.